Три начина да спестите пари, без да уволнявате никого

Затегнали сте разходите за бизнес обеди. Намалили сте термостата толкова много, че служителите ви носят якета. Даже, да не дава Господ, сте продали кафе машината от офиса.

Доходите, както знаете, са само едната страна на уравнението. Частта от бюджета, върху която имате най-голям контрол, са вашите разходи. И вие няма да им позволите да изядат приходите на компанията ви.

Ако това ви звучи познато, не се тревожете – дори да мислите, че сте съкратили всички възможни разходи, все пак има надежда. Ако щете вярвайте, все още има много начини да спестите пари, без да се налага да съкращавате персонал или да предлагате по-лоши условия на труд. Проучихме всички възможни начини малкият бизнес да спести пари. Това ще ви помогне да се справяте много по-добре финансово. Ето какво да направите, за да намалите разходите си:

1. Влезте в организация за групово пазаруване

Големите корпорации харчат толкова много пари, че могат да договарят отстъпки, непостижими за останалите компании. Но когато си партнирате с организация за групово пазаруване, вашият бизнес става част от голяма група. Това означава, че получавате същите големи отстъпки, без да се налага да купувате повече. Това е причината близо 98% от болниците в Америка да са част от подобни групи. За щастие тези услуги не са ограничени само до здравеопазването. Днес фирмите от почти всеки сектор могат да вляза в такива партньорства.

Антъни Клерви, CEO на UNA, казва, че когато станеш част от организация за групово пазаруване, може да получиш отстъпка от 20% и повече. “Организациите за групово пазаруване могат да предложат изгодни сделки за много продукти, от които почти всяка компания се нуждае.” Като пример Клерви посочва различните отстъпки на UNA за коли под наем, доставки, хотели. Те са договорили и 80% отстъпка за канцеларски материали. Както виждате, организациите за групово пазаруване могат да ви спестят пари и време.

2. Използвайте безплатни услуги за менторство

Всеки бизнес лидер се нуждае от ментор. Но менторските услуги се оскъпяват по-бързо, отколкото стартъпите могат да се справят. Подготовката за лидери излиза средно по 500 долара на час. Има и фирми, които вземат по 3500 долара на час. Дори когато става дума за малък бизнес, консултантските такси вървят около 125 долара на час.

За щастие има алтернатива на скъпите обучения. SCORE (Service Corps of Retired Executives) безплатен ресурс за бизнеса, който предлага менторство и обучение на собствениците на стартъпи. SCORE има повече от 10 000 доброволци и си партнира с правителствената агенция за малкия бизнес в САЩ. Целта е да се осъществи връзка между предприемачите и експерти с богат опит.

3. Използвайте бартер при всяка възможност

Бартерът се завръща в света на бизнеса. “Единственото ограничение пред разрастването на бартера в индустрията е липсата на информация в бизнес обществото”, смята Рон Уитни, президент и CEO на Международната реципрочна търговска асоциация. “Въпреки това бартерът несъмнено е във възход.”

Ако не сте запознати с бизнес бартера, първо трябва да се присъедините към някоя бартер борса. Международната бартер организация Bartercard предлага над 100 000 продукта и услуги. Някои американски щати дори вече имат свои бартерни борси, като например Barter Business Exchange в Северна Каролина.

След това потърсете възможностите са приходи, които иначе биха били пропуснати. Например ако са ви останали непродадени нощи в хотел или мебели извън комплекта. Добавете стоката си в борсата и потърсете други, които предлагат продуктите или услугите, от които се нуждаете. Дали пък някой друг предприемач, притиснат финансово също като вас, не би изтъргувал количката си за кафе за бюро? Единственият начин да разберете е като попитате.

Без значение какво казва бизнес партньорът ви, винаги още малко пари могат да бъдат изцедени от графата за разходите. Интернет предлага неограничен достъп до пазари по целия свят. Съвременните технологии правят някои услуги, които преди това струваха хиляди долари, по-достъпни (или направо безплатни). Без значение дали се свързвате с ментор или се присъединявате към организация за групово пазаруване, винаги има по-ниска цена, която да се плати. Винаги някой предлага безплатна помощ. Вие просто трябва да ги намерите.

Източник: www.entrepreneur.com