Как ще продължи развитието на Honeywell с Дариус Адамчик

Дариус Адамчик е главен изпълнителен директор на Honeywell International от април 2017 г. Предшественика му, Дейвид Коте, е ръководил конгломерата на индустриалната технология в продължение на 15 години. През това време Honeywell е успял да удвои годишните си печалби и да увеличили стойността на акциите.

През 2013 г. Коте е избран за CEO на годината от своите колеги заради неговата управленска находчивост, проявена при сливането на различните придобивания.
Какви са шансовете на наследника му – Дариус Адамчик, 51-годишен, който е роден в Полша и има МБА от Харвардския университет? Може ли той да продължи този прогрес? Според някои наблюдатели в софтуерния бизнес, новият CEO, който преди това ръководи няколко компании на Honeywell, наследи компанията с големи възможности за растеж, и може да разшири маржа на печалбата и свободните капитали.
Скот Р. Дейвис от Barclays вярва, че новият CEO на Honeywell International наследява компания, която е “в добра форма за този управленски преход.”

Плановете на Адамчик са в рамките на очакванията. Той наследява компания, чиято цел е да увеличи свободния паричен поток през следващите години. Като нов отговoрен ръководител, той би желал да продължи с нови придобивания и продажби.

Доминиращият аерокосмически бизнес изглежда готов да генерира по-големи печалби. Същевременно тази индустрия е и притеснителна за Honeywell.
Адамчик преглежда портфолиото на компанията с цел да изчисти бизнеса, който не се представя добре. Малко вероятно е това да се случи с аерокосмическия бизнес. От 2010 г. насам Honeywell инвестира повече от 18 милиарда долара в тази дивизия, а звеното спечели място в различни платформи за самолети, включително и за Boeing 777X. Преди година аерокосмическата индустрия има втората по големина печалба сред четирите бизнес направления на компанията. Но анализаторът на Deutsche Bank Джон Джордж Инч отбелязва, че стимулите, плащани от звеното на производителите на аерокосмическо оборудване, вероятно ще паднат през следващите две години заради текущите продуктови цикли.
Ако Адамчик оправдае очакванията, Honeywell ще има възможност да финансира придобивания, обратно изкупуване на акции и да увеличи дивидентите. По този начин приоритетите на компанията няма да се променят под негово ръководство.

Според коментарите на инвеститорите в компанията, плановете на Адамчик са фокусирани в четири основни области:

  • ускоряване на органичния растеж
  • разширяване на маржовете чрез взискателност към производителността
  • превръщане на компанията в софтуерно-индустриална
  • по-агресивно внедряване на капитал

Това може да се окаже стратегия за интелигентен растеж. Ако успее да изпълни това успешно, Адамчик ще запази доброто представяне на компанията по време на своето управление.
Honeywell е номер 72 според Chief Executive и RHR International‘s CEO1000 Tracker , класация за CEO на 1000 водещите публични / частни компании.

Източик: https://chiefexecutive.net/
Автор: J.P. Donlon