8 Смъртоносни Начина да Убиеш Мотивацията на Своите Служители

Има събития и обстоятелства, които ни правят щастливи и оценени. Но за съжаление, има и толкова много, които убиват нашата мотивация

От Лоли Даскал, CEO на Lead From Within

Ако искаш да си сигурен, че осигуряваш на служителите си среда, в която те просперират, провери дали на работното им място не присъстват следните убийци на мотивация:

1.  Токсични хора

Ако някога си прекарал известно време с истински токсични хора, ще си наясно колко деструктивни и изтощителни могат да бъдат. Те разпространяват негативност и задушават позитивното.  Помогни им да си намерят „нов дом“ – или ако това не е възможно, гледай да създадеш политики и култура, която да минимизира щетите от тях.

2. Липса на възможности за професионално развитие

Всеки има нужда да знае, че учи нещо ново и се развива. Без това усещане, работното място става статично. Професионалното развитие позволява на вашите служители да растат кариерно и същевременно да разберат че организацията инвестира в техния успех.

3. Липса на визия

Една ясно комуникирана визия поставя посока и помага на хората да се фокусират.  Без такава, дори най-добрите служители ще бъдат по-малко ефективни, защото е трудно да надхвърлиш очакванията и да вършиш добра работа, ако не разбираш „голямата картинка“.

4. Пропиляно време

Ако вашето работно място е от онези, в които се правят срещи без особена причина и имейли с безсмислена или неконкретна информация се изпращат до всички, много е вероятно вашите служители да са доста изнервени и неудовлетворени, от начина по който прекарват времето си.  Покажи на хората си, че ги смяташ за цени, като им покажеш че цениш времето им.

5. Неадекватна информация

Когато комуникацията е слаба и неефективна, хората прекарват половината от времето си в това да разгадават за какво „иде реч“, пропускат да идентифицират критични проблеми, има дублиране на роли и задачи, информацията се капсулова в силози и разрушителните слухове надделяват.  Ясна и разбираема  комуникация е от полза за всички.

6. Вертикално управление.

Ако си спомняш за ситуация, в която твоите идеи и принос не са били ценени и дори чути, или са ти казвали „бъди послушен и прави каквото ти казвам“, ще разбереш колко е трудно да направиш нещо повече от неохотен минимум.  Колкото повече сътрудничество има, толкова повече хората са мотивирани да инвестират в техния и вашия успех.

7. Липса на признание.  

Когато усилената работа и изключителните резултати останат непризнати, когато липсват малките благодарности, хората стават апатични и вдъхновението им изчезва. Вие може да възнаграждавате вашите служители без да изхарчите и стотинка; просто им кажете „Благодаря ти!“

8. Лошо лидерство

Лошите лидери вредят на всеки член на екипа си и цялата организация . Дори най-добрите служители имат нужда от ефективно лидерство да постигат отлични резултати.  Започнете със своето лидерство и след това наемете и развийте най-добрите лидери на всяко ниво.  Това е най-доброто, което може да направите за да подобрите работното място за всеки.

Ако разпознаете някой от тези „убийци на мотивация“ във вашата организация, зависи от вас да направите всичко възможно да станете част от решението.  Запомнете, добрите хора не стоят дълго на лошо работно място.

Източник:  www.inc.com