Защо за всеки CEO е полезно да гледа поне един филм месечно

Автор:Джон Бойнот

Познавам хора, които се хвалят, че от месеци не са гледали филми. Според тях това е доказателство, че са свръх фокусирани и продуктивни. Те не “губят време” за “глупави” неща като филми.

Разбирам ги. Да седиш два часа, за да гледаш филм, може да изглежда наистина непродуктивно. На заетия CEO може да му се струва като загуба на време, което би могъл да прекара в работа или пък просто да си почива. Но сме в седмицата на Оскарите, така че е време да погледнем на филмите по различен начин. Като на едно позитивно разсейване. По мое мнение да отказваш да гледаш нещо, създадено от най-креативните умове на света, е една изпусната възможност.

Филмите носят много ползи. Ето четирите главни причини, поради които всеки CEO трябва да гледа поне един филм месечно.

Ще увеличите общата си култура

Не мога да изброя колко пъти се е случвало да участвам в разговор, в който приятелите или колегите ми коментират нов или по-стар филм.

В случаите, когато съм гледал филма, мога да участвам и заедно с останалите да обсъждам конкретни сцени от него. Това създава много забавни моменти. Включването в дебати за сюжета на филм създава много силна връзка между хората, които работят заедно. От друга страна, когато не съм гледал филма, няма какво да правя, освен да чакам разговорът да се прехвърли към друга тема.

Колкото повече филми си гледал, в толкова повече дискусии можеш да участваш и да се сближаваш с другите. Дори да гледате само по един филм месечно, това са 12 нови теми за разговор, в които ще можете да участвате всяка година.

Освен всичко това, филмите много често засягат важни теми в обществото. Когато гледате, вие по-лесно разбирате и оценявате начина на мислене на различните хора.

Добър пример е филмът “Бягай!”, който, макар да е донякъде комедия, предлагаше един сериозен поглед към расизма в САЩ. Филмът отвори очите ми за някои неща и задълбочи съчувствието ми към другите хора.

Ще откриете нови неща и идеи

Много филми разказват за исторически събития или ни учат на различни идеи. “Големият залог”, например, разглеждаше темата за финансовата криза от 2008 и ми помогна по-добре да разбера какво и защо се случи тогава.

Почти за всяка тема, за които може да си помислите, има филм. От света на финансите, през историята на Китай до гражданската война в САЩ. По тази причина филмите могат да бъдат използвани като един забавен инструмент за учене. Това е лесен и приятен начин да получите някакви основни знания по която тема си изберете. Сюжетът, артистичната визия и вълнуващото съдържание превръщат ученето на нови неща в истинско удоволствие.

Филмите са една вдъхновяваща форма на изкуство

Лесно е да гледаме на филмите само като форма на забавление, чиято цел е да ни задържат на едно място и да не ни позволява да правим нищо продуктивно. Но това е една неправилна гледна точка. Филмите са много повече от това.

Някои от най-креативните хора в света пишат, режисират, играят или участват по някакъв друг начин във филмите. И точно като хубавите книги, филмите са форма на изкуство. Така че, ако гледате по един филм месечно, ще можете да се насладите на различен вид креативност и майсторство.

Тези произведения на изкуството са приятни и също така могат да бъдат много мотивиращи. Спомням и колко се вдъхнових, след като гледах “Добрият Уил Хънтинг”. След като гледах филма, бях решен да работя дори още повече, да проуча неизползваните си възможности и да поемам рискове.

Като CEO, креативността и мисленето извън рамката са много важни за успеха ви. Вдъхновението, което може да намерите във филмите, ще ви ръководи по пътя към успеха.

Филмите са това “бягство от реалността”, от което всички се нуждаем

На всеки CEO понякога му се налага да разпусне и да се отърве от стреса в работата. Филмите са един перфектен начин да постигнете това.

Ето нещо, което няма да ви изненада изобщо. Филмът “Лигата на справедливостта” не беше добър. Но знаете ли какво? На мен ми е стори приятен и ми помогна да прекарам два часа в забавна и релаксираща обстановка. Когато управляваш компания, това не се случва толкова често. Да седиш два часа и да можеш да не мислиш за стреса или за отговорностите.

“Лигата на справедливостта”, като много други филми, които са горе-долу, са перфектен начин да избягаш от реалността поне за кратко. Днес, повече от всякога преди, имаме достъп до всеки филм, за който можете да се сетите. Това значи, че можете да гледате каквото пожелаете – по-сериозно или само “горе-долу”.

Без значение дали ще изберете да отделите няколко минути да гледате това, което вие смятате за интересно или ще гледате с приятелите и семейството си това, което те искат, вие сте свободно да го направите. Без значение как изразходвате времето си, ще е мъдро да си отделяте достатъчно от него, за да гледате поне един филм месечно.

Източник: www.inc.com

Прочетете още: Седем изненадващи хобита, които ще ви направят по-добър CEO