5-те Най-добри Урока по Предприемачество на Малкълм Гладуел

Стартиращите предприемачи могат да научат едно-две неща (или  четири-пет) от този майстор на развенчаване на конвенционалната мъдрост.

От Томпсън Уол

Писателят и журналист от New Yorker Малкълм Гладуел е майстор на дисекцията на конвенционалните мъдрости, с невероятното умение да прави изводи, които предизвикват много устои на това, което вече си мислим, че знаем. През своята кариера, той  е превърнал тези мъдри уроци в едни от най-продаваните бестселъри от New York Times списъка с книги. Най-скорошните включват: „Необикновените: Историята на Успеха“ и „ Давид и Голиат: Аутсайдери, Нестандартни хора и Изкуството да се биеш с Гиганти.“ Ето и някои от неговите уроци към предприемачите:

За упражняването:

“Щом един музикант е имал умения достатъчни да влезе в най-добрите музикални училища, нещото което го различава от друг изпълнител, е колко много той/те се упражнява и работи върху себе си. Това е. И което е още по-интересно, хората които са най-добрите, не работят просто повече или дори много повече от другите. Те работят много, много повече…Дори Моцарт – най-великото дете чудо на всички времена – не успял да постигне много преди да е направил своите 10 000 часа работа. Практиката не е нещото, което правиш, когато станеш добър. Тя е това, което те прави добър.

“Outliers: The Story of Success”

За куража:

“Куражът не нещо, което вече имаш и което те прави смел, когато нещата загрубеят. Куражът е това, което печелиш, когато си минал през трудните времена и си открил, че всъщност те не са толкова трудни.

“David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants”

За удовлетворението:

“Тези три неща – автономност, сложност и връзка между усилие и награда  – са 3те най-важни неща, които една работа трябва да притежава, за да е удовлетворяваща.В края на краищата не колко пари изкарваме от 9:00 до 17:00 е това, което ни прави щастливи. Това, което ни прави е удовлетворението.“

“Outliers: The Story of Success”

За иновациите:

“Критично важно е иноваторите да бъдат несъгласяващи се. Под несъгласяващи нямам предвид неприятни или противни. Има се предвид онова  5тото измерение от известния Big Five личностен профил    – „който се съгласява с другите, приема лесно позицията им“ – те са по-скоро в другия край на скалата. Те са хора, които са склонни да поемат социален риск – да правят неща, които другите могат да не одобряват. Това не е лесно. Обществото се мръщи на несъгласието. Като човешки същества, ние сме устроени да търсим одобрението на тези около нас.Все пак, радикалната и трансформиращата идея не може да се появи без желанието да се предизвиква конвенционалното.“

“David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants”

За възможностите

“Урокът тук е много прост. Но е изненадващо колко често се пренебрегва. Ние сме уловени толкова много в примката на митовете за най-добрите, най-умните и самосъздадените, че си мислим, че „необикновените“ поникват от земята.  Поглеждаме младия Бил Гейтс и се учудваме с възхищение на това как този 13 годишен младеж е станал толкова невероятно успешен предприемач.

Но това е грешният урок. Нашият свят е позволил само на един 13 годишен младеж да има безлимитен достъп до компютърен терминал, през 1968 година. Ако на един милион тийнейджъри е била осигурена същата възможност, колко Microsoft-та щеше да има днес?

“Outliers: The Story of Success”

Източник: www.inc.com