Защо инвеститори и стартъпи предпочитат дистанционна работа

В миналото имаше много малко инвеститори, готови да инвестират в компании с изцяло дистанционна работа. Въпреки многото предимства, свързани с концепцията за remote (дистанционна) работа, имаше опасения. Основно, те бяха свързани с управлението, вътрешния контрол и продуктивността.

В ранен етап, това, което компанията може да предложи, е идея и екип, способен да изпълни тази идея. Не е изненада, че повечето традиционни инвеститори очакваха да се срещнат с екип в офис и да общуват лично с всички членове на екипа.
За щастие, нещата се промениха завинаги през последните години. CNBC публикува проучване, което разкрива, че 70% от работната сила в световен мащаб работи дистанционно поне веднъж седмично. PWC също постави акцент върху римоут работата и гъвкавостта на работата в „Бъдещето на работата: Пътешествие до 2022-ра“. Няма нищо, което инвеститорите да обичат повече от числата. Ако тези числа показват, че римоут работата е тенденция, която не може да бъде пренебрегвана, тогава те стават по-отворени за инвестиране в такива компании. Всъщност, има инвеститори, които не само приемат концепцията за дистанционна работа, но и я възприемат в собствения си бизнес.

BX3 Capital се ръководи от Кайл Асман, VC инвеститор, инвестирал в редица стартъпи, включително Snapchat.

Екипът на BX3 Capital работи отдалечено, а изпълнителният директор Кайл Асман казва:

„Политиката за дистанционна работа на BX3 ни позволи да привлечем по-широк набор от таланти. Нашият вицепрезидент по маркетинг и комуникации се намира на няколко щата разстояние от централата ни в Ню Йорк. Друг наш вицепрезидент по юридическите въпроси работи от дома си в Маями. Вицепрезидентът ни по счетоводните въпроси току що се завърна след една година в дигитално номадство в 9 държави и 30 града. Географското разнообразие ни се отплаща на няколко нива.

Първо, има баланс между професионалния и личен живот, който току що споменах.

Можем да наемем хора, които са най-подходящи за нас, без да се налага те да променят живота си из основи. Имам предвид да накарат съпрузите си да си намерят работа в Ню Йорк и децата им да се запишат в ново училище в непозната среда. Друг недостатък на придвижването може да бъде загубата на нетуркинг и поддържащата система. Това, че служителите ни остават в региона, където са изградили кариерата си, означава, че те могат да поддържат връзките си активни. В резултат на това да ни позволяват да имаме много по-широк обхват. Например, нашият вицепрезидент по обслужване на клиенти години наред беше топ юрист в Хартфорд, Кънектикът. Неговите контакти се оказаха незаменими за нас, докато изграждахме нашата бизнес консултантска практика.“

Много инвеститори осъзнават, че работата от разстояние осигурява достъп до много повече таланти. Географското разнообразие е особено ценно, когато компания с портфолио навлиза на нови пазари. Подбора на хора на местно ниво осигурява достъп до локалната мрежа от професионални контакти.

Ето основни причини, поради които да въведете работа от разстояние:

Глобален достъп до таланти

В началото, когато марката на компанията все още е неизвестна, е трудно за основателите да наемат хора с подходящи умения. Тези кандидати, които имат богат опит и могат да добавят стойност за компанията, имат много възможности и е вероятно да са доволни от настоящата си работа. За да стане още по-сложно, повечето стартъпи са позиционирани в технологични центрове като Ню Йорк, Лондон, Берлин или Силициевата долина. Силната стартъп екосистема помага много за продажбите и развитието на бизнеса. В същото време високата концентрация на стартъпи, състезаващи се за един и същи таланти, затруднява наемането на правилните хора.
От друга страна, всички римоут компании могат да се възползват от създадената стартъп екосистема, докато наемат най-добрите таланти на различни места по света.

Ниска степен на “изгаряне”

Инвеститорите знаят добре, че паричните средства, които току що са вкарали в една компания в ранен етап, ще са достатъчно само за ограничено време. Ниската степен на прегряване означава, че компанията ще разполага с пари за по-дълъг период от време спрямо компания, която бързо “изгаря” парите. Разходите за персонала и офиса, вероятно, представляват 70% от всички разходи. Възможността за намаляване им чрез въвеждане на работата от вкъщи и наемането на персонал по други места по света става привлекателна за много инвеститори. В зависимост от склонността към риск, някои инвеститори могат да предпочетат екип, който работи отдалечено в една и съща държава. Други ще разширят обхвата си и ще насърчат подбор и наемане в Азия, Австралия, ЕС и Африка.

Когато става въпрос за изцяло римоут работа от дома или хибриден подход, включващ съвместно работещи офиси или центрове, има други две основни тенденции.

  • Работата като философия

Някои компании, като Hotwire, отиват една стъпка отвъд дистанционната работа. Фиона Чилкот главен директор за хора и култура в Hotwire, казва:

„В Hotwire ние практикуваме това, коета наричаме работна философия. Тя е много повече от римоут работа, гъвкава работа или работа от вкъщи. Това е философия, с която нашата организация живее, която признава, че работата е нещо, което произвежда, а не място на което отивате. Ние насърчаваме нашите хора да работят там, където ще бъдат най-ефективни за своите клиенти, техните колеги и себе си.

През 2015г. въведохме работата като философия в Hotwire, за да насърчим нашите хора да работят където и да е и както и да е – стига само да са по-продуктивни и ефективни. Чрез работата като философия ние показваме на хората, че Hotwire не изключва никого от възможността да работи за нашата компания поради сложността на факторите в реалния живот, като разстояние, семейство или разходи за живот. Ние работим с нашите хора, за да им помагаме да растат и да реализират своя потенциал в Hotwire. За целта създаваме среда, която развива кариерата и осигурява възможно най- доброто преживяване на служителите. В основата си работата като философия стои следната проста стратегия: да направи нашите служители по-щастливи, така че да постигнат по-добри резултати.“

  • Без офис

GitLab, компания на стойност 2,75 милиарда щатски долара, обхвана римоут работата от самото начало. В началото не беше лесно да се убедят потенциалните инвеститори, че една дистанционна работа е подходящ вариант. Въпреки това, наръчникът на GitLab от 3000 страници доказа, че една компания с ясна стратегия и структура може да бъде успешна, независимо дали е римоут или не.

Сид Сиджбранджи, изпълнителен директор на GitLab, казва:

„Дистанционната работа ви принуждава да правите нещата, които трябва да направите, така или иначе. Обаче колкотоо по-рано ги направите, толкова по-добре. За целта може да опишете вашите процеси от самото начало, да дефинирате задачи и KPI, които трябва да бъдат проследявани. Тъй като ние го направихме по-рано, сега, когато сме във фаза с висок растеж, сме подготвени.

Няма нищо толкова ефективно от това да имаш подходяща структура.

Присъствието на всички в една стая не може да компенсира отсъствието на такава. Ако сте на същия етаж, може да се получи. Няколко етажа – все още е управляемо. Да има хора в две-три сгради вече е предизвикателство. Със сигурност, разширението в нови градове и нови държави би донесло болка, ако процесите, ролите и отговорностите не бъдат разгледани.
Всички римоут практики, които имаме, са от различни места и часови зони. Колкото повече растем, толкова повече се възползваме от ранно изградената структура. Това е по-добрият начин да управлявате мултинационална компания.“ – Източник: Transformify HR Blog

Управлението на изцяло римоут компания изисква дисциплина, структура, ясни процеси, роли и отговорности. Тъй като всичко това е предпоставка за успех, на която и да е компания, не е изненада, че инвеститорите също така приемат концепцията за дистанционна работата.

Автор: Лилия Стоянов за Forbes.com