Проблемите в Uber показват кой държи картите в Силициевата Долина – трета част

 

Първа част

Втора част

 

Дарбата и проклятието на визията на Изпълнителните директори

 

Стартъпите се управляват от визионери, които нарушават правилата, закона и променят статуквото (Apple, Uber, Airbnb, Tesla, Theranos и т.н.). Правенето на нещо, което другите хора считат за лудост / невъзможно, е равнопоставено на нарцисизъм и месианска гледна точка за технологичната трансформация.

Успешните начинания винаги се припокриват с лошото поведение на CЕО. Стив Джобс, Лари Елисън и Том Сейбел са Главни изпълнителни директори, чиято визия е същевременно талант и проклятие - те виждаха бъдещето толкова ясно, колкото другите виждат настоящето. Те имаха ясна визия как да изградят нещо революционно. Обаче реалността, че трябва да зависят от други хора, за да я реализират, им се струваше разочароваща. И горко на служителя, който е поел по пътя да гради това бъдеще заедно с тях.

Изпълнителните директори с визия винаги са били лицето на компанията, но днес, с наличието на социалните медии, това се случва по-бързо и пред много по-голяма аудитория. Борда на директорите сега трябва да обмисля какво ще се случи с оценката на компанията без нейния Основател.

Основателите сега контролират Борда на unicorns (стартъп компания, оценена на над 1 милиард долара), те са с пари в джобовете и преса, която ги лансира като гении, които трансформират света. В такъв случай тяхната арогантност и лошото им поведение не трябва да ни изненадват. Преди социалните медии да свързват милиарди хора, лошото  им поведение оставаше зад затворени врати. В днешния свързан социален свят незабавните съобщения и споделените видеоклипове разбиха тези врати.

 

Отмъщението на Основателите – Основателите-CEO-та се държат зле

 

Защо Борда на unicorns като UberZenefitsTanium, или Lending Club позволяват на техните изпълнителни директори да остават?

Преди бързото разпространение на unicorns, когато Борда все още имаше контрол, те "насърчаваха" наемането на "зряло ръководство" от страна на Основателите. Три години след като Google стартира, наеха Ерик Шмид като Изпълнителен директор. Той е бил Главен изпълнителен директор на Novell и преди това Главен технически директор на Sun Microsystems. Четири години след като Facebook стратира, те наеха Шерил Сандберг като Главен оперативен директор. Сандберг беше вицепрезидентът на глобалните онлайн продажби и операции. Обаче днес Борда на unicorns имат много по-малко влияние.

  1. Венчър капиталистите вземат участие в от 5 до 10 Борда на Директорите. Това означава, че повечето от тях имат бегъл поглед над ежедневната дейност в един стартъп. Лошото поведение често остава незабелязано, докато то не навреди сериозно.
  2. Традиционните проверки и баланси, предоставени от Борд на стартъп, се пренебрегват в замяна на достъпа до гореща сделка.
  3. Тъй като стимулът на венчър капиталистите е да придобият колкото е възможно повече успешни компании, влизането в конфликт с Основател, който може да попречи на тяхна бъдеща инвестиция, не е в техен интерес.
  4. Финансовият и юридическият контрол на стартъпите даде възможност на Основателите им по убедителен и учтив начин да контролират unicorns.
  5. Докато поведението на Главния изпълнителен директор оказва влияние върху служителите, а не върху клиентите или тяхната оценка, корпорациите често си затварят очите.
  6. Не само, че няма финансов стимул за Борда да контролира поведението на Изпълнителен директор на unicorn, но по-скоро това би имало негативен ефект.

 

Не трябва да ни изненадва колко много Изпълнителни директори на unicorns се държат зле, а по-скоро колко от тях все още се държат добре.

 

Стив Бланк е предприемач, автор и професор. Той е говорител и в "Тайната история на Силиконовата долина" и е обявен от „Форбс" за един от 30-те най-влиятелни хора в технологичния сектор.

 

Този пост е публикуван първоначално в блога на Бланк на 24.10.2017г.

 

Източник

e-max.it: your social media marketing partner