Как изглежда бъдещето на SaaS индустрията? – първа част

Преди няколко години създаването на софтуер като услуга (SaaS) се разрастваше прогресивно. Тогава анализатори отбелязаха, че неговата стабилност е под въпрос.

Продължават да се появяват стартъпи, софтуерните гиганти все още се борят за пазарен дял, а критична маса от компании трябваше да се впуснат в облачна среда (cloud). През 2017 г. SaaS индустрията се стабилизира, тъй като по-старите софтуерни компании постигнаха по-добро влияние на пазара, някои стартъпи бяха придобити и печеленото на нови клиенти става по все по-зрял начин.

Растежът на SaaS индустрията обаче все още е оживен, а Cisco прогнозира, че повече от 4/5 от целия трафик на центровете за данни – 83% – ще бъде базиран в облачна среда през следващите три години. Потребителите на услуги стават все по-зависими от решенията SaaS си, като в същото време стават и все по-добре информирани, а доставчиците на решения трябва да отделят по-малко време, за да убедят клиентите в ползите от SaaS. Това означава, че фирмите са по-способни да се съсредоточат върху разграничаването от конкурентите си и да продължават да удовлетворяват настоящите си клиенти.

Прогнозите за ръст в близко бъдеще на софтуер-като-услуга варират между вертикалните и хоризонталните решения. Хоризонталните решения се фокусират върху широка софтуерна категория (например, счетоводството или управлението на връзките с клиентите). Прогнозите са, че те ще имат по-скромен растеж. Конкуренцията ще става все по-ожесточена в тези категории, а същевременно клиентите вече са убедени в стойността на услугата. Годишните темпове на растеж ще останат високи за сложните вертикални SaaS решения, които отговарят на нуждите на конкретна индустрия като здравеопазване, образование или недвижимо имущество, където образоването за този пазар все още е в ход.

Въпреки че не е лесно да се предскаже какво ще се случи на такъв динамичен пазар, има няколко тенденции, които ще повлияят на растежа и формата на пазара.

Мобилността в SaaS индустрията

Ние сме обвързани със смарт телефоните и вече не се ограничаваме да ги използваме само за повиквания, игри и съобщения. Днес около 43% от всички собственици на бизнес използват ежедневно своите смартфони, за да управляват бизнеса си, което увеличава търсенето в SaaS индустрията за мобилни приложения и решения за мобилни устройства. Възможностите тук не са само за мобилни потребители, а за мрежови устройства, машини и дори продукти. Смята се, че до 2020 г. броят на нещата, свързани с интернет, ще надвиши седем пъти броя на хората на Земята, според Wipro Technologies. Решенията на SaaS за мобилност ще свържат не само хората с решенията, но и неща като продажбени дисплеи, информационни павилиони в магазините и дори самите продукти.

Успешните решения на SaaS ще се характеризират с мобилни приложения (вижте примера на мобилното приложение на Agile CRM тук), които позволяват на собствениците и мениджърите на фирмите да извършват оперативната си работа от джобовете или куфарчетата си. Автоматизацията на маркетинга, активирането на продажбите, телефонията, обслужването на клиенти, ангажирането в уеб, интегрирането на социалните медии, кампаниите за електронна поща и мобилния маркетинг могат да бъдат наблюдавани и управлявани от телефони и таблети с iOS и Android. В УВК (управление на връзки с клиенти) и маркетинговите решения на SaaS виждаме усъвършенствани мобилни табла за управление, които позволяват на потребителите да увеличават продажбите си и да следят, набелязват и привличат повече клиенти от всяко място и по всяко време.

Сигурността

В по-ранните дни на SaaS компаниите възприемаха, че имат избор между предимствата на разходите и лекотата на използване на SaaS и характерната сигурност на решенията, които са базирани в офиса, а не в облачното пространство. Експертите казват, че това се променя, тъй като сигурността на облачните услуги се подобрява, както и международните закони, които уреждат киберсигурността.

Днес много предположения за липсата на сигурност на SaaS се основават на остарели модели. Доста буквално казано SaaS разработчиците пренаписват книгата за сигурността. Осигуряването на периметъра на мрежата вече не е достатъчно и все повече пазарът ще вижда програмистите, които прилагат сигурността като код за откриване и идентифициране на заплахи, за защита на системите и за възстановяването им от необичайни събития.

“Киберсигурността е много важен компонент за фирмите и винаги се приема, че собствените ресурси са по-сигурни, отколкото в облака”, пише Судхарма Тиккаварапу, лидер и специалист в областта на киберсигурност в своя блог. “Това е така, защото човек вярва в традиционните подходи за сигурност, които бяха изградени преди много години, за да пазят бижута. Функциите за сигурност в облачната среда, са много по-напреднали от традиционните подходи; и повечето от софтуерни възможностите за сигурност са по-лесни за изпълнение и управление  – с едно натискане на бутон”.

Очаквайте продължение.

Източник: https://www.agilecrm.com/

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!