Как една дама, венчър капиталист, проправя път към технологичното бъдеще – първа част

 Рудина Сесери, като основател и съвместно управляващ съдружник на Glasswing Ventures, фирма за венчър капитал, помага за изграждането на следващото поколение технологични компании за изкуствен интелект.

Като допълнение към инвестирането, Сесери помага на дружеството с портфолио със стратегическа насоченост, както и със стратегия за растеж. Освен това тя съдейства при изграждането на бордове на директори, изпълнителни екипи, стратегически партньорства, както и идентифицира потенциални клиенти. Тя има познания от първа ръка за предизвикателствата и удовлетворението, които са свързани с управлението на една компания. Съответно тя може и да е ментор на други основатели, благодарение на собствените си предприемачески начинания.

“Като венчър капиталист, който инвестира в стартъп компании повече от десетилетие, човек е изложен на обрати по пътя на изграждането на компания. Но това не е нищо в сравнение с опита да си сътрудничиш със съоснователи и с изграждането на стартъп като Glasswing Ventures, “казва тя. “Сега имам много по-дълбока способност да свързвам радостите и изпитанията, с които основателите и предприемачите се сблъскват по пътя на растежа на компанията им”. Говорихме за кариерата ѝ и за това какви съвети би ни дала.

Елана Лин Грос: Какво ви вдъхнови да стартирате Glasswing Ventures? Каква беше кариерата Ви преди това?

Рудина Сесери: Завърших колежа “Уелсли” и три години работих като анализатор в инвестиционното банкиране в технологичната група на Credit Suisse. Точно там и тогава осъзнах, че технологичната индустрия е мястото, където исках да бъда. През това време спечелих MBA в Harvard Business School и срещнах Рик Гринъл, който по-късно стана съосновател в Glasswing Ventures. Всъщност Гринъл ме назначи към корпоративното развитие на Microsoft, като по този начин и работих с венчър капитал. Имахме дългогодишно бизнес партньорство и успешна кариера в сегмента на венчър капитала. 10 години по-късно всичко това прерастна в “Glasswing Ventures”, предприятие за венчър капитал в ранна фаза. То е предназначено за изграждането на следващо поколение технологични компании за изкуствен интелект. Тези компании са насочени към свързания свят и сигурността на екосистемата.

Грос: Кое е най-голямото Ви предизвикателство в Glasswing Ventures? Съответно и коя е най-голямата Ви награда?

Сесери:Истинска награда е укрепването на партньорствата, които имаме с Гринъл и с третия ни партньор, Сара Фей. През всички възходи и падения разчитахме на взаимната си подкпера. По този начин спомогнахме и за растежа на нашата фирма. Ние изграждахме екипа ни, работихме заедно със различни отдадени основатели и изпълнителни директори, срещахме се с вълнуващи стартъпи в сферата на изкуствения интелект, наставлявахме млади предприемачи и жени-предприемачи. Наградите далеч надхвърлят предизвикателствата.

Грос: Какъв съвет имате за други жени, които се надяват да започнат собствен бизнес?

Сесири: Моята майка ми даде забележителен пример, който последвам. Когато баща ми почина, аз бях само на една година. Майка сама отгледа сестра ми и мен, докато управляваше компания от 3 600 души. Тя убедително ни наставляваше, че можем да постигнем всичко, което си намислим. Това е моят съвет към всяка жена, която иска да започне собствен бизнес и това е, което ще предам и на моята малка дъщеря. Всеки от нас трябва да намери своята страст и да работи за постигането й – да преследва мечтите си и да има положително влияние върху света. Това е критично важно! Още повече, изкуственият интелект става все по-голям фактор при предприемането на дори обикновени задачи. Съответно това ще ни позволи да се стремим към по-висока производителност и по-творчески начинания.

Очаквайте продължение.

Автор: Елана Лин Грос е журналист на свободна практика и основател на уебсайт за лично и професионално развитие http://elanalyn.com/ . Тя е интервюирала повече от 250 бизнесмена към секцията си Кариери.

Източник: www.forbes.com
Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!