6 мита за ангелите инвеститори – какво трябва да знаем

Ако имате идея за нов бизнес или вече сте започнали своята стартираща компания, пред вас стои въпросът за финансирането. За щастие вариантите са много, но трябва добре да прецените кой е най-добрият за вашия бизнес.

Ангелите инвеститори (angel investors – хора с опит и средства) са един от най-популярните начини за финансиране сред основателите на стартъпи. Освен самото финансиране, те предлагат и своя опит и знания.

Ето няколко популярни мита за ангелите инвеститори

Ангелите инвеститори са по-добри/по-лоши/същите като рискорите инвеститори

Не правете грешката да сравнявате ангелите инвеститори с рисковите инвеститори (venture capitalists). Това са съвсем различни видове инвеститори, които имат различни цели, търсят различни неща и инвестират в различни компании. Не може да се каже, че едните са по-добри или по-лоши от другите. И двата типа са еднакво ценни. По-важно е какви са вашите цели и на какъв етап от развитието си е компанията ви.
За един стартъп на ранен етап е много по-лесно да получи финансиране от ангел инвеститор, отколкото от рисков инвеститор. И когато компанията ви набере скорост, ще се нуждаете от много по-голяма инвестиция. Тогава е най-добре да потърсите рисков инвеститор, който естествено ще очаква много по-голям възвръщаемост.

Много хора инвестират в бизнеса на непознати

Според писателя и икономист проф. Скот Шейн, 92% от финансирането на стартъпи идва от приятели и семейството. Повечето ангели инвеститори не биха рискували да се обвържат с основатели, които нямат изграден авторитет и които не са се доказали.
Това е и една от насоките, в които помагат организираните групи на инвеститори. Кандидатите за финансиране, които стигат до инвеститорите, вече са проверени и отсяти.

Ангелите инвеститори държат цялата власт в компанията

Едно от притесненията на начинаещите предприемачи е, че ако е доверят на ангел инвеститор, той ще настоява да поеме контрола на компанията от тях. Важно е обаче да разберем, че отношенията между инвеститора и предприемача са партньорски. Поемайки риска да ви финансира, инвеститорът се доверява толкова на вас, колкото и вие на него.
Идеята си е ваша и ще можете да запазите свободата си, но защо да не почерпите и знанията на някой с по-голям опит от вас, който също има интерес да успеете.

Имате един единствен шанс да бъдете финансиран

Начинаещите предприемачи често чувстват, че ако не успеят да получат финансиране от първия път, това е краят на кариерата им, но не е така. Ангелите инвеститори са много внимателни къде инвестират парите си и ако получите отказ, това не значи задължително, че компанията ви няма бъдеще. Може би просто трябва да се постараете малко повече, за да ги убедите.

Ангелите инвеститори не печелят нищо

Важно е, преди да потърсите ангел инвеститор или група от такива, да знаете, че те не инвестират парите си само от добро сърце. Всяка инвестиция е направена с ясната цел да получи възвращаемост.

Не може да се намери ангел инвеститор в малка страна като България

Напротив. Това, което може да изглежда като недостатък – развиващият се пазар на България, всъщност може да бъде предимство. Ако имате идея с потенциал, вероятно няма да срещнете сериозна конкуренция и лесно ще намерите хора, които да ви финансират.

Именно в страна като нашата, в която отделните инвеститори са малко, групите на ангели инвеститори са най-добрият шанс на талантливите предприемачи, които искат да получат добър старт за бизнеса си.

Групи като CEO Angels Club обединяват топ мениджъри и предприемачи и им помагат да се срещнат със основателите на стартъпи, които имат добри и перспективни идеи, но се нуждаят от финансиране.

Ако имате стартираща компания на ранен етап, която имат потенциала да се разрасне много бързо, може да кандидатствате на онлайн платформата на клуба.