Десислава Ковачева за жените в средите на ангелското инвестиране

Десислава Ковачева

Създател и управител на ПРОДЕКТА ЕООД, експерт по иновации към 
Европейската комисия, член на CEO Angels Club.

1. Представете се накратко

Казвам се Десислава Ковачева. Аз съм предприемач, но имам и управленски опит в корпоративния бизнес. Най-общо казано експертизата ми е в областта на управленските консултации, но се занимавам с всичко, което ми е интересно и в което виждам смисъл. Работила съм в различни сектори с частни, публични и публично-частни клиенти, като най-силната ми страна са бизнес стратегиите и корпоративните финанси.

2. Какво е да си жена в мъжкия свят на бизнеса?

Наистина мъжките фигури в бизнеса преобладават, но в България като че ли не е точно така, т.к. се срещат и много бизнес дами. Но в ангелското инвестиране със сигурност има повече мъже. Това според мен се дължи основно на факта, че повечето жени предпочитат по-спокойната, регламентирана и по-ниско рискова работа.

3. Имате ли някоя фигура в бизнес средите, която да ви е вдъхновила?

Ричард Брансън е един от хората, чийто начин на мислене споделям най-много.

4. Разкажете как станахте ангел инвеститор

Самата аз съм предприемач, но от години съм и оценител и монитор към ЕК на иновативни бизнес проекти, и някак естествено ми се струваше да започна да помагам на стартъпи в сектори, в които имам опит или които са ми интересни, защото бих могла да им подам ръка и с контакти, менторство, професионални съвети от моята компетентност. Развитието на предприемаческата екосистема в България през последните години, както и създаването на CEO Business Angel Club значително улесниха моя достъп до такива стартъпи.

5. В какви сектори инвестирате най-често и в какви идеи?

Първо трябва да ми е много интересно това, в което искам да инвестирам, защото аз освен пари, влагам и собствено време, усилия и контакти. Колкото повече познавам сектора, толкова повече съм полезна на съответния стартъп . Едно от най-важните неща за мен е бизнесът да има социален фактор. Предпочитам бизнеси, които освен за пари, са създадени и за нещо повече.

6. Разкажете за конкретните проекти, в които сте инвестирали и по какъв начин, освен финансово им помагате?

Предпочитам да ги запазя конфиденциални, заради самите стартъпи. Но мога да кажа, че това са главно социално насочени бизнеси.

7. Има ли достатъчно надеждни стартъп-и в България?

Според мен да. Самата екосистема през последните години се е променила и дава възможност такива стартъпи по-бързо да се развиват и съответно да имат по-голям достъп до финансиране.

8. В коя област са най-надеждните стартъпи в България?

Много зависи от екипа, който стои зад самата бизнес идея. Смятам, че най-много такива в момента има в ICT сектора, т.к. базата за неговото развитие вече е поставена, т.е. до голяма степен има наличие на критична маса по отношение на човешки, технически, финансови ресурси, на нетуъркинг.

9. Кой е бизнесът на бъдещето?

Трудно е да се каже, т.к. непрекъснато възникват нови области и нови видове бизнеси, които разбиват статуквото. Според мен бизнесът на бъдещето най-вероятно ще посреща по иновативен начин нарастващите нужди от по-добро здравеопазване, по-качествено образование, по-голяма мобилност, по-висока сигурност, по-голяма адаптивност, преодоляване на пречките свързани с бързото и пълноценно общуване в много-културна и много-езикова среда…

10. Какво бихте казали на тези, които търсят някой да инвестира в идеята им, за какво трябва да са подготвени?

Първо, трябва да имат ясна бизнес идея, в която силно да вярват и да са убедени в нейното своевременно бизнес случване. Но това не е достатъчно. Необходимо е също така да могат да демонстрират на инвеститора своя професионализъм, задълбочено познаване на пазара и неговите движещи сили, както и да могат да го убедят в очакваната възвращаемост и ефект от инвестицията.

11. Кое е най-важното качество, което трябва да притежаваш, за да си успешен, когато започваш собствен бизнес?

Това е набор от качества: вяра, постоянство, трудолюбие, коректност, професионализъм.

12. Имате ли достатъчно свободно време и какви са вашите хобита?

Обичам нестандартните и новите неща във всяка една област, това важи и за свободното ми време. Едно от хобитата ми е ездата, това е любимият ми спорт. Също така обичам много шаха. Обичам и пътешествията, ветроходството, разходките, летенето с балон.

13. Споделете за някои свои бъдещи цели, които сте си поставили.

Искам да продължавам да се занимавам с иновации в България, защото повечето иновации, с които се занимавам в момента са извън страната. Искам да помагам на повече български фирми в тази насока.

Ако имате интерес да станете ангел инвеститор, може да се присъедините към водещата ангелска група в България – CEO Angels Club.