11 съвета как да започнете бизнес, без да напускате работа

Омръзнало ли ви е да работите за някой друг? Решили ли сте вече, че искате да започнете свой собствен бизнес? Най-голямата грешка, която можете да направите е да напуснете сегашната си работа, да инвестирате всичките си пари и да се надявате, че нещата ще проработят във ваша полза. Истина е, че в бизнеса успяват смелите предприемачи, но има разлика между това да си смел и това да си безразсъден.

Ако вече сте решили, че ще преследвате мечтата си за собствен бизнес, ето 11 неща, които трябва да имате предвид и за които трябва да се погрижите, преди да дадете предизвестието си за напускане на сегашната си работа.

Превърнете хобито в бизнес

Преди всичко останало, започнете с идеята. Никоя от станалите стъпки няма значение, ако първо не сте решили какъв ще е самостоятелният бизнес, който ще започнете. И какво по-добро да превърнете в професия, от това, което вече правите за удоволствие?

Този съвет е много важен, защото започвайки свой бизнес, ще трябва да отделяте много време и да влагате много усилия. Направете така, че това време и усилия да отиват за нещо, което обичате. Ако правите това, което харесвате, няма да го чувствате като работа.

Спестявайте

Всяко бизнес начинание изисква първоначални средства. Много начинаещи предприемачи пестят от заплатата, която взимат в момента, за да могат в близко бъдеще да финансират проекта си.

Идеята ви ще погълне доста пари, преди да започне да ви носи приходи. Това значи, че известно време ще трябва да сте по-пестеливи и да планирате бюджета си внимателно. И никой инвеститор няма да даде от парите си за една гола идея – трябва да покажете, че може да направите това, което планирате и че сте готови да вложите от личните си средства.

Мислете за продукт, а не за услуга

Когато става дума за започване на личен бизнес, повечето хора се замислят за уменията си. По тази причина голямата част от новите бизнес начинания са свързани с предоставяне на услуга. Това обаче не е добро решение, ако искате да стартирате бизнеса си, без да напускате настоящата си работа.

Предлагането на услуги предполага да отделяте от времето си, затова най-добре да се насочите към предлагане на продукт. Разберете от какво се нуждаят хората, какво може да им дадете вие и как да го направите под формата на продукт, а не услуга. Така ще можете да печелите пари дори докато спите.

Минимални изисквания – продукт, поръчки, задоволяване

Преди да започнете какъвто и да е бизнес, трябва да си отговорите на три основни въпроса:

  1. Какъв е продуктът на новата компания?
  2. По какъв начин хората ще могат да си поръчват продукта?
  3. По какъв начин ще могат да се изпълняват всички поръчки?

Започването на бизнес, без да сте отговорили на всеки един от тези три въпроса, е напълно безсмислено. Какво значение има, дали продуктът ви е перфектен, ако за хората е трудно да си го поръчат? И какъв смисъл има да правите лесна за употреба платформа за онлайн поръчки, ако не можете да ги изпълните?

Създайте силен екип

Грешка, която много основатели на нов бизнес допускат, е да пестят пари, като опитват да правят всичко сами. Това обаче по-скоро ще доведе до по-големи загуби, отколкото ако наемете специалисти, които да вършат нещата, в които вие не сте силни.

Никой бизнес няма бъдеще, ако не е организиран около силен и сплотен екип. Особено когато основателят дели времето си между този бизнес и редовната си работа. Фокусирайте се върху това, което правите най-добре и оставете другото на правилните хора.

Правете бавни, но уверени стъпки

Когато започнете бизнеса си, ще се наложи да използвате различни маркетингови стратегии. Трябва да разберете какво привлича правилните клиенти и да продължите да го правите.

Изкушаващо е, когато вече сте открили един канал за комуникация с правилните хора, да започнете да търсите втори. Изглежда, че така ще достигнете по повече потенциални клиенти, но може би просто ще изразходвате средства за нещо, което предполагате, че ще проработи, вместо да ги вложите в нещо, за което знаете, че работи.

Едва когато вече сте създали една постоянна група от сигурни клиенти, можете да правите по-смели стъпки.

Управлявайте времето си

Най-често посочваната причина някой да не започне бизнес е липсата на време. Но това е заблуда – всички имаме еднакво количество часове в деня. Въпросът е как ги изразходваме.

Няма начин да успеете да стартирате собствен бизнес, особено след като не искате да напускате настоящата си работа веднага, ако не сте организирани и методични.
Хората не осъзнават колко лесно се пилее времето – без значение дали защото спите до късно или защото се опитвате да вършите много неща едновременно.

Ако искате да успеете в бизнеса, докато работите нещо друго, трябва да сте много стриктни в графика си. Ще се наложи да се лишите от някои неща, затова трябва да сте наясно защо сте се захванали с това начинание и дали наистина искате да правите това.

Използвайте контактите от настоящата си работа

Контактите са важни за всяко бизнес начинание – без значение дали искате да намерите потенциални клиенти или партньори. И тъй като голяма част от времето ви ще е заето от настоящата ви работа, най-добре е да помислите как да обедините контактите си от едното място с контактите от другото, така че да имате една добре развита мрежа.

За целта е важно да слушате внимателно какво ви говорят хората и винаги да мислите как бихте могли да сте им полезни или съответно те да са полезни на вас.

Грижете се за здравето си

Този съвет може да не изглежда като, което е свързано с бизнеса, но има голяма опасност в старанието да управлявате финансите си, контактите си и времето си, да забравите тялото си.

Като най-основни неща, които трябва да правите, за да сте здрави и продуктивни, експертите посочват следните:

  • научете тялото си да заспива и да се събужда по едно и също време
  • правете леки упражнения по 30 минути дневно
  • ако имате възможност, ходете на работа пеша

Не споделяйте плановете с настоящите си работодатели

Когато решите да стартирате бизнес е изкушаващо да кажете на всички. Особено когато вече сте направили първите стъпки в тази посока. Но това може да се окаже един от онези случаи, за които българите казват, че каруцат се поставя пред коня. Особено ако споделите плановете си с работодателя.

Заявявайки намерението “сами да сте си шефове”, давате причина на колегите и висшестоящите ви да смятат, че няма да вършите служебните си задължения със същата отдаденост, с която сте ги вършили сега.

Най-добре изчакайте бизнес начинанието ви да започне да печели достатъчно пари, за да можете да живеете от тях. Тогава вече може да споделите за успеха си, дори да не сте решили още да напускате настоящата си работа.

Бъдете търпеливи

Дори да направите всичко, посочено дотук, успехът ви не е гарантиран. Сигурно е само едно – ще трябва да чакате. Много рядко се случва един бизнес да стане печеливш още през първите няколко години. Това означава, че макар вече да сте започнали бизнеса си, ще трябва да продължите настоящата си работа още известно време.

Ако мислите, че нямате търпението, необходимо да минете през всичко това, може би трябва да преосмислите идеята си за започване на бизнес.

Автор: Михаил Костов