Имате ли нужда от ментор, ако вече сте CEO

Какво ви прави добър CEO? Да знаете и да можете всичко? Не, всъщност добрият CEO познава способностите си. Той знае, какво му липсва и не се страхува да потърси съвет. Когато сте заели ръководна длъжност, нуждата от напътствия не е станала по-малка. Напротив, именно сега менторите са най-важни за вас.

Нуждаят ли се добрите CEO от ментори?

Мариса Майерс (главен изпълнителен директор на Yahoo), Лари Пейдж (главен изпълнителен директор на Google) и Мег Уитман (главен изпълнителен директор на Hewlett Packard) са само част от изключително успешните CEO, които са имали или още имат ментор, който да ги напътства в бизнес начинанията.

Всички тези хора са станали отличници в това, което вършат, защото е имало кой да им посочи грешките, да ги предизвика и да ги накара да дадат най-доброто от себе си. Да, добрите CEO се нуждаят от менторство, за да станат още по-добри. А по-добрите се нуждаят от още повече напътствия, за да станат най-добрите.

Защо са важни менторите за ръководителите на компании?

Предимствата са много и тук ще ги обобщим в четири категории:

Опит

Човек се учи, докато е жив. И грешките са най-добрият учител, без съмнение. Затова най-безболезненият начин да се учиш е чрез грешките на другите.

Един добър ментор ще сподели с вас опита си и ще ви помогне да научите нещата, които той е научил чрез правене на грешки. Няма да ви се налага обаче да повтаряте неговите грешки. Важно е, когато търсите напътствия, да изберете човек, който работи в същата професионална сфера като вашата. Така ще можете най-ефективно да приложите знанията му във вашата работа.

Това не значи, разбира се, че менторът ще знае всичко и ще може да ви помогне във всяка ситуация. Няма спор обаче, че когато се сблъскате с проблеми и предизвикателства, най-добре е да имате стабилен и доверен човек на своя страна.
Може би това е най-полезната страна на общуването с ментор – той не е просто наставник, а е модел за подражание. Не ви дава готови отговори на конкретни въпроси, а ви помага сами да стигнете до тях.

Контакти

Няма човек, който да знае всичко. Няма CEO, който да умее всичко. Тайната на успеха е, да познавате някого, който има това, което на вас ви липсва.

Ако се свържете с ментор, който има значителен опит и успешна кариера, той със сигурност има богата мрежа от контакти. По-всяка вероятност, щом сте го потърсили за менторство, неговата мрежа ще е много по-широка от вашата. А представяне пред някого от доверено лице има много по-голяма тежест, отколкото ако се представите сами на събитие.

Перспектива

За един CEO е много важно да може да следи както отделните аспекти на бизнеса си, така и “голямата картина”. Това понякога е много трудно. Възможно е да хвърлите усилията си в решаването на дребен проблем, който ви изглежда голям в момента. Възможно е и обратното – да пренебрегнете нещо на пръв поглед незначително, което обаче да се окаже изключително важно впоследствие.

Менторът, който не е ангажиран постоянно с бизнеса ви, много по-лесно би могъл да види нещата в перспектива. Той може да погледне ситуацията и да забележи, ако се отклонявате от генералната посока.

Личностно израстване

Често добрият CEO поставя интересите на компанията си пред своите. И това е напълно нормално, защото от неговата работа зависят много други хора и дори цели семейства. Но пълната отдаденост е опасна, всеки се нуждае от време за себе си. Всеки трябва да се развива не само професионално, но и личностно.

Помощта на ментора може да е онова, което ви е необходимо, за да отделите време за себе си. Това е важно, за да запазите здравия си разум. Важно е и за бъдещето на компанията, защото никой не иска преуморен и свръхангажиран лидер.

Как да откриете и да се свържете с подходящ ментор

Бизнес менторът Мария Прохазка дава няколко полезни съвета за това как да откриете своя ментор и как да се свържете с него:

  1. Следете вестниците и списанията – особено тези, които са свързани с бизнес и предприемачество.
  2. Запишете имената на хората, които се споменават често.
  3. Идете в LinkedIn и вижте дали познавате някой, който познава съответните хора. Не започвайте, като се обръщате веднага към “супер CEO”. По-добре попитайте за съвет някой, когото познавате.
  4. Направете списък с имената на предприемачите, които имат уменията, които ви липсват.
  5. Проучете добре хората във вашия списък. Научете колкото се може повече за тях и го запишете.
  6. Съкратете списъка само до четири-пет човека, които ви изглеждат най-интересни.
  7. Свържете се с набелязаните хора по имейл.

Защо е полезно да станете бизнес ментор

Характерно за менторите е, че обикновено дават помощта си, без да очакват някаква компенсация. И съвсем естествено е като CEО, който е получил подкрепата на менор, да се замислите вие също да помагате на по-неопитни предприемачи и ръководители на компании. Ето защо това ще е полезно:

  1. Връщате услугата – повечето хора, които се ангажират с менторство, обикновено също са имали такива в миналото си. Възможно е дори още да се консултират с тях.
  2. Продължавате професионалното си развитие – когато станете ментор ще видите, че ще научавате от хората, на които помагате, почти толкова, колкото и те от вас. В най-лошия случай само ще затвърдите това, което знаете.
  3. Потенциални бизнес възможности – като ментор ще се срещате с нови хора и нови възможности ще се откриват пред вас. Това ще ви помогне в развитието на собствения ви бизнес.

Къде можете да срещнете други CEO и потенциални ментори

За вас, като CEO, е много важно да общувaте с други хора на вашето ниво, за да обменяте контакти. Всякакви събития, на които можете да срещнете подобни хора, са добра възможност.

Добър вариант е CEO CLUB BULGARIA – бизнес мрежа за активни бизнес лидери, които работят в или с България. Членовете включват само главни изпълнителни директори, висш мениджмънт и активни предприемачи. Основната цел на Клуба е да осигури изключителна и ефективна среда за вземащите бизнес решения в България, които споделят съвременни принципи на сътрудничество и лидерство, конструктивен подход към бизнеса и най-добрите практики на корпоративната етика.

Ако проявявате интерес, може да се запознаете с изискванията за членство в CEO CLUB BULGARIA и с възможностите, които организацията ще ви даде.

Автор: Михаил Костов