Ето какъв стартъп да основете, за да забогатеете

Автор: Скот Мауц

Трудно е да се създаде успешен стартъп. Как тогава да подобрите шансовете си? Как да изберете подходящата сфера, в която да започнете бизнес? Сфера, която няма да бъде превзета от роботите (освен, разбира се, ако стартъпът ви не е за създаване на роботи) и няма да изисква прекалено голяма промяна.

Ами, помощта тъкмо пристигна под формата на нов доклад на компанията за подпомагане на стартиращи бизнеси Fundera. Компанията анализира данни от Бюрото по труда и проучвания на инвестиционния пазар. Така бяха определени 10-те индустрии, които най-вероятно “ще са стабилни, ще се разрастват и ще генерират постоянна печалба през следващото десетилетие”.

Имайте предвид, че това не са най-големите индустрии, а само най-бързо разрастващите се и най-рентабилните. Списъкът включва индустрии, които обещават скорост на растеж между 118% и 135% и се очаква акциите им да се покачат между 56% и 296%.

10. Транспорт

Най-перспективни подсектори: Автономни превозни средства, електрически превозни средства, интелигентни градове

Това включва коли без шофьори (индустрия, която се очаква да достигне 3.6 трилиона долара) и всичко, свързано с тях. Също така и бизнеси, които са свързани със съответните промени в планирането и инфраструктурата на градовете.

9. Недвижими имоти

Най-перспективни подсектори: Онлайн брокери, онлайн дизайнерски услуги, технологии за недвижими имоти

Докладът показва, че индустрията на недвижимите имоти изостава в иновациите. Това означава, че предстои бързо наваксване и разрастване в тази посока. Обемът на растежа (пряко свързан със строителството, което също е в този списък) ще дойде от агенти, управители на недвижима собственост, отдавания под наем и други хора и компании, предлагащи свързани с това услуги.

8. Финанси

Най-перспективни подсектори: ФинТек и криптовалути

Аз няма да съм ви конкуренция в тази индустрия, защото все още не разбирам какво е криптовалута. По-умните от мен хора обаче биха спечелили много, ако започнат стартъпи, които да си партнират или да се конкурират с финансови институции като банки и брокерски къщи. Нови компании като OnDeck и Fundera вече правят това.

7. Хотелиерски услуги

Най-перспективни подсектори: Хотели и нови хранителни източници

Хотелиерската индустрия, която включва в себе си хотели, ресторанти и почивни станции, е атакувана от стартъпите. Airbnb вече имат четири милиона обекта по целия свят. Това е повече отколкото общият брой обекти на петте най-големи вериги хотели в света. Това създаде хотелиери, които са по-склонни да мислят напред в бъдещето. Те са готови да си партнират със стартъпи, които могат да им помогнат да са конкурентни в новия свят. Създава се и възможност за нови стартъпи, които да се състезават директно с Airbnb и VRBO.

6. Строителство

Най-перспективни подсектори: Жилищно строителство, инфраструктура и технологии за строителството

Възможностите се коренят в нуждата да се създаде технология, която да изгражда по-ефективни жилищно сгради. Изследване на www.mckinsey.com предвижда, че до 2025 една трета от градското население на земята ще изпитва затруднения да получи настаняване в безопасен дом. Това създава една безпрецедентна възможност за създаване на ефективни и евтини жилищни решения.

5. Ритейл

Най-перспективни подсектори: Онлайн търговия, pop-up магазини*, персонализирани продажби

Според доклада, ключът тук е да се комбинира онлайн търговията със стандартните продажби на място. Мога да ви кажа от своя опит в търговията с пакетирани храни, че най-бързо растящите ритейлъри са успели да направят успешно тази комбинация.

*pop-up магазини – търговски обекти, които се отварят само за определен кратък период от време, след което се премахват

4. Медия

Най-перспективни подсектори: Игри, виртуална реалност, видео стрийминг

Вероятно няма друга индустрия, която да се развива толкова бързо, колкото медиите. Помислете само какво причиняват на традиционната телевизия компании за видео стрийминг като Netflix и Hulu. Видео игрите и виртуалната реалност също се развиват с умопомрачителна скорост.

Мога лично да потвърдя, тъй като това да играя Adventure на Atari 2600 е на светлинни години от това да загубя всяка представа за времето и за реалността, докато играя хипер реалистичната Call of Duty: Modern Warfare. Идеята ми е, че това е добра идея за започване на стартъп.

3. Енергетика

Най-перспективни подсектори: Петрол и газ, миньорство, хидравлично разбиване, устойчиви енергийни източници

Тази индустрия има три основни предимства:
нужда от повече устойчивост и ефикасност
проблеми с публичния сектор
увеличаващо се търсене заради прираста на населението.
Това би трябвали да ви даде енергия, за да се насочите към енергетиката.

2. Здравеопазване

Най-перспективни подсектори: Биотехнологии, здравеопазване и обработка на данни, персонализирано здравеопазване

Погледнете в речника дефиницията на думите “диверсификация” и “възможност” и ще видите индустрията на здравеопазването. Докладът насърчава амбициозните предприемачи да помислят за удобни, персонализирани и базирани на данни начини за грижа за здравето. Така ще могат да се състезават с традиционните заведения за здравеопазване. Намаляването на печалбите на болниците става все по-осезаемо.

1. Технологии

Най-перспективни подсектори: Облачни технологии, машинно самообучение/изкуствен интелект, big data

Технологията е на първо място и това едва ли изненадва някого. Докладът насърчава предприемачите, които планират да основат стартъп в тази сфера да съсредоточат услията си в създаването на лесни за използване продукти. Това ще им донесе успех в света на технологиите и ще даде на клиентите продукти, които ще им помогнат да пестят време.

Така че, започнете с това за да дадете летящ старт на вашия стртъп.

Източник: www.inc.com

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!