Защо е важно да се създават бизнес инкубатори за предприемачи

Автор: Джейсън Салцман, стартъп ментор, предприемач и CEO на Alley

Предприемачеството е запазено само за малцина. Знам, че по принцип не мислим по този начин, но е така. Обикновено плащаш някаква цена, за да станеш предприемач. Дали ще са семейните задължения, ограничен достъп до ресурси или борба за оцеляване в недостатъчно развит пазар. Винаги трябва да преминеш през някакви изпитания, за да станеш “член на клуба”.

Според мен именно тук бизнес инкубаторите могат да свършат най-добра работа. Те премахват бариерите за вход, осигуряват необходимите ресурси и демократизират атмосферата, така че да най-добрите идеи и предприемачи да могат да процъфтяват. Това е реалната цел на инкубаторите.

Това се опитваме да правим в Alley. Подкрепяме развиващите се бизнеси в натрупването на опит. Така основателите с добри идеи разбират какво наистина се изисква, за да се изведе бизнесът на следващото ниво. Правим това, защото вярваме от все сърце, че бъдещето на света се създава в момента. Ние не искаме да заставаме на пътя на хората, които го правят. Вместо това искаме да разчистим пътя пред тях и да им помогнем да достигнат успеха.

Мисля, че инкубаторите все по-добре разбират, че трябва да станат по-активни. Трябва да осъзнаят какъв е приносът им за обществото и какво могат да направят за хората, с които работят. Възможностите на инкубаторите не се изчерпват само с предоставяне на WiFi и няколко гост-лектори месечно. Това не е достатъчно. Едно от най-ценните неща е общността. От тук трябва да започне промяната. Във фазата на идеята. А това няма как да стане, ако не изградите общност от амбициозни хора, които мислят еднакво. Те трябва да са, в същото време, уникални в своя опит. Така се случва магията.

За да се получат нещата дори повече, инкубаторите трябва да видят пълната картина.

Има си причина да се нарича “инкубатор”. Трябва да помагат за растежа на идеите и на предприемачите зад тях. Ние обаче понякога ме толкова заслепени от мисълта за успех и пари, че в крайна сметка именно парите са единственото, което инкубираме. Този преиначен начин на разсъждения напълно обезсмисля идеята на инкубаторите и не позволява развитието на пълния им потенциал.

Ако в момента ръководите инкубатор, най-добре да имате възможност да се възползвате от повече ресурси. Важно е да започнете партньорство с компании, които не искат само да сложат логото си на стената ви. Партньорите ви трябва да инвестират финансово и да са готови да се обвържат с предприемачите, които могат да са полезни на организацията им по някакъв начин. Ако в идеите им бъде инвестирано (или дори само като бъдат наети в компанията партньор), инвеститорите ще се приближат до осъществяването на мечтата си да изградят собствен бизнес.

Мисля, че е важно да опитваме да задвижим нещата по пътя на иновациите. И тъй като инкубаторите в момента са център на иновациите, трябва винаги да мислим как да подобрим атмосферата в тях, за да създаваме по-добри предприемачи. Дали им даваме всичко необходимо? Свързваме ли тези предприемачи с правилните ментори? Представяме ли ги пред организации, които могат да доведат идеите им на следващото ниво? Сигурни ли сме, че не виждаме тези идеи само като възможност да направим пари? Помагаме ли на хората зад тези идеи да станат по-добри лидери?

Трябва да намерим хората, които са наистина отдадени на идеята си и да премахнем границите пред тази идея, така че да могат свободно да я осъществят.

И всичко това трябва да бъде направено с правилното количество насоки, напътствия, ресурси и контакти, за да могат идеите им да имат някакво значение. За да се постигне това, младите предприемачи понякога трябва да бъдат хвърлени в дълбокото, за да се научат да плуват. И когато вдигнат глава за въздух, трябва да им дадем точно толкова, колкото им е необходим, за да продължат да плуват.

Когато видя, че човек, когото познавам е създал своя компания, аз не си мисля само за ефекта на компанията. Мисля си за това как се е променил животът на човека. Предприемачеството може да промени живота на хората на по-дълбоко ниво. Ако продължим да работим върху тази връзка, ще подпомогнем много животи в следващите десетилетия.

Източник: www.entrepreneur.com