10 доказателства, че родителите са добри предприемачи

Автор: Томас Мей

Ако сте родители, знаете, че отглеждането на деца не е лесна работа. Започването на бизнес не е по-лесно. Но да правите и двете едновременно? Кой би си причинил това?

Както изглежда – повечето предприемачи. Според изследване на фондация Kauffman, близо 60% от предприемачите са имали поне едно дете, когато са започнали бизнеса си. Аз съм един от тях – с 3-годишна дъщеричка, която иска повече внимание, отколкото мога да ѝ дам.

Данните сочат, че човек трябва да избира дали да е родител или предприемач. Аз обаче ще ви кажа, че ние – родителите предприемачи, имаме предимство пред останалите. В крайна сметка добрите родители и добрите предприемачи споделят едни и същи качества. И това може да им помогне да се справят отлично и с двете роли едновременно.

1. Обичат децата си

Според изследване, публикувано наскоро в журнала “Human Brain Mapping”, любовта на предприемачите е изненадващо подобна на родителската любов. С други думи, предприемачите се отнасят с бизнеса си като със свои деца. В това има логика. Да си предприемач не е по-различно от това да си родител. И в двата случая става дума за създаване, отглеждане и защитаване на “бебето”. И това е стресиращо, изисква много внимание и ресурси и държи “родителите” будни през нощта.

Така че какво означава всичко това за родителите, които мислят да започнат бизнес? Означава, че стартирането на бизнес не е толкова далеч от вас, всъщност. Вече знаете какво изисква, защото сте правили същите неща, отглеждайки децата си. Разбира се, ще бъде предизвикателство, но знаете, че ще направите всичко по силите си, за да може бизнесът ви да израства и да успява. И никога няма да кажете, че не си струва.

2. Лидери са

Може и да нямате опит на лидерска позиция в CV-то си, но имате подобен опит като родител. Децата ви разчитат на вас и трябва да сте силен ролеви модел за тях. По същия начин предприемачите трябва да са ментори за служителите си.

В крайна сметка да си човек с власт означава да спечелиш доверието на тези, които зависят от вас. Без значение дали става дума за децата ви или за екипа ви. Като родител, вече сте имали възможност да практикувате и да изпипате тези умения. Така че, когато решите да се пробвате като шеф на своя компания, вече ще имате финеса и тактичността, която е необходима да водите хората си успешно.

3. Насърчават ученето чрез проби и грешки

Част от това да си добър лидер включва и осъзнаването на важността на ученето чрез проби и грешки. Вече сте виждали как децата ви пълзят, преди да се научат да ходят. Знаете също, че някои умения не могат да бъдат научени за една нощ. Разбрали сте, че окуражаването на децата да опитват нови неща и да се провалят е важно за това да се научат.

Когато става дума за управлението на служители, същите идеи са в сила. Ако искате компанията ви да се разраства, трябва да позволявате на служителите ви да се провалят. Точно чрез тези грешки хората учат най-много. Така се изграждат уменията, необходими за успеха. Атмосфера, която обезкуражава провалите, създава напрежение и кара хората да искат да напуснат при първа възможност.

4. Имат много контакти

Трябва да си луд, за да си помислиш, че социалният живот приключва, когато станеш родител. Разбира се, вероятно ще прекарвате по-малко време в бара, но между уроците за родители, спортните тренировки и училищните събития, ще видите, че сте по-социални, отколкото когато и да било преди.

Но защо това има значение? Оказва се, че родителите предприемачи сами оценяват бизнеса си по-високо, отколкото тези без деца. Или по-конкретно – 79% от родителите смятат, че бизнесът им е “много успешен” или “прилично успешен”, докато едва 67% от тези, които не са родители, могат да кажат същото. Причината за това е обширната мрежа от контакти, която родителите изграждат.

5. Знаят как да управляват

Едно от най-големите притеснения относно родителите-предприемачи е, че нямат достатъчно време, което да разпределят между семейството и бизнеса си. Всъщност обаче, предприемачеството дава много свобода, най-вече когато става дума за времето.

Вместо да имат стриктно работно време, предприемачите могат да управляват своето собствено време. Сами решават кога да се фокусират върху бизнеса и кога върху семейството. Вие вече сте изградили способност за ефективно разпределение на времето, за да се справяте с всички задачи, които идват с отглеждането на дете. Когато решите да се съсредоточите върху бизнеса, ще сте по-мотивирани и ще вършите по-добра работа.

6. Знаят как да разкажат история

Ако сте родител, вероятно сте експерт в разказването на истории. Знаете, че най-добрият начин да накарате детето ви да ви слуша, не е като му казвате какво да прави, а като му разкажете интересна история, която да постигне същия резултат. И ако можете да го направите като родител, ще можете да го направите и като предприемач.

Бизнесът е изцяло свързан с общуването с хора, а разказването на истории ще ги накара да ви повярват. Хората изпитват нужда да се свържат с определен бранд, да изпитат емоционална връзка, преди да купят нещо. По тази причина успешните предприемачи използват разказванео на истории за много неща – от маркетинга до дизайна на продуктите и услугите. Точно като услугите за пътешественици на Airbnb.

7. Поемат рискове

Може би сте взимали заем, за да изпратите децата си в частно училище. Или може би харчите по малко тук и там, за да ги направите щастливи. Във всеки случай, да имаш дете те прави отговорен за повече от теб самия. Често пъти включва поемането на финансов или пък друг вид риск.

Тази готовност за поемане на риск е характеристика, която добрият родител и добрият предприемач споделят. Поемайки рискове се научавате да се справяте с честите педизвикателства. И в крайна сметка рисковете ще ви научат как да вземате по-добри решения. Без значение като родител или като предприемач, това е умение, без което не можете да живеете.

8. Стават рано и са много продуктивни

Когато си родител нямаш друг избор, освен да ставаш рано, за да се приготвиш за деня със семейството си. Използваш това време, за да сменяш памперси, да направиш закуска и да приготвиш обяд за всички. Или с други думи, вече сте свикнали да имате ранен старт на деня и да работите продуктивно от момента, в който сте се събудили.

А когато става дума за бизнеса, ранното пиле наистина пее рано. Като предприемач ви се налага да ставате рано, за да отговорите на имейлите, да се свържете с клиентите и да разрешите проблемите, преди да излязат от контрол. Така че за родителите, които решават да започнат бизнес, това няма да е нещо, с което не са свикнали.

9. Планират занапред

Когато един бизнес или дете зависи от вас, трябва да мислите напред и да се подготвяте. Родителите могат да започнат от рано да пестят пари за колежа на детето си. Като предприемач, винаги ще се опитвате да предвидите какво ще е търсенето за вашия продукт или услуга, както и да предусетите всички спънки, които могат да изникнат. И това, че някой зависи от вас, всъщност ще ви е полезно.

Изследванията доказват, че старите самотни хора, които си вземат домашен любимец, живеят много по-щастливо и продуктивно, тъй като някой зависи от тях. Това показва, че отговорността към някого ви дава цел, която е по-голяма от самите вас. Опитвайки се да направим живота на друг по-хубав ни прави по-добри хора. А от това следва също, че ще сме по-добри родители и предприемачи.

10. Наивни са

Никой не знае как да е родител, докато не стане. По същия начин никой не знае как да е предприемач, докато не започне първия си бизнес. Така че, дори идеята да започнете бизнес да ви плаши, спомнете си, че не е нещо, с което не можете да се справите (или не сте се справяли преди). В същата ситуация сте били с първото си дете.

Истината е, че този вид наивност всъщност ви помага да приемете промените и да живеете без страх. Дава ви увереност, че можете да промените нещата и волята да се справяте с препятствията, за да успеете в бизнеса. Предприемачите преуспяват, когато плуват срещу течението. Наивността прави точно това. И в процеса ставате по-добри предприемачи.

Да си родител не е лесна задача и предприемачеството не е по-лесно. Но вместо да мислите за двете като взаимно изключващи се, приемете ги като допълващи се. Само защото сте родители, не значи, че не можете да започнете бизнес. Всъщност това ще ви приготви за новата ви кариера на предприемач. Така че, ако някога сте мислили да започнете бизнес, спомнете си, че никога не е твърде късно.

Източник: www.entrepreneur.com