За да сте силни лидери, бъдете гъвкави

Днешното време се характеризира с промяната. Променя се обществото, променя се и бизнесът. Технологиите увеличават скоростта, с която нещата се случват, а хората стават все по-големи индивидуалисти. И единственият начин да оцелеете като CEO и да успеете е като сте гъвкави. Само ако лесно и бързо се адаптирате, ще можете не само да не бъдете пометени от промяната, но и да я използвате в своя полза.

И когато говорим за гъвкавост, може би най-важната сфера, в която трябва да я упражните, е работата с вашите служители

Позволете на служителите ви да подредят приоритетите си

Отмина времето на компаниите, които искаха служителите да са преди всичко техни подчинени, а едва след това отделни личности. Днешното фрагментирано общество се състои от индивиди, които искат да разгръщат таланта си и да правят това, което обичат.

За вас, като лидер, ще е много по-добре да позволите на служителите ви да могат да подредят приоритетите си така, че работата никога да не застава пред важните неща в живота им. Не трябва да им пречите да са със семействата си или да се развиват като личности.

Нека хората от вашия екип знаят, че ви е грижа за тях. Че ги приемате за човешки същества и ги цените именно като такива, а не само като “работна ръка”. Това не само ще ги направи по-щастливи и спокойни, но и ще увеличи съпричастността им към успеха на компанията. Ще им позволи да се чувстват част от едно разширено семейство и ще ги мотивира да дават най-доброто от себе си.

Бъдете пример в това отношение

В блога си fathersworkandfamily.com, професор Скот Бесън дава интересен пример с Майк Уайнбърджър, CEO на Ernst & Young.
Малко след като е заел поста, Уайнбърджър е трябвало да води важна конференция в Китай. След конференцията е било планирано да има официална вечеря, но в края на презентацията си той се извинил, че ще се наложи да я пропусне. Вече бил обещал на дъщеря си да я придружи на изпита и по кормуване рано на следващия ден. Веднага след конференцията Уайнбърджър се качил на самолета и си заминал.

Важно е лидерите да демонстрират пред служителите си, че могат да подреждат приоритетите си. Когато членовете на екипа видят, че CEO-то може да си тръгне от толкова важно събитие, само защото е обещал на дъщеря си, ще знаят, че те могат да направят същото. Няма да се чувстват като роби на организацията, а като значими участници в нея.

Бъдете гъвкави в начина по който ръководите компанията

Няма две еднакви компании, дори и да развиват бизнеса си в една и съща сфера. Личностите, които съставят екипа, внасят различни нюанси във функционирането му. И когато сте поели ролята на CEO, сте се нагърбили със задачата да поведете компанията напред и нагоре, като същевременно се грижите за нуждите на всичките ѝ служители.

Когато сте гъвкави, ще можете да отговорите на индивидуалните нужди на екипа си, без да губите фокуса от главната цел. Ако съсредоточите мислите си върху крайната цел, ще започнете позволявате на всичките си служители да постигнат своите индивидуални цели, без това да пречи на личния им живот. Това ще даде възможност и на вас да организирате делата си по такъв начин, че да избегнете претоварване и прегряване.

Бъдете гъвкави, но не мекушави

Младите хора обичат да имат свобода и вие бихте могли да им я дадете, без обаче да правите компромиси с целите и интересите на компанията. Неотстъпчивостта не бива да се бърка със сила, както и нерешителността с гъвкавост.

Вие сте CEO-то, лидерът. Това, че сте решили да бъдете гъвкави и да дадете възможност на служителите си да поставят личния си живот пред служебния, не значи, че трябва да абдикирате от отговорностите си. Вашата сила е в това, че знаете кога да разрешавате и кога да отказвате. И служителите ви ще имат предвид това.

В днешния променлив свят, лидерите трябва да са готови да развиват организациите си в нови и неочаквани посоки. Когато сте гъвкави и адаптивни, тогава сте и най-силни.

Автор: Михаил Костов