Грешни твърдения за Startup индустрията: Трябва ви технологичен опит, за да основете Startup

 

Предприемачеството е трудно. НАИСТИНА трудно. Има безброй „легенди“ за това как предприемачите успяват без почти никакви усилия, така че е лесно за един начинаещ основател да влезе в иновативния свят с необуздан ентусиазъм.

За щастие статията „Грешни твърдения за Startup индустрията“ е на ваше разположение, за да потвърди или развенчае митовете, заблудите и фантазиите, свързани с предприемачеството, като включва полезни съвети от експерти. Поднасяме извинения, ако ви обезсърчаваме, но вярваме, че успешният предприемач е подготвеният предприемач. По-късно ще ни благодарите.

В следващите редове ще оспорим мита, че предприемачите имат нужда от технически опит, за да основат Startup.

Мит 1: Задължителен е технически опит, за да изградиш бизнес

Реалността: Не, но пък не би навредил.

Технологиите продължават да се развиват, като така става все по-лесно да създадеш нещо, за което потенциални клиенти биха плащали. Най-малкото – в днешно време е по-просто от всякога за нетехнични хора да създадатMVPкато мобилно приложение например.

Ако имате екип без техничен опит, не е голяма пречка да стартирате компания, най-малкото в началния етап, когато имате добро финансиране, маркетинг, CRM и други помощни средства, които допълват всекидневните нужди на бизнеса ви – това не изисква техническа експертиза.

„Възможно е да изградите компания и тя да потръгне още днес, като това е доста по-лесно, отколкото преди десетилетия. Аз мога да направя за наш клиент съпорт-система и тя да функционира само за ден, без да имам нужда от технически познания. Много от дейностите, които се изискват, за да започнете собствен бизнес – неща, от които имаме нужда, за да продаваме, за обслужване на клиенти, за маркетинг цели, да изградите платежна система и връзките с банковите сметки – абсолютно всеки може да ги осъществи в днешно време, независимо от възрастта.“ – Крейг Свенсруд, Основател на GetFeedback.

Имайки предвид всичко това, способността да пишеш код не е необходима, ако точно си основал своя Startup, но все пак е добра идея за фаундърите да научат поне основите. Това ще направи разрешаването на различни проблеми по-лесно и без външна помощ, а и ще е от полза, когато решите да наемете инженери или програмисти на по-късен етап. За всеобщ късмет е по-лесно от всякога да научите основите на програмирането, защото има множество приложения и онлайн материали, които са общодостъпни, много от тях доста евтини, а даже и безплатни.

 

Мит 2: Имаш нужда от технически-грамотен съосновател

Реалността: Не, можеш да направиш достатъчно и без него.

Конвенционалното схващане ни настройва, че в екипа от основатели трябва да има човек на технологиите, но е напълно възможно да стартирате компания без такъв член на екипа. Всъщност има достатъчно работа, която трябва да се свърши преди да изпитате нуждата от технически опит. И благодарение на свършената работа до тук, ще се отвори такава и за инженерите.

Например преди да наемете програмист или инженер, първо трябва да посветите много време на това дали вашата идея всъщност разрешава актуални проблеми, чак тогава е моментът за изграждане на начин за решение. Излезте на улицата, интервюирайте значителен брой потенциални клиенти, съберете обратна връзка за аспектите на вашата идея и кои от тях са перспективни и кои не. Съберете списък с мейли на вероятни потребители, организирайте нетуъркинг събития, за да осъществите връзка с представители в индустрията, проведете всеобхватно проучване на пазара.

„Добър начин да започнете бизнес е да създадете вашия продукт като страничен проект, докато все още работите и се учите. Когато започнете да развивате идеята малко по малко, можете да се фокусирате върху най-добрите и основни начини за разрешаване на проблема на клиентите. Веднъж получавайки одобрение за вашата идея, вече може постепенно да започнете да инвестирате в бъдещите версии на своя продукт.“ – Раул Варшнея, Съосновател на Arkenea.

Вече обобщихме, че техничен партньор определено не е задължително изискване, за да стартирате тех компания. Но ако планирате финансиране чрез венчърс, то да има някой на борда, който е на „ти“ с технологиите, вече става задължително. Както и да е, докато стигнете до този етап (ако въобще се стигне до тук, нека сме реалисти, много компании се провалят още преди този момент), не ви трябва технически-грамотен човек като член на екипа или като помощник.

 

Мит 3: Продуктите трябва да са създадени вътре в самата компания

Реалността: Не, но ще го кажем пак, няма да навреди.

Ако на вас и на другите членове на екипа липсват разширени познания в технологиите и нямате време да се учите да пишете код или да създадете продукт, който да е MVP, то винаги може да делегирате техническите нужди на външен партньор, докато вашата компания се развие достатъчно, за да си позволи вътрешен инженер на пълен работен ден.

Една от ползите при аутсорсинга на технологични дейности е, че това може да бъде от голямо значение в ранен етап на startup-а. Също така да имате някой, който работи по техническите задачи на вашата компания, дава на вас и вашия екип повече време да се фокусирате върху контактната си мрежа и растежа на вашата компания.

„В началото е трудно вътрешно да се организира и да се управлява технологична структура. Опитайте се да изнесете извън компанията този елемент от цялата картина, докато си стъпите на краката. Това не само е възможно да излезе по-оптимално за разходите в един начален етап на растеж, но ви позволява и да инвестирате времето си в създаването на контакти…“ – Роб Бидерман, Съосновател и Управител на GoCatalant”.

Въпреки това имайте предвид, че компанията ви ще продължава да се разраства и ако разчитате на аутсорсинг на технологичните функции, това няма да е толкова благоприятно за последващ прогрес. Най-вероятно ще трябва да наемете инженери и програмисти в компанията за постоянно, като те ще обновяват новите версии на продукта ви и ще оправят грешките, които възникнат. Всъщност ако предложите акции на компанията при наемането на тех експерти, това не е лоша идея, при положение че продуктът вече е стабилен и компанията върви добре.

 

Ако имате нужда от още съвети от предприемачи, Founder Institute предвижда само най-опитните Ментори в startup бизнеса да ви научат как да основете устойчива технологична компания!

За повече информация: https://fi.co/join.

 

Текст в оригинал: https://fi.co/insight/startup-misconceptions-you-need-technical-experience-to-launch-a-startup

e-max.it: your social media marketing partner