Как да се подготвите за следващата финансова криза

Автор: Минда Зетлин

Преди 10 години уважаваната финансова институция Лемън Брадърс обяви банкрут и това сложи началото на най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам. Тази криза беше последвана от десетилетие на растеж и просперитет. Стоковата борса продължава възхода си. Безработицата е по-ниска от всякога и заплатите на нискоквалифицираните работници най-сетне започнаха да се покачват. Бедността е много близо до най-ниската си точка.

Имаме всички причини да сме доволни от състоянието на икономиката днес. Но тъй като хубавото време продължи цяло десетилетие, е много лесно да забравим една неотменим истина – в един момент икономиката ще тръгне отново надолу. Това може да започне само от един сектор на икономиката (през 2000 година беше технологията, през 2009 бяха недвижимите имоти) и след това да се разпространи. Може да се случи след няколко месеца или след няколко години. Но със сигурност ще се случи.

Аз, за съжаление, съм достатъчно стар, за да съм преживял няколко цикъла а рецесия. Този през 2008 беше най-лошият, но не и единственият. Според Националното бюро за икономически проучвания е имало осем рецесии в моя живот. Преди 2008 най-паметната беше тази през 2001 година или т.нар. “Дот-ком балон”. Тази рецесия донякъде беше засилена от атаките на 11 септември, които унищожиха Световния търговски център.

По време на финансовата криза през 2008, Sequoia Capital организира среща със всички стартъпи, които бяха финансирали. На тази среща представиха анализите си за случващото се, както и съвети за подготовка за това, което предстои. Много от тези съвети все още са много актуални, както за вашата компания, така и за личните ви финанси.

Ето как може да се приготвите за икономическата криза, която със сигурност рано или късно ще се случи.

1. Изплатете дълговете си

Големите дългове, и за компаниите и за частните лица, бяха в основата на рецесиите през 2001 и 2008. Компаниите и хората с най-големи дългове страдаха най-много от тях. Така че сега е моментът да доведете личния си дълг до нива, с които лесно ще се справите, ако се наложи. Изплатете дълга си към кредитните компании. Върнете заемите, ако можете. Донякъде е по-добре да имате ипотека, тъй като лихвите по принцип са по-ниски, отколкото други видове заем, и също така от тях се приспадат данъци. От друга страна, ако цените на имотите паднат, тази ипотека също може да се окаже голям проблем.

Истина е обаче и това, че сега е много по-лесно да се получи кредит, отколкото ще бъде по време на финансова криза. Така че, макар да е най-добре да съкратите дълговете си изцяло, ако знаете, че със сигурност ще ви трябва кредит за финансиране през следващите година или две и няма как да го избегнете, кандидатствайте за този кредит колкото се може по-скоро.

2. Свийте разходите

Sequoia съветват основателите да бъдат пестеливи и “да харчат всеки долар, все едно им е последен”. Въпросът за парите винаги е много важен, но най-вече когато се намираме в икономическа криза. Дъглас Леон, главният мениджър на Sequoia, сподели веднъж мнението си, че всяка компания, която няма достатъчно кеш в банката, че да оцелее поне година, е “в опасност”.

Да имате достатъчно пари pоне за една година е отличен съвет за всяка компания, семейство или отделен човек. Ако нямате възможност да се застраховате за една година, направете ги девет месеца. Или поне шест. В краен случай три. Идеята е, че сега, когато приходите ви са достатъчно сигурни, трябва да опитвате да пестите колкото се може повече. Така че да имате откъде да черпите пари, когато приходите ви намалеят или изчезнат напълно. Така че ако имате разходи, които правят пестенето невъзможно, потърсете начин да ги намалите.

3. Не разчитайте на това, че домът или акциите ви ще стават по-скъпи

Счита се, че една къща се оскъпява с около 6% на година. Когато говорим за инвеститорско портфолио, процентите са между 3 и 5, понякога и доста повече. И ако тези цифри са правилни в общия случай, това е защото са изчислявани на базата на дълъг период и в много региони. Те може обаче да не са много точни когато става дума за по-кратък период, особено когато има продължителна рецесия. Моя приятелка купи къщата си през 2007 година и тя почти веднага започна да губи цената си, когато започна финансовата криза. Трябваше да минат много години, докато имотът възвърна първоначалната си цена.

През 2008 финансовата криза нямаше да е толкова тежка, дори можеше да не се случи изобщо, ако милиони хора не разчитаха, че цената на къщите, които купуват, ще се покачва вечно. Тези хора мислеха, че ако нещата тръгнат на зле, винаги могат да продадат имотите си и да имат някаква печалба. Когато цените на имотите паднаха, много от тях не можаха да погасят задълженията си.

През последните години изглежда, че пазарът на недвижими имоти може да запази скоростта на покачване на цените завинаги, особено на места, в които технологичната индустрия е силна. Това обаче не е така. В Сиатъл, най-големият пазар за последните две години, цените на продавачите започнаха да падат и средната цена на къщите падна със 70 000 долара това лято. В окръг Снохомиш, следващият окръг като тръгнеш на север, видях знак “намалена цена” пред къща за пръв път в четирите години, в които живея там.

Така че не разчитайте да направите бързи пари от недвижими имоти или на борсата. Избягвайте ситуации, в които може да сте принудени да продавате. Възможността да задържите един имот по-дълго е най-добрата ви защита в несигурните времена.

4. Когато се случи, не се паникьосвайте

Наскоро анализ на Bloomberg показа един от най-тъжните факти за финансовите кризи – че големи суми пари минават от обикновените хора в банки и пенсионни фондове. И причината не е, че държавата спасява банките (което те в крайна сметка wry]at с лихвите), а защото банките и пенсионните фондове са купували (или поне не са продавали), когато пазарът е бил в най-ниската си точка.

Малките инвеститори масово правят точно тази грешка. От ноември 2007 до февруари 2009 от пазара бяха изтеглени 152 млрд. долара. Повече от половината такива продажби се случиха през шестте месеца между септември 2008 до февруари 2009, когато пазарът беше най-зле. Тези инвеститори загубиха пари, които никога няма да си върнат. Тези, които преодоляха страха си и удържаха инвестициите си, в крайна сметка си върнаха всичко, което бяха загубили, дори повече.

Това е важен урок, за който да си спомните, когато (а не ако) пазарът се разтресе отново. Точно както със сигурност знаем, че икономиката ще тръгне надолу, знаем, че после ще се възстанови. Спомнете си този факт в най-тъмните дни и бъдете готови да устоите.

Източник: www.inc.com