8 от най-безполезните книги със съвети за бизнеса

Най-важният ресурс в бизнеса е информацията. Никой не може да стане успешен CEO, ако не почерпи опит от онези, които са успели преди него. За наш късмет почти всички хора на ръководна длъжност, които са постигнали нещо, са публикували една или повече книги за бизнеса. В тях те разкриват тайните си или поне това, което ги е водило по пътя към успеха.
Истина е, че не всички книги, които се опитват да ни разяснят бизнес методите и тайните на успеха, са полезни. Дори не можем да кажем, че повечето са такива. И все пак някои от тях определено имат на какво да ни научат, затова преди време ви представихме някои от най-добрите книги за бизнеса на всички времена.
Сега обаче ще ви запознаем и с другата крайност – най-безполезните бизнес книги, писани някога.

CEO Исус

Оригинално заглавие: Jesus CEO
Автор: Лори Бет Джоунс
Година на публикуване: 1996

Идеята на книгата е да ни покаже методите на „най-въздействащия лидер на всички времена“ и да ни разкрие как можем да използваме принципите на християнството в ръководенето на бизнес.
Както сами може да се сетите, Исус Христос не е най-добрият пример за управление на една модерна компания. Това, което знаем за него е, че не е имал никаква собственост и е осъждал хората, чиято основна цел е да трупат богатство.
Книгата не предлага никаква полезна информация и затова днес може да бъде купена на старо за един цент.

Контролирай всички с хипноза

Оригинално заглавие: Control Everyone with Hypnosis
Автор: Юрген Бауер и Джейсън Фарли
Година на публикуване: 2012

Дори да не задълбаваме в споровете дали хипнозата наистина работи или е плацебо, няма начин да подминем въпроса за това доколко е етично да се използват подобни техники за контрол на хора. Именно такава е идеята на авторите, според които тайни методи за хипноза биха могли да се използват, за да се продаде всичко.

Корпоративна магия

Оригинално заглавие: Corporate Magick
Автор: Боб Джонсън
Година на публикуване: 2002

Заглавието може да ни подведе, че в книгата ще намерим съвети как да подобрим представянето си в бизнес средите. Читателите може би очакват бизнес трикове и фокуси.
Всъщност обаче книгата дава точно това, което обещава заглавието – окултни и мистични практики, които призовават духовете и силата на природата, за да донесе късмет в бизнес начинанията.
Трудно е да повярваме, че такава книга би привлякла нечий интерес, но писателят Джефри Джеймс казва за тази книга, че съществуването ѝ е дори логично, като се има предвид, че 45% от американците вярват в духове.

Ръководният гении на Джордж У. Буш

Оригинално заглавие: The Leadership Genius of George W. Bush
Автори: Каролин Б. Томпсън и Джеймс У. Уеър
Година на публикуване: 2002

В месеците след атаката на 11 септември, по-голямата част от американския народ се обедини около своя лидер във войната срещу терора. Идеята на книгата е да ни запознае с управленските методи на Джордж Буш, които да ни помогнат по-добре да ръководим бизнес.
Проблемът с Джордж У. Буш всъщност не са лидерските му качества (макар да има някои съмнения в това отношение), а фактът, че бившият президент на САЩ никога не е бил CEO на голяма компания. Той всъщност има съвсем малък опит в бизнеса.
Книгата е обявена за една от най-безполезните книги за бизнеса на всички времена, а един от авторите ѝ дори не желае да я впише в библиографията си в личния си сайт.

Лидерството на Атила

Оригинално заглавие: Leadership Secrets of Attila the Hun
Автор: Уес Робъртс
Година на публикуване: 1990

Има ли разлика между ръководенето на компания и ръководенето на армия? Не и според тази книга, която ни представя някои от тактиките на великия хунски пълководец и показва как те могат да бъдат използвани в бизнеса.
Но когато един CEO се държи със служителите си като безкомпромисен диктатор, това рядко е предпоставка за успех и едва ли ще намерите много други книги за бизнеса, които препоръчват такъв подход. Точно обратното.

Петото поколение

Оригинално заглавие: The Fifth Generation
Автори: Едуард А. Фйгенбаум и Памела Маккордък
Година на публикуване: 1983

В началото на 80-те години, японското правителство инвестира стотици милиони в програма за създаването на изкуствен интелект. Авторите на книгата посочват, че това е само началото на техническа революция, която ще промени целия свят и насърчават американското правителство да направи същото.
Днес, повече от 30 години по-късно, сме почти толкова далеч от създаването на истински изкуствен интелект, колкото са били хората през 80-те. Японските инвестиции в тази сфера се оказаха задънена улица и десетки компании пострадаха.
В САЩ също бяха пропилени много пари, предимно на частни инвеститори.

Търсене на превъзходството

Оригинално заглавие: In Search of Excellence
Автори: Томас Дж. Питърс и Робърт Х. Уотърман
Година на публикуване: 1982

Книгата представлява изследване на 43 преуспяващи американски компании и идеята е да ни покаже общите ръководни принципи на техните CEO, които са ги направили толкова успешни.
Самите принципи в книгата са интересни и полезни, но проблемът е, че почти всички компании, които са цитирани в нея, фалират малко след публикуването ѝ.

Атлас изправи рамене

Оригинално заглавие: Atlas Shrugged
Автор: Айн Ранд
Година на публикуване: 1957

Книгата е класика от времето на студената война, а Айн Ранд е един от най-популярните идеолози на индивидуализма и защитата на частната собственост. Много предприемачи цитират книгата като свое вдъхновение. Но дали наистина Айн Ранд дава някакви напътствия, които биха били полезни на един CEO?
Всъщност може да се каже, че тази книга дава съвети, които не са просто безполезни, а направо опасни. Егоизмът и отстояването на личните интереси на всяка цена може и да е полезно в борбата със световния комунизъм, но е пагубно за работата с хора. Истинският лидер трябва да може да съчувства на служителите си, да ги разбра и да мисли за тях.

Автор: Михаил Костов

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!