5 индустрии с най-голям потенциал за технологични стартъпи

Автор: Дебора Суини

През 2017 Forbes направи списъка „Следващите стартъпи за милиард долара“, в който включи технологични стартъпи, които са на път да станат най-бързо разрастващите се в тяхната област. 70% от компаниите в списъка се занимават с ФинТек, здравеопазване, биотехнологии, анализиране на данни, логистика и частни космически проучвания (New space).
И докато много предприемачи знаят какво представляват тези технологични индустрии и каква е ползата от тях, за други те са непознати. (Какво представлява всъщност New space)?
Направих малко проучване, за да разбера какво се случва в част от тези индустрии и защо. Списъкът беше публикуван преди почти една година, но те все още са петте най-перспективни.

ФинТек

Какво се случва в тази индустрия?

CNBC дефинира ФинТек като „всяка технологична иновация във финансовите услуги“. Този разрастващ се сектор разтърси традиционните финансови пазари. Има някои термини, които почти всеки, без значение дали е предприемач или не, е чувал. Например криптовалута (като Биткойн) и блокчейн.

Защо си струва да следим ФинТек индустрията?

Една трета от потребителите по света използват поне два типа ФинТек услуги, което дава предимство на стартъп компаниите в сектора. Има възможност да се наемат талантливи хора от целия свят, които са добри в тази сфера. Това е хубаво за бизнеса и за икономиката като цяло. Също така това е индустрия, която си струва да бъде финансирана. През 2017 г. са получени инвестиции за над 17 милиарда долара.

Здравеопазване и биотехнологии

Какво се случва в тази индустрия?

Преди няколко години биотехнологиите (най-високопрофилният подсектор на здравеопазването) имаха сериозни проблеми на фондовата борса в САЩ. Новината не смути здравните стартъпи, които продължаваха да бъдат създавани и финансирани с възвращаемост от 200% между 2010 и 2014 г..
И днес предприемачите имат много възможности да променят традиционния и неефективен модел на здравеопазването, така че всички поколения да се възползват от него.

Защо си струва да следим здравната индустрия?

Въпреки че ще отнеме време, здравеопазването и биотехнологиите са сектор, който може да бъде наистина променен от стартъпите с помощта на технологиите и иновативните идеи. Независимите предприемачи не са единствените, които се опитват да променят тази индустрия.
Тази година изпълнителните директори на Amazon, Berkshire Hathaway и JPMorgan Chase се обединиха в намерението да започнат независими здравни компании за служителите на своите корпорации.

Анализиране на данни

Какво се случва в тази индустрия?

Кога ли не е било високо търсенето в тази индустрия? През 2015 Forbes изчислиха, че 9 процента от 100-те най-успешни аналитични стартъпи са извън крайбрежната зона на Сан Франциско, като 32 процента са в последния етап на финансирането.
За стартъпите възможността да събираш и да разбираш информацията може да е най-важното, когато става въпрос за вземане на решение, достигане на потребителите и стоенето едни гърди пред конкуренцията.

Защо си струва да следим анализирането на данни?

Четири компании – Cohesity, Farmers Business Network, Looker и Segment – бяха посочени в класацията „Следващите стартъпи за милиард долара“ в категорията за анализиране на данни на Forbes през 2017. И четирите стартъпа създадоха системи, които позволяват на компаниите да събират и да анализират данни с лекота. Именно тази послена дума е ключова, особено когато става дума за много информация и е създала лоялни клиенти за подобни стартъпи.

Логистика

Какво се случва в тази индустрия?

Flexport и Postmates, разгледани в гореспоменатата класация на Forbes, са само две от многото логистични компании, които променят начините за извършване на доставки.
Според AngelList има 2035 логистични компании по света, които предлагат услуги от международни превози до доставка на стоки до дома.

Защо си струва да следим логистиката като индустрия?

Един от най-бавно развиващите се сектори в логистиката е спедицията, която всъщност продължава да е работа, която изисква предимно човешки труд. Няколко стартъпа се опитват да променят това. С помощта на технологиите, други стартъпи могат да модернизират процеса и да го улеснят.

Частни космически проучвания (New space)

Какво се случва в тази индустрия?

Ако няма достатъчно поле за действие за вас на земята, стартъпите са се насочили към небето, за да събират и анализират данни глобално, или така наречените New space проучвания. Това се постига чрез сателити, много от които събират информация чрез камера или чрез радиосигнали.

Защо си струва да следим New space индустрията?

Истината е някъде там – там е и цялата информация, която може да ни помогне да разберем как се променя светът ни. И когато все повече стартъпи се издигат в небето, много е важно да внимаваме да не създадем повече космически боклук. Дори в момента в орбита около земята има 3000 сателита .

Източник: https://startupnation.com

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!