Георги Новаков: Инвестицията в служителите и тяхната удовлетвореност от компанията са основните фактори за растеж в ИТ бизнеса

Интервю с Георги Новаков, General Manager на Тария Финтек България

Представяме ви Георги Новаков – Мениджър с повече от 14 години опит в ИТ индустрията, съчетаващ както бизнес опит, така и технически способности, който ни разказва за предизвикателствата пред технологичните компании, последствията и възможностите след COVID-19 кризата.
В момента Георги е General Manager на Тария Финтек България, a също така ръководи дейността по разширяването на нови пазари и клиенти за Тария Финтек.

Моля да ни представите накратко себе си и дейността на Тария Финтек България. Също моля и да ни разкажете за българския офис на Тария Финтек от създаването му тук до наши дни.

Вече над 14 години работя в ИТ сферата, като преминах през цялата стълбица на развитие, започвайки като младши програмист през 2007 година и преминавайки през старши програмист, след това Ръководител на екип, а по-късно и Технически ръководител на проекти и системен архитект.
През 2014 година създадох първата си компания, която успешно развивах в следващите 5 години, предоставяйки аутсорсинг услуги на чуждестранни клиенти.
През 2019 година реших, че е настъпило време за промяна и се заех с основаването и развитието на Тария Финтек България. До момента Тария Финтек имаше над 4 години присъствие в Българския ИТ сектор чрез наемане на екип от външна компания, така че създаването на Тария Финтек България и разширението на екипа беше естествената стъпка на развитие. Към днешна дата, две години по-късно, екипът ни се разрастна многократно и в различни направления, така че Тария Финтек България се превърна в основен технологичен хъб на Тария холдинг.

Как кризата с Covid-19 повлия на бизнеса ви, както и на работната среда?

Мога да кажа, че Covid-19 кризата не афектира сериозно бизнеса ни. Както Tarya Fintech, така и повечето ни клиенти преминаха без сериозни сътресения през пандемията, което още повече затвърди доверието на крайните потребители към продуктите на Тария Финтек.

Как се отразява продуктивността и мотивацията на служителите при отдалечена работа?

Работата от разстояние се оказа изключително успешна за компанията ни. Благодарение на факта, че имаме отговорни и отдадени служители, продуктивността по време на отдалечената работа не спадна, а дори напротив, на моменти се подобри. Поради тази причина възнамеряваме да запазим възможността за работа от разстояние, доколкото е възможно, дори и след COVID-19 кризата. Все пак затвърждаването на работата в екип и социалният контакт между служителите са от голямо значение, така че хибриден модел на работа също е сред разглежданите варианти.

В момента офисът ви наброява 50 човека. Какво развитие планирате през следващата една година?

В момента сме в период на голямо разрастване, продиктувано от експанзията ни на нови пазари в Африка и Азия. Поради тази причина Тария Финтек България, като основен R&D център, предвижда удвояване на персонала до края на годината, а планът за 2022 е дори още по-предизвикателен. Разбира се, с увеличаването на персонала предвиждаме и смяната на офиса с по-голям такъв и на топ локация в града.

Какви професионалисти търсите?

Поради сложността на продуктите, които разработваме и финансовата им насоченост, сме избрали технологичен стек, съобразен с от последните тенденции в ИТ индустрията. Основният ни фокус е към разширяване на Java базираните екипи и създаването на нови такива, но това води и до нуждата от разширение също в Front-End(Angular), DevOps и Product Management екипите.

Какви са наблюденията ви за ИТ пазара в България? Има ли недостиг на ИТ кадри?

Определено има недостиг на персонал на ИТ пазара в България, както и в целия свят, но ако изключим явните негативи от това, то този недостиг често води до позитиви. За кандидатите например, създава огромна среда от потенциални работодатели от разнородни бизнес отрасли, с различни технологични стекове и възможности за развитие. За ИТ компаниите е доста трудно да разширяват екипите си при липсата на ИТ кадри, но от друга страна тази конкурентна среда води до преосмисляне на ценностите в компаниите и поддържането на един постоянен цикъл на подобрение на процесите, технологиите и условията за работа, за да поддържат конкурентоспособността си на ИТ пазара.

Какво ви отличава от останалите работодатели?

Ние сме компания с индивидуален подход към всеки един от служителите си. Това позволява изграждането на позитивна и приятелска среда за работа и може ясно да се види по усмихнатите лица в офиса. Смея да твърдя, че постоянният диалог между ръководството и служителите, изслушването на нуждите и идеите им за подобрения и развитие създава връзка между тях, която ясно ни отличава от останалите работодатели.

Много благодаря за отделеното време!

И аз благодаря!