Джеф Безос: Задайте си следния въпрос, когато вземате важно решение – втора част

Първа част

Все още не сте убедени, че следването на вашето сърце е правилният подход, когато става въпрос за важни лични решения? Ето какво споделя с нас Безос:

„Отидох при шефа си. По това време бях на работа, която наистина харесвах. Казах му, че ще започна да правя интернет книжарница. Вече бях казал на жена ми и тя реагира: “Страхотно, хайде.” Реакцията на шефа ми беше: “Мисля, че това е добра идея, но че тя е по-подходяща за някой, който не е имал добра работа. ” Тези решения са лични, не са като бизнес-решенията, базирани на данни. Правилният начин да взема подобно много лично решение е: “Какво казва сърцето ми?”

Най-добрият начин да мисля за това беше, като си представих, че съм на 80 години и си казах: “Виж, когато си на 80 години, искаш да сведеш до минимум броя на нещата, за които съжаляваш.” Не искам да съм на 80 и в един тих момент на размисъл да мисля за живота си и да отброявам множество големи съжаления.

В повечето случаи нашите най-големи съжаления се оказват нашите пропуски. Това са пътищата, които не сме поели и те ни преследват. Чудим се какво щеше да се случи. Знаех, че когато съм на 80 години, никога нямаше да съжалявам, че опитам това вълнуващо нещо (да се откажа от добрата работа, за да стартирам Amazon).

Ако се проваля – добре. Когато съм на 80, много бих се гордял с факта, че все пак опитах. Също така знаех, че ако не опитам, тази идея винаги ще ме преследва. Щеше да има 100 % шанс на съжаление, ако не пробрах и основно 0 % шанс на съжаление, ако се проваля. Това е полезен показател за всяко важно решение за живота.

Лесно е на Безос да говори така, гледайки назад от днешната перспектива. Но нещата не са изглеждали така по онова време. Решението да следваш сърцето си изисква кураж.

Но смелостта не означава, че не се страхувате – всъщност обратното е вярно. Куражът без мисъл или смисъл е просто безразсъдство. Смелите хора не са безстрашни. Те просто са намерили нещо, което има повече смисъл за тях, отколкото самия им страх.

Кажете, че се страхувате да започнете бизнес. Намерете причина, която е по-значима: създаване на по-добро бъдеще за вашето семейство, желание да се направи реална промяна или надежда за по-възнаграждаващ и смислен живот.
След като намерите повече смисъл в нещо, вие също ще се осмелите. Страхът не е нещо, от което да се измъквате, а е нещо, което да преодолеете – това е всичко.

Разгледайте съжалението не като нещо, от което искате да избягвате в даден момент (например, опитах и не успях), но вместо това някой ден да избегнете чувството, че въобще не сте опитали.

Автор: Джеф Хейдън, един от най-влиятелните хора в LinkedIn и автор на около 30 книги за бизнес и комуникация.
Източник: Inc.com