15-те най-добри бизнес книги на всички времена

Има книги, които никога няма да спрат да се продават и които са препоръчвани от най-влиятелните хора в света от поколение на поколение.

Разгледахме както съществуващите ни списъци за „най-добрите“, така и други, за да определим кои бизнес истории и ръководства за мениджмънт и инвестиции бяха най-добре приети от критиката. Оставихме настрана академичните книги и биографиите и се ограничихме само до 15 заглавия, като окончателният списък не е изчерпателен. Но ако се запознаете с тези 15 книги, ще получите цялостно разбиране за някои от най-важните бизнес събития и теории за последните 100 години.

 • „Варвари пред портата“ на Брайън Бъроу и Джон Хелиар (‘Barbarians at the Gate’ by Bryan Burrough and John Helyar)

  „Варвари пред портата“ е книга, дефинирала цял жанр. Книга, доказваща, че в правилните ръце една бизнес история, която може да изглежда твърде сложна или мистериозна за всеки извън Уолстрийт, може да се превърне в привлекателен разказ. Бъроу и Хелиар разглеждат подробно спорното изкупуване на RJR Nabisco през 1988 г. и го превръщат в епична драма за неограничената алчност, която е за сметка на служителите. „Варвари пред портата“ е считана за най-добрата бизнес книга от бившия изпълнителен директор на GE Джеф Илмелт, репортера от CNBC Андрю Рос Соркин и журналиста на MarketWatch Джон Фридман.

 • „Бърлога на Крадците“ на Джеймс Б. Стюарт (‘Den of Thieves’ by James B. Stewart)

  Награденият с Пулицър журналист Джеймс Б. Стюарт е изградил стил, който често се имитира: бизнес разследването като трилър. „Бърлога на Крадците“ разказва как някои от най-големите играчи на Уолстрийт през 80-те години на 20-ти век позволяват алчността да ги тласне към търговия с вътрешна информация и как накрая федералните власти ги заловяват.

 • „Дилемата на иноватора“ на Клейтън М. Кристенсен (‘The Innovator’s Dilemma’ by Clayton M. Christensen)

„Дилемата на иноватора“ е задължително четиво в Силиконовата долина. Тя е получила похвала от покойния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс. Кристенсен, който е професор в Харвардската бизнес школа, обяснява, че колкото по-успешна става компанията, толкова по-трудно се правят нововъведения. Откакто е била публикувана за пръв път през 1997 г., книгата е вдъхновила безброй предприемачи да разрушат индустриите и как да избегнат подривна дейност, когато постигнат успех.

 • „Твърде голям, за да се провали“ на Андрю Рос Соркин (‘Too Big to Fail’ by Andrew Ross Sorkin)

„Твърде голям, за да се провали“ е окончателната история на финансовата криза през 2007-2008. Тя е толкова добре предадена, че със сигурност може да се твърди, че Соркин пресъздава с кинематографично качество своя разказ. С тази книга той печели престижната награда Gerald Loebза отлични постижения във финансовата журналистика.

 • „Покерът на Лъжеца“ на Майкъл Люис (‘Liar’s Poker’ by Michael Lewis)

Майкъл Люис е едно от най-големите имена в журналистиката, но преди да стане писател, той е бил амбициозен млад търговецна облигации. След четири години в Salomon Brothers, в разгара на Дивия Запад настъпил на Уол Стрийт, когато регулацията е слаба, Люис е оставя финансите и решава да опише в история своя опит. Това е забавен и остроумен разказ от първа ръка, който служи и като капсула на времето.

 • „Интелигетният Инвеститор“ на Бенджамин Греъм (‘The Intelligent Investor’ by Benjamin Graham)

  Бил Акман е един от многото влиятелни финансови инвеститори, който казва, че „Интелигетният Инвеститор“ е книгата, променила живота му. Написана от наставника на Уорън Бъфет и публикувана през 1949 г. книгата е задълбочено въведение в стойностното инвестиране. Книгата на Греъм ви учи да погледнете дългосрочно на инвестирането, за да постигнете максимални печалби и да контролирате импулсивните сделки, подбудени от ежедневните печалби и загуби.

 • „Черният Лебед“ от Насим Николас Талеб (‘The Black Swan’ by Nassim Nicholas Taleb)

Талеб измисля термина „черен лебед“ за практически невъзможни за предсказване събития, които впоследствиебиват безкрайно рационализирани. Той твърди, че системите, които са най-тясно свързани с предсказуемите модели, са тези, които са най-уязвими да се сринат в случай на събитие от типа “черния лебед”. Важността на теориите на Талеб се доказва от това колко страстно хората са спорели за и против тях. Един от най-значимите почитатели на „Черният Лебед“ е икономистът с Нобеловата награда Даниел Канеман, който казва, че книгата е променила мирогледа му.

 • „Есета на Уорън Бъфет“ от Уорън Бъфет, редактиран от Лорънс А. Кънингам (‘The Essays of Warren Buffett’ by Warren Buffett, edited by Lawrence A. Cunningham)

Председателят на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет е безспорно най-големият инвеститор в историята – и също така е талантлив писател. Бъфет казва, че това е книгата, на която дава най-много автографи. Това е колекция от някои от най-добрите му годишни акционерски писма, описващи неговата инвестиционна философия, както и наследството, което би желал да остави.

 • „Най-умните момчета в стаята“ от Бетани Маклийн и Петер Елкинд (The Smartest Guys in the Room’ by Bethany McLean and Peter Elkind)

Американската енергийна компания Enron е била сред най-възхваляваните компании в света в края на 90-те години. След това в края на 2001 г. наяве излиза сложна конспирация от измами и търговия с вътрешна информация са самия връх на компанията. Стойността на Enron e63 милиарда долара, когато обявява фалит. Изследвайки стотици интервюта, МакЛийн и Елкинд описват какво се е случило. Уорън Бъфет, който не цени високо бизнес книгите, я нарича „добре предадена и добре написана“.

 „Господари на Финансите“ от Лиакуат Ахамед (‘Lords of Finance’ by Liaquat Ahamed)

Книгата първоначално е публикувана, когато светът още живееше с последиците от последната финансова криза. В „Господари на Финансите“ се твърди, че ръководителите на централните банки, които са се срещнали след Първата световна война, са оказали по-голямо влияние върху Голямата депресия, отколкото се е смятало преди това. Ахамед показва, че малко хора наистина притежават власт, която да променя света, и че на това ниво допускането на човешка грешка може да бъде опустошително. Книгата печели награда Пулицър през 2010 г.

 • „От добър до Велик“ Джим Колинс (‘Good to Great’ by Jim Collins)

В продължение на пет години, Джим Колинс и неговият изследователски екип изучават 28 елитни корпорации, за да определят какво точно разграничава великите от просто добрите компании. Получилата се книга е пълна противоположност на невероятно повърхностните книги, преобладаващи в този жанр. Книгата оказа голямо влияние, откакто е публикувана за пръв път през 2001 г. Главният изпълнителен директор на Hewlett Packard Мег Уитман, председателят на Vodafone Жерар Клейстърлий и главният партньор на EY Марк Оти я посочват като важно явление.

 • „Когато геният се провали“ от Роджър Ловенщайн (‘When Genius Failed’ by Roger Lowenstein)

Книгата „Когато геният се провали“ е история за падението и последващото спасяване на хедж фонда Long-Term Capital Management. На върха си LTCM притежава 100 милиарда долара управлявани активи. Репутацията му е била подкрепена от ръководния екип, влючващ уважавани икономисти, включително двама носители на Нобелова награда. Обаче Ловенщайн показва, че дори високо интелигентните хора не са застраховани от катастрофални залози, задвижвани от алчността.

 • Стегната стартираща компания от Ерик Райс (‘The Lean Startup’ by Eric Ries)

Райс за пръв път е споделил своя подход за „крехкото начало“ през 2008 г. и го систематизира в книга през 2011 г. Стартиращите компании, следващи тези насоки, експериментират и отхвърлят безпощадно неуспехите и, ако е необходимо, поемат в друга посока. Това правило може да се приложи и в утвърдените компании. Милиардерът и инвеститор в технологии Марк Андреесен нарича книгата „задължително четиво за всеки предприемач“, а бившият Главен изпълнителен директор на GE Джеф Имелт изисква от всички негови мениджъри да я прочетат.

 • „Мисленето“ на Даниъл Канеман (‘Thinking, Fast and Slow’ by Daniel Kahneman)

Канеман печели Нобелова награда за икономика през 2002 г. за основополагаща си работа в поведенческата икономика и оригиналното му смесване на психология и икономика. Книгата му, издадена през 2013 г. представлява задълбочено и все пак написано на достъпен език въведение в идеите му – идеи, изследващи как хората невинаги взимат разумни решения и се ръководят от несъзнателни отклонения и импулси. Насим Талеб казва, че тази книга е толкова променяща в световен мащаб, колкото книгата на Адам Смит „Богатството на Народите“ и книгата на Зигмунд Фройд „Тълкуване на Сънищата“.

 • „Спомените на един борсов посредник“ (‘Reminiscences of a Stock Operator’ by Edwin Lefèvre)

Публикувана е за първи път през 1923 г. със заглавието „Спомените на един борсов посредник“. Книгата представлява измислен, но много точен поглед върху живота на Уолстрийт в началото на 20 век. В продължение на десетилетия инвеститорите отбелязват, че книгата е издържала теста на времето. Бившият председател на Федералният резерв Алън Грийнспан я нарича „източник на инвестиционна мъдрост“.

Източник: www.businessinsider.com

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!