5 начина да намерите ангел инвеститор за своя стартъп

Автор: Мъри Нландс

Едно от често срещаните предизвикателства, пред които някои, ако не и всички бизнес начинания, се изправят, е нуждата от първоначална инвестиция. Така наречените “ангели инвеститори”, или бизнес ангели, могат да бъдат перфектното решение, за да може вашият стартъп или малък бизнес да набере скорост.

Привличането на ангел инвеститор  не винаги е лесна задача, особено ако нямате опит в набирането на средства. Така че защо да изразходвате много време и усилия, за да намерите бизнес ангел, когато има други начини да намерите пари?

Защо трябва да помислите за ангел инвеститор?

Бизнес ангелите могат да дадат добър старт на малък бизнес с добър продукт и отлична организация, но недостатъчно ресурси. Тези инвеститори обикновено дават значителни суми, които често водят до почти внезапен ръст и развитие.

Друго голямо предимство на ангелите инвеститори е това, че обикновено имат опит в индустрията, в която са решили да инвестират, и обичат да бъдат ангажирани. Да имаш опитен предприемач, който да те напътства, когато вземаш трудни решения, може да бъде дори по-важно от самата финансова инвестиция.

Като начало: Представете си “Перфектният инвеститор”

Ако сте запознати с онлайн маркетинга, може да сте срещали термина “идеален клиент”. Идеалният клиент е представата за перфектния клиент на компанията. Можете да приложите същия принцип за бизнес ангела, за да намалите вариантите и да повишите шанса да откриете значим инвеститор.

В зависимост от индустрията, създайте профила на перфектния инвеститор за вашата компания. Когато се оглеждате за ангел инвеститор, търсете:

  • Годишен приход над 100 000 долара
  • Възраст между 40 и 65
  • Повече от 1 000 000 долара богатство
  • Успешно минало като предприемач, за предпочитане в индустрия, близка до вашата

Перфектният ангел инвеститор трябва да е готов да чака поне пет или седем години, за да си възвърне инвестицията. Моят съвет е да се оглеждате за инвеститор, който ще се ангажира с проекта и ще ви дава съвети, когато се сблъскате с трудни ситуации.

Как да откриете ангел инвеститор

Най-трудната част търсенето на ангел инвеститор е да откриете подходящ и да осъществите контакт. Тези инвеститори обикновено не бият на очи, но се радват да инвестират в бизнеси близо до дома, за да държат нещата под око. Пробвайте тези пет стъпки, за да убедите ангел инвеститор да помогне на вашия малък бизнес или стартъп.

1. Изградете стратегия и завладяващо представяне

Веднъж след като сте си представили перфектния инвеститор, използвайте тази представа, за да създадете хубаво представяне и стратегия. Запомнете, че бизнес ангелите са свикнали на дълги пичинг събития и презентации, така че отделете от своето време и създайте иновативна концепция. Създайте презентация, която да се отличава и не се страхувайте да направите силно впечатление. Инвеститорите често правят избор със сърцата си, а не с главите си. Покажете, че познавате продукта си добре и повишете увереността си преди срещата. Представете нещата по интересен и запомнящ се начин.

2. Посещавайте събития и конференции

Известно е, че бизнес ангелите посещават бизнес събития и конференции, за да търсят възможности за инвестиране. Посещавайте всички събития, конференции и презентации, които са свързани с вашата индустрия. И доколкото е възможно вземайте участие в тях. Освен че ще срещнете потенциални ангели инвеститори, може да ви дойдат ценни идеи и да получите информация, които след това да използвате в компанията си.

3. Открийте ангелски инвеститорски групи

Както споменах и по-рано, ангелите инвеститори не се набиват на очи. Те обикновено действат в частни групи или мрежи. Опитайте се да намерите такива групи на бизнес ангели, за да се срещнете с членовете им. Веднъж когато намерите потенциална мрежа или група, може да откриете този инвеститор, който най-много съвпада с перфектния инвеститор, който сте си представили. Проучете тези инвеститори, създайте най-подходящото за тях представяне и подхождайте към тях индивидуално. Така ще можете да се свържете с ангел инвеститор и да отсеете тези, които едва ли ще се заинтересуват.

4. Проучете възможностите онлайн

Дигиталната революция промени много аспекти на бизнеса, включително бизнес ангелите. Вече може да потърсите в интернет сайтове, чиято цел е да свързват инвеститори ангели с потенциални кандидати. Можете също така да кандидатствате за инвестиране онлайн. Някои от тези сайтове са предназначени да ви срещнат с групи на ангели инвеститори, които могат да инвестират значително по-големи суми от индивидуалните ангели инвеститори. Също така, ако инвеститорът реши да не се включи във вашето начинание, той може да го предаде на друг, по-подходящ кандидат, който би се заинтересувал.

5. Наемете специалисти по набиране на средства (фъндрейзъри)

Ако нямате опит в набирането на средства, или просто не ви се отдава, винаги можете да се свържете с професионален фъндрейзър. Те са специализирани в бързото откриване на средства за вашия малък бизнес или стартъп. Фъндрейзърите имат необходимите връзки, но искат много висока цена за постигнатите резултати.

Заключение

Въпреки, че понякога са трудни за откриване, ангелите инвеститори може да са решението за стартъпи и малки бизнес начинания, които се нуждаят от финанси. Съветите, предложени по-горе, ще ви помогнат да увеличите шансовете си да срещнете и ангажирате ангели инвеститори. Това ще ви позволи да разширите компанията си, да увеличите приходите и да отведете бизнеса си на следващото ниво.

Източник: www.forbes.com

Групи като CEO Angels Club обединяват топ мениджъри и предприемачи и им помагат да се срещнат със основателите на стартъпи, които имат добри и перспективни идеи, но се нуждаят от финансиране.

Ако имате стартираща компания на ранен етап, която имат потенциала да се разрасне много бързо, може да кандидатствате на онлайн платформата на клуба.