Какво е ФинТех и как се развива? – първа част

Финансовата технология (ФинТех) съществува толкова дълго, колкото самата индустрия за финансови услуги. Но след икономическата криза през 2008 г. нов вид “разрушители” разсеяха традиционните доставчици на електронна търговия с по-ефективни услуги.

 

Когато правите онлайн покупка и използвате PayPal, Apple Pay, Google Wallet или просто кредитната си карта, вие - потребителите, търговците на електронна търговия и банките, които стоят зад обмена на пари, използвате ФинТех.

И когато търсите онлайн най-добрите ипотечни лихви за вашия мечтан дом или за да реновирате настоящия си дом - това също е ФинТех.

 

Дефиниция на Финтех

Общо взето, финансовата технология е навсякъде, където технологиите се прилагат във финансовите услуги или се използват, за да помогнат на компаниите да управляват финансовите аспекти на своя бизнес, включително нови софтуерни продукти и приложения, процеси и бизнес модели.

През последните години Финтех стана известна като основа за цялостна обработка на транзакциите през интернет чрез облачните услуги.

ФинТех не е нещо ново. От както има финансови услуги, тя съществува под една или друга форма. След глобалната финансова криза от 2008 г. обаче, ФинТех се развива, така че да разруши старите модели и преструктурира търговията, плащанията, инвестициите, управлението на активите, застраховането, клиринга и сетълмента на ценните книжа и дори самите пари с криптокомпоненти като Bitcoin.

 

"Когато мислите за банките днес, те са наистина технологични компании. Погледнете къде харчат парите си ", каза Ерик Писини, директор на технологичните и банкови практики в Deloitte Consulting.

Според Deloitte Consulting само за няколко години фирмите, които предоставят ФинТех, определиха посоката, формата и темпа на промяна в почти всеки подсектор на финансовите услуги.

 „Клиентите сега очакват безпроблемно цифрово зареждане, бързо одобрение на кредитите и безплатни плащания от човек на човек - всички иновации, които ФинТех популяризираха. Докато те може и да не доминират в индустрията днес, ФинТех фирмите са успели като самостоятелни фирми и жизненоважни връзки във веригата за финансови услуги ", се казва в скорошен доклад на Deloitte и Световния икономически форум (WEB).

 

Как ФинТех може да бъде разрушителна

Според Deloitte и WEB, пробивните сили, които са променили ФинТех индустрията, включват, но със сигурност не са ограничени до:

  •  Разрастването на онлайн пазаруването, което бързо се разви за сметка на личните пазарувания. Това води до доминирането на онлайн безкасови решения за транзакции.
  • Балансът на властта се измества – той се придвижи от банки и други финансови услуги към тези компании, които оперират с клиентото преживяване. Банките са лимитирани до личните услуги на клиентите си. Обаче сега те търсят други начини, с които да ангажират клиентите си, основно чрез ФинТех и чрез големите технологични компании.
  • Нови платформи за търговия, които събират данни, за да създадат обобщен пазарен изглед и да използват анализи, за да разкрият тенденциите.
  • Застрахователни продукти, които се приспособяват все повече към клиентите, които на свой ред изискват покритие за конкретни местоположения, употреби и времеви рамки. Това кара застрахователите да събират и анализират допълнителни данни за своите клиенти.
  • Изкуствен интелект, който сега играе роля при диференцирането на продуктите на финансовите услуги, тъй като заменя сложните човешки дейности.
  • Подобряване на скъпите процеса на транзакциите и мидълуер. Това принуждава традиционните фирми за финансови услуги да обмислят партньорства с пазарни кредитори за ФинТех решения, които не изискват цялостна реформа на инфраструктурата.

 

Очаквайте продължение.

Източник: www.computerworld.com

e-max.it: your social media marketing partner