Христо Ибушев: България се нуждае от стартъпи

Христо Ибушев е изпълнителен директор на оръжейния комбинат „Арсенал“. Предприятието, основано през 1878, е най-големият работодател в България.
Освен всичко останало, Христо Ибушев е активен ангел инвеститор в CEO angels club.

Снимка: kazanlak.com

Какво според вас е най-важното значение на оръжейния комбинат „Арсенал“?

Основно икономическо и от национална сигурност.
Регионът около Казанлък и Стара Загора разчита на 140-годишното ни предприятие за поръчки и работа.
А малко хора знаят, че по време на конфликт, всички доставки към държавите в конфликта се спират по международен закон. Така че вътрешното производство е ключово за сигурността на всяка страна.

Някои хора имат негативно отношение към сферата Ви на бизнес. Какво е Вашето мнение?

Държавността и сигурността от векове са предпоставка за благоденствие и развитие. Ние сме законни производители и продаваме само на законни държавни институции. Искаме куп легализирани документи и разрешителни от нашето правителство, от ЕС и ООН. Това носи спокойствие и сигурност в държавите, където доставяме. Така подобряваме живота на хората по цял свят.

Осъзнавайки това, съм щастлив, че мога да допринеса за по-добър живот на хора, към които иначе не бих имал отношение. А вярвайте ми, България е един рай, в сравнение с повечето места по света.

Какво е бъдещето на „Арсенал“ и на производството на оръжие?

Работим за да е светло. Всички предприятия от отбранителната индустрия имат възход, след тежък период от около 30 години. В Арсенал има много нови разработки и те се търсят от клиентите по цял свят.

“Арсенал” е най-голямата казанлъшка фирма, а Вие, освен като работодател, помагате на региона и като дарител. Какво Ви носи това?

Всъщност, от няколко години е и най-големият работодател на България.

Казанлък и региона, включително Стара Загора, е жив, динамичен и се развива благодарение това, че големите предприятия в него работят успешно.

Всичко, което правя, съм го наследил от родителите си и ми носи удовлетворение. Научавам много от хората, с които съм въвлечен в благотворителни инициативи и това ме прави щастлив и осмисля усилията и отделеното време.

Има ли бъдеще за бизнеса извън София?

Всъщност, повечето ми инвестиции са извън София. Има учудващо много възможности за инвестиция извън големите градове, в развиващите се икономики и в индустрии, които хората смятат за наситени.
В много от установените бизнеси има възможност за подобрение и конкурентоспособност.
Привличат ме такива инвестиции, особено ако могат да бъдат скалируеми.

Нямам илюзии да търся следващия Стив Джобс.

Вие сте най-активният инвеститор в CEO angels club. Какво Ви мотивира?

Не знаех, че съм най-активният и не се състезавам с никого. Просто харесвам много от проектите, както и платформата и формáта на CEO Angels Club.

Как приемат това вашите познати?

Всеки по своему. Тези, които се интересуват от финанси, са по-разбиращи. Другите просто са любопитни.

Как бихте мотивирали някого да стане инвеститор?

Защо да мотивирам някого? Това си е чисто финансово решение. За мен е лишено от емоция, защото се води от математика и предприемачески умения.

Как решавате в какви стартъпи да инвестирате?

Имам определен брой стартирани компании от 90-те. Човек придобива опит, инстинкт. По принцип предпочитам да инвестирам в компании с опитен екип, който е идентифицирал добра ниша или проблем за решаване и знае какво прави.

Правили ли сте грешки?

Още е рано да се каже за грешки. Някои от компаниите не се развиват така, както възнамеряваха, но и живота си е такъв. По принцип съм много толерантен към грешки, щом се опитваме да ги поправим. Но и не се страхувам от тях. Това е съществото на риска.

Според вас от какви стартъпи се нуждае България?

България се нуждае основно от добра бизнес среда. За съжаление, доста институции не отговарят на световните добри практики. Но и много наши предприемачи има какво да научат от други колеги.
Иначе се нуждаем от всякакви стартъпи. Колкото повече правим, толкова по-добре, във всички индустрии.

В каква посока бихте насърчили предприемачите да мислят?

Бих ги насочил да мислят към външните пазари. Светът е необятен, а България е прекрасна база за развитие и производство и живот.

От 2017 година произвеждате собствено вино. Какво ви насочи към това?

Прекарах 12 години в чужбина, а и съм израснал в града. Преоткривам българските традиции – вино, луканка, кисело зеле и туршия. Искам да се науча да правя всичко като баба и дядо. Не ми остава време, но пък имам приятели, които ми дават съвети и рецепти. А и добрите спомени от детството ме вдъхновяват. Искам и децата ми да изпитат същото.

Има ли нещо, което бихте искали хората да знаят за Вас?

Не търся известност. Даже обратно. Може би това искам да се знае.

Ако имате интерес да станете ангел инвеститор, може да се присъедините към водещата ангелска група в България – CEO Angels Club.

Ако искате да научите повече за ангелското инвестиране, разгледайте първата книга на българска, издадена от CEO Angels Club – “Ангел” на Джейсън Каланис!