Как финансите са превзети от технологиите – втора част

Първа част

Автоматизацията трябва да позволи на групите за финансови услуги да намалят разходите си като дял от приходите с 15 процентни пункта, според проучване, представено на форума Давос от консултантите на Оливър Вюман.

Банкерите прогнозират, че ще се справят много по-добре с огромни количества данни, за да вземат незабавни решения за отпускане на кредити и ще предоставят на клиентите си много по-подходящи за тях робо-съвети. Те също така търсят големи спестявания от blockchain, споделената система за бази данни, която е в основата на криптoвалута. Осем от 10-те най-големи инвестиционни банки в света се очаква да използват blockchain, за да намалят с 30% разходите си, според проучване, публикувано от Accenture и McLagan.

Tъй като банките се насочват към използването на blockchain, разграничението между финансите и технологиите ще става все по-трудно.

“Засега Facebook и Google са на границата на банковото дело, защото не искат да бъдат регулирани”, казва Франсиско Гонсалес, председател на BBVA в Испания. “Но рано или късно ще нахлуят на арената ни. Те ще се опитат да заемат дял от веригата. Това е истинското предизвикателство. “Очаква се банките в Европа да бъдат трансформирани от нови европейски регламенти, които ще принудят банките да предоставят на трети страни достъп до данните на всеки клиент, който я упълномощи. Това би улеснило банките да улавят клиентите на своите конкуренти и да предлагат повече продукти. Но регулаторната промяна би могла да доведе и до конкуренция за банките от нововъзникващите финтехнологии и големите технологични групи на Силициевата долина.

Оливър Уайман прогнозира, че много банки ще останат като “доставчици на компоненти”.

Те ще произвеждат силно регулирани финансови услуги, като например заеми и спестовни сметки. Ценните взаимоотношения с техните клиенти се контролират от фокусирани върху технологиите групи, действащи като доставчици на платформи и агрегатори на търсенето. “Традиционните граници на индустрията, в която се намираме, избледняват”, казва Ашок Васуни, ръководител на Barclays UK. „Винаги казвам на екипа си, че ако не ядете обяда на някой друг, бъркате някъде. Ние сме технологични компании със счетоводен баланс.”

Технологичните промени ще изискват големи инвестиции.

Поради това крайната голяма прогноза на банкерите е, че ще има голяма консолидация сред банките, особено във фрагментирания европейски сектор. “Как ще изглежда банковата система след пет години? Ще има по-малко участници. Консолидацията ще бъде извършена от онези, които са усвоили технологията”, казва г-н Гонзалес. – “Ако не владееш технология, няма да оцелееш.”

Източник: Financial Times

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!