11 Книги от СЕО-та, които ще Ви научат как да управлявате света

Бизнес книгите имат лоша слава, че са изпълнени с MBA „подкожни мазнини“, давайки за пример „ключови казуси“ като  как да„поемаме рискове“, „ изграждаме велик екипи“ и „да не се страхуваме, да се провалим“.

Но тези, които си заслужават да се четат, са изчистени от баналности, за сметка на полезни анекдоти и често са от изпълнителни директори, които са го преживели.

От стартиращи компании в модата, до автомобилни империи, ето един списък с най-добрите книги за лидерство от хора, които сами са повели техните компании към успех.

“ТРУДНОТО НЕЩО НА ТРУДНИТЕ НЕЩА“

Amazon

Какво му е трудното нещо на трудните неща? Че те нямат формула, по която се случват, казва Бен Хоровиц.

„Трудните неща са трудни, защото няма лесни отговори или рецепти“, пише той. „Те са трудни, защото вашите емоции са в конфликт с твоята логика. Те са трудни, защото не знаете отговора и не можете да помолите някой за помощ, без да покажете слабост.“

Хоровиц, сега един от най-търсените инвеститори, бил е CEO на софтуерна компания Opsware, преди да бъде придобита от HP за 1,6 милиарда долара.

What is the hard thing about hard things? That they don’t have a formula, says Ben

Бонус: Хоровиц се хвали с неговите задълбочени познания за рап музиката – цитирайки Кейн Уест и DMX пред края на увода.

 „МОИТЕ ГОДИНИ С ДЖЕНЕРЪЛ МОТОРС“

Amazon

Алфред Слоун е бил CEO на Дженеръл Моторс от 1923 до 1946 година – когато автомобилната компания е предполагаемо най-важната организация на Земята.

Книгата е нещо повече от просто бизнес мемоари, тя е дестилация на опита и мислите на Слоун за това как се управлява такава огромна машина.  Би могла да послужи като трактат за децентрализацията и основа на струкурата на модерната корпорация.

„ПРЕРАБОТКА“

Написана от Дейвид Хансон и Джесън Фрайд, съ-основателя на Basecamp, „Преработка“ е свободен манифест  на старт-апа.

Докато повечето от нещата може и да не са приложими за вас – неговата компания е останала  само 37 души и същевремено е била печеливша – книгата е полезна заради бунтарските идеи, противоречащи на приетите норми. След като я прочетете, внимателно ще преглеждате всяка среща, която ви се поиска.

„НЕКА ХОРАТА МИ КАРАТ СЪРФ: ОБРАЗОВАНИЕТО НА ЕДИН НЕОХОТЕН БИЗНЕСМЕН“

penguin

Основтелят и CEO на Patagonia Ивон Шаунард е известен като човек здраво стъпил на земята.

“Никое подрастващо дете не си мечтае някой ден да стане бизнесмен“, така започва мемоара на царя на аутдор екипировката. „ Той иска да стане пожарникар, спонсориран атлет или горски рейнджър. Ли Якока, Доналд Тръмп и Джак Уелч са герои само за други зрели бизнес хора, със сходни ценности. Аз исках да бъда трапер на диви кожи, когато бях малък.“

Като мениджър и предприемач, Шаунард  е запазил този приключенски патос в същността на компанията, като създава устойчиви вериги на доставките или като окуражава неговите служители – да, наистина, да карат сърф по средата на работния ден.

„ДА ПОБЕЖДАВАМЕ: УЛТИМАТИВНИЯТ БИЗНЕС НАРЪЧНИК“

HarperCollins

Джак Уелч управлява General Electric от 1981 до 2001.

Уелч споделя своята история и опит в  предишната си книга“”Jack: Straight From the Gut.” Но тази книга е в този списък, защото разкрива подхода на Уелч към мениджмънт и правене на кариера, как да се справим с лош шеф, да бъдем повишени и как да взимаме решения.

“#GIRLBOSS”

Amazon

София Аморусо е развила онлайн ритейлъра  Nasty Gal –  бизнес за мода, до впечатляващите 100 милиона долара.

В книгата си, Аморусо – която е започнала бизнес като продава дрехи в eBay – описва интересна и забавно лекомислена гледна точка за това как да направим кариера.

Дискутирайки живота си преди Nasty Gal, тя пише:

„Това, на което са ме научили всичките тези работи, е че трябва да толерираме някои шибани неща, които не харесваме – поне за малко. Това е, което моите родители биха нарекли – изграждане на характера, но аз предпочитам да наричам ‘#GIRLBOSS обучение. Аз не очаквах да обикна нито една от тези работи, но научих доста, тъй като работих здраво и се дисциплинирах да харесвам някои неща за тях, които прерастнаха в любов после.“

Яко, нали?

“Бизнес@скорост на мисълта: Как да успеем в дигиталната икономика“

Grand Central Publishing

Кингата на Бил Гейтс от 1999 година описва много точно есенцията на вземане на решения, базирно на данни много преди „науката за данните“ да стане „голяма работа“.

„Най-смисленият начин да диференцирате вашата компания от конкуренцията, най-добрият начин да се разграничите от тълпата, е да се справите изключително добре с информацията“, пише той. „ Как събирате, управлявате и използвате информация ще определи дали печелите или губите.“

Книгата е увлекателна също заради своята историческа стойност. В годината, в която е публикувана, компанията на Гейтс е поставила рекорд за пазарна капитализация – 619 милиарда долара.

“Pour Your Heart into It : How Starbucks Built a Company One Cup at a Time”

„ИЗЛЕЙ СЪРЦЕТО СИ В ТОВА: КАК STARBUCKS ПОСТРОИ КОМПАНИЯТА СИ ЧАШКА ПО ЧАШКА.“

Amazon

Хауърд Шулц – който сега се оценява на 2,2 милиарда долара – промени света със  Starbucks, компания която създаде нова кафе култура и я направи безкрайно достъпна.

Днес тя има 21 000 кафета в повече от 65 страни .

Той разкрива своя метод в този мемоар от 1999 г.

„Хората искат насоки, не ораторство:, пише Шулц. „Те имат нужда да знаят какъв е планът за действие и как ще бъде изпълнен. Те искат да им се даде отговорността да помогнат да се реши проблема, и власт да могат да действат. „

„ДА ДОСТАВЯШ ЩАСТИЕ: ПЪТ КЪМ ПЕЧАЛБИ, СТРАСТ И ЦЕЛ“

Business Plus

CEOто на Zappos, Тони Сийх е впечтляващ заради начина, по който съчетава „въздухарски“ старт-ап визии с прагматично бизнес ноу-хау.

Ето част от нея:  Моят съвет е спрете да правите нетуъркинг по стария традиционен бизнес начин и вместо това се опитайте да изградите повече и по-дълбоки приятелства, така че приятелството само по себе си да е наградата.  Колкото по-разнообразни са вашите приятелства, толкова е по-вероятно да извлечете лични и бизнес ползи от тези връзка по-късно. Вие няма начин да разберете сега точно какви ще са тези ползи, но ако приятелствата ви са истински, тези ползи ще се появят магически след 2-3 години.

„ДА ВДИГНЕШ ЛЕТВАТА: ИНТЕГРИТЕТ И СТРАСТ В ЖИВОТА И БИЗНЕСА: ИСТОРИЯТА НА Clif Bar & Co.”

Amazon

Марката за храни за спортисти Clif Bar е била почти продадена от основателя и Гари Ериксън, който вместо това решил да я изкупи обратно за да я задържи частна и изцяло притежавана от него.

Това поставило компанията в несигурна  – но ползотворна – позиция. Той пише:

Clif Bar Inc. стана уязвима когато остана частна.  Мисля, че хората оценяват нейната уязвимост и за това ни помагат в нашето пътешествие. Хората откриват най-добрите вкусове и съставки вместо нас. Други полагат усилия да си осигурят най-добрите възможни пакетни оферти. Потребителите ни изпращат информация за устойчивостта ни. Те знаят, че не сме голяма фирма, която просто се опитва да прави пари.

Отвъд стандартния – Как-го-направихме – речитатив, историята на компанията е фантастична, заради начина, по който комуникира със своите потребители, на изненадващо лични нива.

“Setting the Table: The Transforming Power of Hospitality in Business”

„ДА ПРИГОТВИМ МАСАТА: ТРАНСФОРМИРАЩАТА СИЛА НА ГОСТОПРИЕМСТВОТО В БИЗНЕСА“

Amazon

Дани Мейер е наричан „ресторантьорът  на неговото поколение“ .

Като CEO  на Union Square Hospitality Group, той е превърнал Ню Йорк в своето кулинарно царство, с класното Union Square Cafe, легендарната  Gramercy Tavern, и непрестанно изпълнената с опашки Shake Shack, както и много други.

В книгата си,Мейер поставя своята филофия на „ просветлено гостоприемство“.

„Сервизът е техническото доставяне на един продукт“, той пише. „ Гостоприемството е как доставката на този продукт, кара получателя да се почувства.“

Източник: Business Insider

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!