Георги Брашнаров за работата си като ангел инвеститор в CEO Angels Club

 

Георги Брашнаров

CEO на Nemetscheck Bulgaria и съ-основател и член на борда  на  CEO Angels Club

Представете се накратко.

Казвам се Георги Брашнаров. Занимавам се с развитие на софтуерни и IT продукти повече от 30 години. Последните 20 управлявам първоначално немска инвестиция, която разработва софтуерни продукти за международните пазари, като последните 15 години съм мажоритарен собственик на фирмата в България.

Какво ви вдъхновява и мотивира в работата?

Много са нещата, които ме вдъхновяват, тъй като това, с което се занимавам е обвързано с нови технологии, а те променят света. Другото мотивиращо за мен нещо е, че това е сектор, в който има много умни и иновативни хора, както и доста млади хора. Може да се каже, че от една страна общността, в която работя е много мотивираща, а от друга страна самият продукт също играе роля за мотивацията ми.

Защо решихте да станете ангел инвеститор? Разкажете ни повече за опита си като такъв. Всеки ли може да стане такъв?

Това се случи някак естествено покрай основната работа, която имам. Разработвайки различен вид софтуерни приложения и имайки добро име на пазара, към мен се обърна екип от Ню Йорк с молба да им помогнем за разработването на една стартъп идея. Това се случи преди повече от 10 години. Идеята беше интересна. Помагахме със знания и технологичен опит, като за първи път изпробвахме модел, в който част от заплащането бе оформено като опции. Минахме през различни етапи, включиха се професионални ангели от Щатите и всичко завърши добре след придобиване от лидера в бранша Autodesk. Така създадох контакти в бизнес ангелските среди в Щатите. Оттогава и до днес се опитвам да пренеса опита, който имам и в България. Идеята за CEO бизнес ангел клуба дойде в точното време за мен. За тази една година, през която съм негов член, доста неща бяха постигнати и още много предстои да бъдат постигнати.
Всеки човек, който има малко пари и повече желание да помага е потенциален ангел инвеститор. Хората трябва да са наясно, че ангелските инвестиции са високо рискови, но разбира се мога да бъдат и високо доходоносни. При ангелските инвестиции, се влага и време, знание и опит в една идея, която наблюдаваш от малка и която гледаш как израства.

Как преценявате коя идея или проект си струва да се инвестира и има бъдеще?

Всеки ангел си има собствени предпочитания. Трябва да се има предвид, че това са идеи на наистина ранен етап, които до този момент са били подкрепени основно от FFF (Family, Friends and Fools). Аз лично, гледам да влизам в проекти, за които имам знания, които са близки до професионалното ми развитие и които разбирам. Много важно за мен е да повярвам в екипа и до колко той самият вярва в собствената си идея и доколко е готов да слуша.

Споделете една своя мечта за Българската Стартъп екосистема.

Всички, които се занимават с ангелско инвестиране си мечтаят за еднорог от нашата среда. Това ще рече, компания тръгнала от стартъп идея, която да има оценка над едни милиард долара.
А сега мечта, която сте успели да сбъднете.
В тази насока нямам оплаквания. Всички идеи или мечти , които съм имал в даден етап от живота си, съм успял да осъществя.
Как обичате да прекарвате свободното си време?
Двете неща работа и свободно време са свързани до голяма степен и смятам, че това е нормално в днешно време. Животът е такъв, че трябва да имаш непрекъснат баланс, а не пет дни, в които да работиш и два дни, в които тотално да забравиш за работата си, а през петте дни да не си даваш никакво време за почивка.

Имате ли личност, която ви е вдъхновила по пътя ви в бизнеса?

Със сигурност има стотици хора, от които съм си взел по нещо, те може и да не са най-известните в бизнеса. Много от великите личности в бизнеса, като всеки човек, имат и недостатъци, които никой не би искал да следва. И най-обикновеният човек с добра идея може да ми помогне по пътя. Така че слушам много. Обичам повече да слушам, отколкото да говоря.

Какво бихте казали на хората със стартиращи проекти, които търсят подкрепата на инвеститор?

Да вярват много в идеята си, да са гъвкави, внимателно да мислят кого и по какъв начин канят за партньори, защото това понякога е по-сериозно и от женитба. Но най-вече да вярват във идеята си, защото няма нито една велика идея, която да е успяла да ,,избухне‘‘ от първия момент. Имало е години на тежък труд и много лишения по пътя на успеха.

Ако имате интерес да станете ангел инвеститор, може да се присъедините към водещата ангелска група в България – CEO Angels Club.