Брилянтният житейски съвет на Изпълнителния директор на LinkedIn

 

Джеф Уайнър е влиятелен ръководител и знае какво наистина има значение в живота. Oт 2009 г. насам той е CEO на LinkedIn и е свършил изключителна работа, заради това и заслужено получава титлата за „Най-високо оценен CEO“.

От както той е на тази позиция, членовете в LinkedIn са нараснали от 33 милиона на повече от 430 милиона, а приходите от 78 милиона долара до над 3 милиарда долара. Прекрасното в случая е, че през цялото време, Уайнер не е забравил нещата, които са истински важни в живота.

 

Ето защо за един човек с величина и статус като неговите, публикацията му в Twitter e толкова дълбока въпреки своята простота. Той поставя всичко в перспектива, независимо от работата, ролята или статуса:

✔@jeffweiner

Едно от предимствата на моето остаряване е, че оценявам повече тези за три неща, които твърде често се приемат за даденост: здраве, любов и време.

4:03 PM - Sep 28, 2017

 

Нека да задълбаем в навиците на Уайнер и да видим как той практикува тези три добродетели: здраве, любов и време.

 

Здраве

"Здравето" може да приеме много форми. Например, Уайнер винаги е подчертавал значението на медитацията в света на бизнеса. Той използва приложението Headspace, за да медитира ежедневно. То му помага да остане позитивно настроен и да се фокусира по-добре.

Друг начин, който често се пренебрегва, а води към по-здравословен професионален живот и щастие е: да не си егоистичен и да направиш живота на другите по-добър. Уайнър каза на Опра в нейното предаване, че в живота си следва следните пет ключа към щастието, които е взаимствал от своя наставник, Рей Чембърс:

  • Да си в настоящия момент
  • По-добре е да обичаш, отколкото да си прав
  • Да наблюдаваш собствените си мисли, особено когато си емоционален – това е ключът състраданието
  • Да си благодарен за поне едно нещо всеки ден
  • Да си в услуга на другите при всяка възможност

 

Време

Въпреки мощното си влияние Уайнър намира време  за себе си всеки ден. Разбира се, той все още е много зает човек. Уайнер оставя "буфери" в своя календар и това е най-важният инструмент за производителност, който използва. Тогава срещите са забранени, а той използва този свободен слот за "мислене",  включително и начини за подобряване на бизнеса.

Той казва, че това фокусирано мислене той често използва за "обмисляне на предположения, свързване на точки, отхвърляне на идеи от доверени колеги и следващи стъпки по множество сценарии". С други думи, всичко това отнема ценно време. И ще разполагате с това време, само ако го отделите за себе си.

Той също така е научил този урок от Стив Джобс, коjто той самият е практикувал ежедневно: Започнете да питате себе си и екипа си: "Ако можехме да направим само едно нещо, какво щеше да бъде то?" Съветът на Уайнер е да се съсредоточим върху това, да правим по-малко неща и да ги правим добре.

За съжаление, това не е начинът, по който повечето от нас се отнасят към своя ден, нали? Вместо да поставяме граници, за да установим ежедневно своите приоритети, ние често се проваляме, като не казваме "не" на хората, които искат нашето време и внимание. С това те заглушават вече натоварените ни графици с непрестанни срещи. По този начин не усъвършенстваме нашата лична или организационна мисия, а напротив.

 

Любов

Любовта надхвърля професионалния и личен живот на Уайнер. Но ние едва ли разглеждаме любовта като бизнес принцип. Уайнър ясно признава, че практикува благородната форма на лидерство, която той нарича " състрадателно управление."

Този съзнателен подход към лидерството оказва силно влияние върху кариерата му. Ето и какво пише Уайнер в своя блог в LinkedIn Pulse:

Както казва Далай Лама, ако вървите по пътя си и попаднете на човек, който е притиснат от камък, емпатичната реакция ще ви накара да почувствате същото чувство, което изпитва затиснатия и ще бъдете неспособен да помогнете. Състрадателната реакция би ви поставила в обувките на страдащия. Ще мислите, че този човек вероятно изпитва ужасна болка, така че ще направите всичко възможно, за да премахнете камъка и да облекчите страданията му. С други думи, състраданието е по-обективна форма на съпричастност. Тази идея да виждате нещата ясно през очите на друг човек може да бъде безценна, когато става дума за връзка с другите, особено в напрегнати работни ситуации.

Изводът на Уайнер: По-добре е да преминеш света като състрадателен човек, способен да се изправи пред тегобите на другите, без да бъде осакатен от теглото им. И е по-добре да водиш хора със състрадание, а не с емпатия.

 

Уайнер също така признава за силната любовта между него и съпруга му. В откритото си и автентично интервю с Опра Уинфри той казва, че работата, която е свършил, за да се трансформира от един много интензивен и динамичен лидер, който влага всичко в работата си до лидера, който днес е, има много общо със срещата му с невероятната му съпруга. Неща като това да бъдеш щастлив, състрадателен и любезен; да можеш да се свързваш и да споделяш с някого, като имаш подобаващ баланс в живота - всички те са били чужди понятия за него, преди да се срещне със съпругата си, Лисета. Той казва, че нейното влияние върху него е променило хода на играта. След като научил уроците си, които го направили по-добър човек за жена си, той признава, че "това са качества, които човек е нужно да практикува, независимо от естеството на връзката".

 

Източник

 

e-max.it: your social media marketing partner