6 фактора в околната среда, които влияят на продуктивността

Повишаването на продуктивността може да е трудна задача, без значение каква е професията ни. Често пъти се налага да намираме баланс и да разбираме какви са пречките пред това работата ни да е ползотворна.

Средата има значение за това. “Хората, които харесват работната си среда, ще са по-ангажирани, продуктивни, щастливи и здрави”, казва Джейкъб Морган от Forbes, като се позовава на множество изследвания на връзката между средата и продуктивността на служителите.

Организациите и отделните хора могат сами да решат проблемите с продуктивността, като подобрят работната среда. Ето някои предложения.

1. Променете температурата

Според изследванията идеалната температура в офиса е 22 градуса. По-ниската температура може значително да понижи продуктивността, а когато термометърът покажа повече от 24 градуса, служителите се чувстват неудобно и продуктивността също страда.

Поддържайте температурата на тези нива. Избягвайте изкушението да я увеличите или намалите, за да пестите пари.

2. Дайте достъп на естествената светлина

Слънчевата светлина помага на служителите да се предпазят от психологически дискомфорт и депресия. Служителите, които стоят до прозорец и се радват на естествена светлина отвън, работят по добре и съхраняват умствената и психическата си енергия.

Сменете плътните завесите и щорите с такива, които филтрират светлината. Атмосферата ще се подобри и ще се радвате на надежден източник на светлина.

3. Яжте здравословно

Много от нас често ядат силно преработени храни, богати на захари и въглехидрати, вместо да даваме на телата и мозъците си храната, от която наистина се нуждаят. “Вместо захар, по-добре е да приемаме полезни мазнини и протеини, заедно с въглехидратите”, казва Клеър Кумар, експерт по продуктивността.

Като минем към по-добра храна, ще можем да се преборим с твърде високите или ниски нива на захар, които пречат на продуктивността ни. Кумар също така препоръчва пиенето на много вода, тъй като умората и проблемите с фокусирането често са причинени от лека дехидратация.

4. Регулирайте звука

Някои хора работят най-добре при абсолютна тишина, докато други се побъркват от нея. Открийте какво работи най-добре за вас и/или вашите служители и го направете възможно.

Ако се нуждаете от тишина, но офисът ви е твърде оживен, сложете си слушалките и си пуснете класическа музика или друга успокояваща мелодия, за да можете да се отпуснете. Ако пък искате да има хора около вас, но сте сами, пуснете си запис на звуци от кафене или пък приглушени разговори.

Този бял шум може да бъде изненадващо ефективен за повишаването на продуктивността. Например, може да го пуснете в офиса и това ще помогне на свръх разговорливи служители да се съсредоточат в работата си и вие да вършите своята.

5. Сменете си стола

Комфортният стол помага при вършенето на работа, докато някой стар и неудобен по-скоро ще ви разсейва. Старият стол ще ви докара болки в гърба или пък постоянно ще се въртите, което ще отклонява вниманието ви.

Инвестирайте в качествен ергономичен стол, който поддържа гърба и врата. Същевременно ви позволява да работите, без да се разсейвате. Това не само ще подобри начина, по който се чувствате на работа, но изследванията показват, че също така ще ви помогне да живеете по-дълго и да бъдете по-здрави.

6. Отделете се от останалите

Офисите стават все по-отворени, за да могат служителите да комуникират и да работят по-добре помежду си. Това по принцип дава резултат, но може също така да навреди на продуктивността, когато човек трябва да работи по самостоятелен проект.

“Концепцията на отворения офис създава безпрецедентно ниво на взаимоотношения и разсейване, което пречи на работата, която изисква по-вглъбено мислене”, смята Кумар. “Човек трябва да има стратегия, когато трябва да е фокусиран и продуктивен по време на работа. Отбележете си го в календара и се уверете, че средата ви позволява да изпълните целите си. Това може да означава да ползвате слушалки или да се преместите на по-тихо място.”

Да вземеш продуктивността в свои ръце е въпрос най-вече на промяна в околната среда, така че да е по-благоприятна за работния процес. Опитвайте различни неща, докато успеете да се отпуснете и съсредоточите, докато работите.

Източник: www.blogtrepreneur.com