Главният изпълнителен директор на компанията “Intuite” споделя

Най-добрите лидери са страхотни комуникативни личности. Те са уверени и фокусирани. Те са отворени за промяна и насърчаващи действията.

Според Брад Смит, президент и главен изпълнителен директор на “Intuite”, повечето бизнес лидери винаги изпълняват следните три неща:

Те ръководят с въпроси, не с отговори

Най-успелите лидери нямат необходимостта от притежаване на всички отговори, обяснява Смит в скорошен пост в LinkedIn. „Те се обграждат със страхотни хора и използват възможността да им задават правилните въпроси.” Не питат това,  което вече знаят – а задават въпроси, които ще им помогнат да станат по-ефективни и вдъхновяващи лидери, казва още той.
Те хвърлят сянка, но не тъмна

„Всички лидери хвърлят сянка. Въпросът е дали вашата е спираща слънцето или вдъхновяваща другите с очертанията си да се борят за повече.”, казва Смит. Лидерите изпълняват обещанията си; те показват модел на държание, на който държат служителите им да подражават. „Двата най-важни индикатора, показващи това, на което ние държим, са (1) как уползотворяваме времето си и (2) въпросите, които задаваме. Организациите следят тези условни знаци, за да определят това, което лидерите наистина считат за важно.” „Така че бъдете точни в това , което казвате или правите”, съветва той. „И бъдете сигурни, че създадената от вас сянка е тази, която сте планирали да мотивира останалите.”

Те си падат по проблемите, а не по решенията

Смит обяснява, че напълно нормално за човешката натура е да се чувствате тясно свързани със собствените си идеи, което е и причината, поради която понякога оставате закачени твърде дълго за тях. Но великите лидери си задават въпроса: Постигаме ли задоволителен прогрес, за да започнем да вярваме, че хипотезата ни е правилна? Необходимо ли е да правим промени? „Ако никога не губите поглед върху проблема и се съсредоточите върху това как вашето решение би било по-гъвкаво и адекватно на ситуацията, то накрая то би могло да стане успешно.”

Източник: www.businessinsider.com