6 начина да проектирате компанията ви за скалируемост

Разрастването на компанията е цел на всеки предприемач: да направи продукта или услугата си скалируеми и достъпни за повече клиенти, които имат нужда от тях. Растежът изисква скалируемост и обратно, за да активирате и поддържате всичките си нови клиенти и поръчки. Но мащабирането изисква умения и изготвен солиден план, преди да започнете.

Видях много екипи да се провалят, когато се опитват да увеличат мащаба, защото не са имали план преди растежа. Ако наистина искате да увеличите мащаба си по устойчив, доходоносен начин е наложително да имате силен капацитет и способности още от самото начало.

Ето шест начина, чрез които можете да проектирате силна основа за хора и системи, които ще подкрепят вашия растеж и скалируемост.

  • 1. Всяка скалируемост започва с правилния екип

Важността на вашия първоначален и основен екип не може да бъде надценен. Страхотните хора са ключът към изграждането на компания от всякакъв размер. От техническите умения до маркетинговите умения (а понякога и двете едновременно), професионалистите на по-старшите роли трябва да бъдат брилянтни лидери, които покриват необходимите основи и представляват много различни области на живота. Вашият основен екип също трябва да бъде изграден от хора, които са в него на дълги разстояния. Със сигурност вашите основни членове трябва да са готови да се адаптират към всички предстоящи промени.

  • 2. Възползвайте се от глобалния технологичен талант

Има безброй причини да наемете глобален талант, който да помогне за мащабирането на вашия бизнес. Ефективността на разходите е една, но освен това е по-лесно от всякога да наемете екипи на разработчици, които да внедряват възпроизвеждащи се системи, докато мащабирате бизнеса си.
Освен това разнообразието в екипа ви не е само предимство, а е задължително. Разнообразието прави вашия екип по-силен и по-адаптивен към глобалната икономика. Обаче по-важното е, че колкото по-разнообразен е вашият екип, толкова по-креативен ще бъде той. Задайте летвата за разнообразие още от самото отначало.

  • 3. Отделете време

Желанието да се разраствате, колкото е възможно повече, е примамливо. Повече клиенти, повече продукти, повече пари и повече слава! Но прекаляването с мащаба твърде рано може да съкрати вашата компания, ако нямате вече създадени структури, които да посрещнат тези промени.

Както всеки инженерен проблем, ако започнете със сложна система, когато се опитвате да изградите нещо ново, неизбежно това ще се провали. Архитектурата отдолу трябва да е на проста и солидна основа. Над тази опростена основа отгоре може да се изграждат още по-сложни системи. Твърде много пъти съм виждал растежът да доведе до неуспех на компанията. Например, те добавят нови назначения, за да обслужват нови клиенти, но нямат финансови средства, за да ги поддържат. Объркването води до нарушаване на обслужването на клиентите, неправилно общуване и неефективност, и цялата система се проваля.

Помнете това при мащабиране, тъй като вашата компания е сложна система от хора, процеси, продукти и клиенти. Започнете опростено, работете упорито и след това преминете към автоматизирани системи, които ще ви пренесат в по-гладко бъдеще.

  • 4. Създайте възможности за растеж

Наемането на вашия технологичен талант може да ви отнеме време. Обаче неговото задържането е съвсем друг проблем. Според доклада на LinkedIn Job Switcher 45% от хората са напуснали работата си, защото там няма място за развитие и напредък.

Планирайте, като част от вашата скалируемост, да осигурите възможности на служителите да растат заедно с вас. Ако вашата компания се разраства, но вашите служители не получават никакво предимство от този растеж, то тогава създавате много негодувание. Хората искат да развият собствената си кариера и да бъдат предизвикани, а вие можете да осигурите това, като ги повишавате вътрешно и / или създавате нови работни места, и позиции на лидери на проекти.

  • 5. Бъдете в крак с времето

Старите системи, които имате на разположение, няма да са актуални при мащабиране, особено що се отнася до технологиите. Актуализирането на вашите технологии ще ви помогне да спестите пари и да бъдете по-ефективни. Когато имате множество различни системи (както правят много млади компании) и те не си “говорят” помежду си, създавате силози, които значително затрудняват работния ви процес и изострят комуникационните проблеми. Поставете нови системи сега, преди да започнете да мащабирате, така че да избегнете тези фрустриращи и смущаващи във времето проблеми.

  • 6. Не се страхувайте да промените курса

Продължавайте да усъвършенствате процесите си, като се променяте и приспособявате според нуждите, докато растете. Скалируемостта може да изгради или разруши вашия бизнес, но само с малко предвидимост и планиране можете да настроите бизнеса си да мащабира гладко и ефективно.

Автор: Murray Newlands за forbes.com

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!