Добрият CEO трябва да е издръжлив

Автор: Никълъс Соненберг

Не всеки притежава качества да бъде CEO. Това е трудна работа и има няколко характеристики, които трябва да притежавате, за да се справите на такава позиция. Някои от тях са съвсем очевидни. Трябва да сте умен, трябва да сте добър лидер, трябва да сте екипен играч. Трябва да сте зрял, отговорен, ефективен, трудолюбив. Разбирате какво имам предвид.

Всички тези качества са важни и определено са необходими. Само че не са достатъчно. Според мен има една характеристика, която хората са склонни да пренебрегват и която е наистина необходима, за да бъде един CEO успешен – издръжливост на болка.

Да бъдеш CEO не е за малодушните

Създаването на компания по много неща прилича на отглеждането на дете. Превръща се в част от живота ви и полагате невероятни грижи за него. И когато нещо лошо се случи на компанията ви (а лоши неща със сигурност ще се случват), изпитвате болка. Наистина ще усетите болката. Проблемите са гарантирани и ще се случат, но това как се справяте с тях ще определи дали компанията ви ще успее или ще се провали.

Успешният CEO трябва да е подготвен за тези моменти и да е способен да действа рационално, вместо само да реагира на болката.

Ето няколко неща, които чест се случват на CEO-тата и които са болезнени.

Аз съм ги преживял почти всички.

 • Загубата на голяма част от приходите
 • Загубата на ценни служители
 • 100 и повече работни часа седмично
 • Да ви кажат, че вършите нещата погрешно
 • Откритието, че не сте квалифицирани да правите това, с което се занимавате
 • Да получавате критики от клиенти и други организации
 • Съдебни битки
 • Да губите части от компанията си
 • Части от компанията ви да бъдат променяни по начин, който не одобрявате
 • Да получавате гадни писма от бивши служители
 • Да нямате достатъчно ликвидни средства

Всяка една от тези ситуации може да накара човек да си вземе болничен, да иде да се напие или да лежи в леглото с дни. Гарантирам ви, че всеки успешен CEO е минал през няколко (ако не и през всички) от тези ситуации.

Тези, които не могат да понесат болката? Ами, никога не сте чували за тях, защото са се провалили. Да си го кажем направо.

Илън Мъск на практика беше разорен през 2010, но вместо да продаде своите дялове, за да свърже двата края и да се спаси от болката, той ги задържа и в крайна сметка сега е по-добре от преди.

Стив Джобс беше свален от ръководството на Apple през 1985. Махнаха го от собствената му компания! Това би било достатъчно за много хора да се предадат. Но вместо това той създаде Pixar, след което се върна в Apple и в крайна сметка беше по-успешен от всякога.

Превърнете болката в мотивация

Ако имате висока търпимост към болката, няма да ви притеснява толкова емоционалният аспект на тези проблеми. Като ги погледнете логично и рационално, ще превърнете болката в нещо продуктивно.

Ако има едно нещо, което е еднакво и при Илън Мъск и при Стив Джобс, това е, че са успели да превърнат най-болезнените моменти от кариерата си в мотивация да преборят проблема. Някои дори биха казали, че тези болка е била необходима, за да станат така успешни.

Има много начини да постигнете това и не е необходимо да бъдете изгонени от компанията си или да банкрутирате.

Ако например сте загубили ценен служител, опитайте се да разберете какво го е правило толкова ценен и 1) обучете настоящите си служители да работят по същия начин и 2) намерете заместник, който има същите качества и повече.

Ако са ви казали, че не сте достатъчно квалифициран или че правите нещата грешно, попитайте тези, които ви го казват, какво биха направили по-различно. Така не само ще изглеждате разумен и открит, но може и да получите някой ценен съвет.

При съдебен спор? Вземете си бележка и се опитайте да избягвате такива ситуации отново. Пригответе себе си и компанията си за всичко, което може да възникне неочаквано в бъдеще.

Ако получавате неприятни писма от бивш служител? Е, поне ще знаете какви хора трябва да избягвате да наемате в бъдеще.

Току що сте приключили с първата си 100-часова седмица? Потърсете начини да предотвратите да ви се налага да работите така отново.

Разпознавате ли себе си?

В много бизнес начинания проблемите се появяват, когато основателят е принуден да заеме позицията на CEO. Ако не сте създаден за тази роля, компанията, която обичате почти като дете, може да се срине с гръм и трясък.

Въпросът, който трябва да си зададете като основател е: Вие ли сте подходящият човек?

Ако не сте, това не е проблем. В живота на всяка компания идва моментът, в който трябва да се вземе това решение. Не е ли по-добре да отстъпите ролята на CEO на някой друг? Някой, който може да се справи с болката малко по-добре от вас самите.

Ако осъзнаете, че ролята не е за вас, поне ще знаете какво да търсите в перфектния CEO за вашата компания.

Източник: www.inc.com