5 съвета за предприемачи от Джак Ма, основател на Алибаба

„Бъдете готови да правите жертви, ако искате да станете предприемач“, каза Джак Ма на откриването Jumpstarter start-up competition 2017 .

  • Един велик предприемач винаги е оптимист

„Премахнете отрицателните мисли от главата си – предприемачът трябва да бъде оптимист,“ настоява Ма. „Трябва да бъдете винаги оптимистично настроени. Големият предприемач е оптимист по отношение на бъдещето. Нужно е да са запитате какъв проблем можете да разрешите и как да го разрешите по начин, който е различен от този на другите”, казва той. „Запитайте се защо можете да направите нещо по-добре, отколкото всички останали, които се опитват да направят същото нещо“, добави Ма.

  • Хората, с които се обграждате, могат да променят всичко

Събирайте се заедно с хора с подобни мисли и преследвайте мечтата си. “Трябва да намерите група хора, които да работят заедно с вас. Те да вярват в същата визия. Тези хора да се присъединят към вас, не защото това е работа, а защото вярват в мечтата, в мисията и във визията за бъдещето на бизнес начинанието ви. ” “Не е нужно да намирате най-добрите хора в света. Най-добрите хора винаги работят с вас във вашия екип “, обясни той. “Обучи екипа, работи с екипа, екипът също ще те обучи.”

  • Имайте предвид, че ще трябва да правите жертви

„Пътят към успеха не е лесен“, предупреждава Ма. “Не мислете” какво ще получа “. Трябва да се запитате “какво ще дам”. Ще спечеля ли след 3 години или 10 години? Ако имате страхотна идея, подгответе се за 10 години. Ако имате късмет, ще имате печалба за една година. Обаче повечето хора няма да имат тази възможност. ” „Няма такова нещо като бърза победа“, подчерта Ма. “Не казвай, че искаш да спечелиш следващия месец, искаш да успееш през следващата година. Забрави за това. Ако мислите, че ще успеете в начинанието си след три години – подгответе се за пет. „Само когато знаеш от какво ще се откажеш, тогава ще получиш нещо.“

  • Не се концентрирайте върху примамливи неща

Защо Alibaba успя? „Една от причините е, че тогава интернет не беше широко достъпен“, каза Ма. Той продължава: “Електронната търговия беше толкова далечно нещо. Никой не вярваше в нея, но ние повярвахме. Не ни пукаше какво казват другите хора. Мислихме, че тя има бъдеще, че това ще помогне на хората. Така започнахме. Вместо да правите това, което правят всички останали, бъдете уникални. “Когато всички казват ДА – няма шанс за вас. Затова бъдете уникални. Използвайте ума си. Помислете си защо можете да направите нещата по-добре и различно, защо бихте могли да продължите след 10 години, докато другите хора могат да продължат само една година. ”

  • Не чакайте всичко да бъде готово и наред за вас

“Не очаквайте околната среда да бъде благоприятна. Не чакайте политиката да е благоприятна. Когато всичко е готово, няма да има възможност за вас .” “Ако правителството каже “всичко е готово “, трябва да преминете в друга област, защото няма шанс за вас”, казва Ма.

Автор: Shea Driscoll Източник: www.scmp.com