Джеф Безос: Задайте си следния въпрос, когато вземате важно решение – първа част

Съжалението е чудно нещо.

Когато мислим за нещо важно, което искаме да направим – например, да започнем бизнес, да направим промяна в кариерата си, да се преместим и т.н., обикновено мислим и за това колко ще съжаляваме за това решение, ако то не e правилно. Страхуваме се, че ще съжаляваме за това, което искаме да направим. Пътят изглежда несигурен, бъдещето непредсказуемо. Но когато погледнем назад, това, за което съжаляваме, са нещата, които не сме направили: бизнесът, който не сме започнали, промяната в кариерата, която не сме направили, ходът, което не сме предприели. Обикновено не съжаляваме за нещата, които сме направили, защото дори и да направим огромна грешка, може да я поправим. Съжаляваме за нещата, които не сме направили. Съжаляваме за моментите, от които не сме се възползвахме.

Затова основателят на Amazon, Джеф Безос, кралят на използването на данни за вземане на решения, препоръчва да си зададете следния прост въпрос:

– Какво казва сърцето ти?

Разсъжденията са прости: Трите най-лоши думи, които можете да си кажете, са: “Ако имах само…”

Помислете за всички неща, които сте искали да правите, но никога не сте. Какво направихте вместо това? Ако сте като мен, не можете да си спомните. Цялото това време е изчезнало и каквото и да съм направил вместо това, не си струва да си спомням.

Помислете за нещо, което сте мечтали да реализирате преди пет или десет години, но не сте. Помислете и колко добре бихте били днес, ако това се е станало. Помислете за цялото време, което сте загубили и то никога няма да се върне.

Разбира се, работата можеше да е трудна. Разбира се, работата можеше да е болезнена. Но ще бъде много по-малко болезнено, отколкото някой ден да мислим за това, което не сме реализирали.

Същото важи и за желанието да се преместим в друг град или държава. Познаването на нещо ни създава комфорт. Но комфортът често е враг на подобрението.

Ако имате чудесна възможност и единственото нещо, което ви дърпа назад е мисълта за самото действие – действайте. Ако искате да сте по-близо до семейство или приятели и единственото нещо, което ви задържа е мисълта за самото действие, действайте. Ако искате да сте по-близо до хора, които мислят, чувстват и действат като вас, действайте.

Не се притеснявайте, скоро ще откриете страхотни нови места за излизане. Скоро ще придобиете нова рутина. Скоро ще създадете нови приятелства. Когато страхът от променя е единственото нещо, което ви дърпа назад, действайте. Ще срещнете страхотни нови хора, ще правите хубави нови неща и ще имате страхотна нова перспектива за живота си.

Освен това: Томас Улф греши. Ако това не се случи, можете отново да се прибера вкъщи. (Дори само за няколко часа.)

Очаквайте продължение.

Автор: Джеф Хейдън, един от най-влиятелните хора в LinkedIn и автор на около 30 книги за бизнес и комуникация.
Източник: https://www.inc.com/jeff-haden/jeff-bezos-ask-yourself-1-question-to-make-truly-important-decisions-and-avoid-lifelong-regrets.html