7 изненадващи хобита, които ще ви направят по-добър CEO

Свикнали сме да приемаме своите хобита като нещо, което правим отделно от професионалния си живот, но вече се знае, че има връзка между лидерските умения и дейностите, които ръководителите вършат в свободното си време.

Лесно е да видим тази връзка, когато става дума за хобита като четенето, пътешестването и физическите тренировки, но едно изследване на американската организация “Общество за поведенческа медицина” ни запознава с най-необичайните хобита на успешните хора, които повишават продуктивността им.

Ето 7 от тях

Танци

Хаджмил Кар, президент и CEO на TrueLine Publishing разказва за хобито си да танцува:
“Аз съм страстна танцьорка на салса. Това хоби има важна роля за ефективността ми на работното място. Отдавайки се на нещо, което наистина обичаш, те прави по-концентриран и в работата”.

Счита се, че усвояването на уменията за танц изискват същата отдаденост и усърдие, като управлението на успешен бизнес. Това мисли и Джон Търнър, CEO на UsersThink.
“Танците ме правят по-добър ръководител. Това е дейност, която ми позволява да се освободя от грижите и да мисля по-спокойно за бизнес делата си през седмицата.”

Авиация

Някои хора на високи позиции обичат буквално да се качват високо. Авиацията е хоби, което изисква значителни средства, така че успешните собственици на бизнес са едни от малцината, които могат да си позволят да имат частни самолети и писти.

Според Ярден Тадмор, основател и CEO на Switch, има връзка между това да управляваш бизнес и това да пилотираш самолет.
“И двете неща изискват бдителност, трезво мислене и постоянно следене на околната среда. И при двете има много променливи. Секунда невнимание може да промени всичко и дори да е фатална.”

Да си на стотици метри в небето, където всичко зависи само от теб и от решенията ти, е доста близо като усещане до напрежението, на което бива подложен всеки CEO. И ако пилотът успее да запази самообладанието си в кабината, ще му е по-лесно да го запази и в офиса, където всички разчитат не него.

Актьорско майсторство

Много често не е толкова важно какво казваш, а как го казваш. Ако излъчвате увереност и спокойствие, ще бъдете уверен и спокоен. Това смята Еван Чарлз Андерсон, CEO и съосновател на Waverly Knobs.
“Актьорството ми помогна във всекидневните задължения, в общуването с партньорите и служителите и в още много неща. И дори не е необходимо да ходите до Ню Йорк или Лос Анжелис. Навсякъде има малки местни театрални групи, към които може да се присъедините.”

Доказано е, че актьорското майсторство подобрява говоренето пред публика, екипната работа, активното слушане и запомнянето на текст. Всичко това ще ви е полезно като ръководител.

Музика

Музиката подобрява работата на мозъка, говорните умения, паметта, връзката между ума и ръцете. Именно затова много експерти препоръчват на родителите да запишат децата си на уроци по музика. Но музиката не е полезна само за децата. Доказано е, че забавя стареенето на мозъка и повишава самочувствието.

Според Дебора Суини, CEO на MyCorporation, никога не е късно да започнете да се занимавате с музика. Тя самата съвсем наскоро е започнала да взима уроци по пиано и вече усеща положителния ефект:
“Учи ме на търпение и увеличава способността ми да се концентрирам върху работата си. Учителят ми по пиано непрекъснато ми повтаря да се отпусна и да се наслаждавам на музиката. Това понякога е трудно за един CEO.”

Готварство

Храната почти винаги е свързана с положителни емоции, но може да стане дори още по-полезна за усъвършенстването ни като личности, ако сами я приготвяме. Счита се, че приготвянето на едно ястие и споделянето му с други хора носи много повече удоволствие от изяждането му.

Като CEO вие винаги сте в “кухнята” на бизнеса. Защо тогава не излезете от метафоричната кухня и не влезете в истинската, където ще можете да използвате усета си, да експериментирате и да създавате нещо, което е полезно за вас и за хората около вас.

Точно това е направила Джесика Флин, CEO на Red Sky. Тя е избрала сама да произвежда наденичките, които след това да приготвя по различни начини за семейството си. Тя обяснява това решение така:
“Според мен е важно за всеки ръководител поне веднъж в живота да си изцапа ръцете – буквално. Светът на бизнес срещите, имейлите и конферентните разговори е притъпил сетивата ни. Без радостта от създаването, способността ни да мислим креативно намалява. Всеки основател или собственик на бизнес, всеки мениджър и лидер, трябва да се отдаде на създаването на нещо физическо поне веднъж седмично. Оставете дигиталните устройства и запретнете ръкави!”

Плетене

Едно от по-малко популярните хобита си остава плетенето. То се свързва предимно с образа на старата жена, която плете чорапи и шалове, но според писателката и собственик на собствен бизнес Тара Суингър това е голям пропуск.

Тара има навика да плете, когато води бизнес разговори:
“Дава ми нещо, което да правя с ръцете си, когато мисля за някое сериозно предизвикателство. Ако не го правя, сигурно ще се развикам на асистентите си.”

Плетенето редуцира напрежението и успокоява тялото и ума. Смята се, че плетящите хора са по-организирани и по-способни да се радват на живота. Освен това не е само за жени. Известен със страстта си към плетките е актьорът Раян Гослинг.

Ремонт на автомобили

Образът на омазания с моторно масло автомонтьор, който разказва мръсни вицове и ходи с твърде смъкнат панталон, трудно може да бъде свързан с този на успешния CEO. Това не пречи на Мартен Скупен, който заема ръководна длъжност в Enerpan:
“Механичната работа може да бъде изнервяща, но същевременно много възнаграждаваща.”

Ремонтът на автомобил, изследването на частите му и търсенето на проблема много напомня на анализирането на бизнеса. И удоволствието да откриеш каква е причината автомобилът (или съответно бизнесът) да не се движи както трябва, е огромно.
Освен че учи на спокойствие, автомонтьорството подпомага способността за решаване на проблеми и връзката между ума и ръцете.

Заключение

Когато сте на ръководна позиция, когато бизнесът и живота на други хора зависи от вас, нещата, които правите извън офиса, може да са толкова важни, колкото и тези, които правите в него. Не допускайте да затънете толкова дълбоко в работа, че да нямате време за хобитата си. Замислете се какво обичате да правите и го правете, без да търсите друга полза от него, освен удоволствието. Положителната промяна в работата ви ще дойде от самосебе си.

Източник на цитатите: www.lifehack.org

Автор: Михаил Костов