Как финансите са превзети от технологиите – първа част

Банковите маржове налагат автоматизация на част от работната сила. Съответно това води до дългосрочни предизвикателства.

Когато наскоро бе попитан председателят на една от най-големите банки в света, как технологията ще промени финансите, той посочи, че Ant Financial е в ръцете на дигиталните плащания на Alibaba- колосът на електронната търговия в Китай. Ant Financial спечели около 100 млн. нови клиенти миналата година, като надхвърли 500 млн. – почти 10 пъти над нивото на най-големите банки в света. Председателят на ветераните – който не искаше да бъде цитиран по име – отбеляза, че китайската група по този начин придобива “огромно количество данни” и “голяма способност за вземане на кредитни решения”. Тонът на ревност бе трудно да остане пропуснат. Първият вид на Световния икономически форум в Давос илюстрира начина, по който финансирането се възстановява от прекъсването му от цифровите технологии. Това е трансформация, която водещите специалисти, присъствали в Давос, казаха пред “Файненшъл таймс”, че вероятно ще доведат до широко разпространение на автоматизация, размиване на границите между финансите и технологиите и в крайна сметка – до широкообхватна секторна консолидация. Мнозина очакват стотици хиляди работни места да бъдат съкратени, тъй като старата финансова среда се бори за оцеляване.

Хуманоидни роботи от японската Softbank.

Очаква се загуба на 1,7 млн. работни места, тъй като банките ще дигитализират операциите си през следващото десетилетие съобщава Ройтерс. “Мисля, че заетостта в областта на финансите ще намалее и хората, работещи в бранша, ще работят по съвсем различен начин”, казва Ралф Хамерс, главен изпълнителен директор на ING. Той сподели плановете си да съкрати 7 000 от 54 000 служители на холандската банка. Като цяло се очаква да бъдат загубени 1.7 млн. работни места, тъй като банките дигитализират операциите си през следващото десетилетие, прогнозира Citigroup. Този фокус върху способността на технологиите да изместват работниците в сферата на финансите, както и роботите са заместили работещите в завода преди десетки години, е част от фона на миналогодишния Давос, който се проведе в контекста на продължаващото международно противодействие срещу глобализацията. Докато миналата година официалният дневен ред отпразнува онова, което форумът подсказва за “четвъртата индустриална революция” – сливане на технологии, които “нарушават почти всяка индустрия във всяка страна”. Тази година ентусиазмът за подобен напредък се смеси с повече дискусии на социалната им цена. Банките, подложени на ниски маржове, за които автоматизацията и технологиите представляват дълго желаната възможност да се увеличи печалбата, въпреки че в по-дългосрочен план те представляват почти екзистенциална заплаха за стария им начин на бизнес.

Това е особено важно за европейските банки, чиято средна възвращаемост на собствения капитал е под 10%, плюс разходите за капитал.

В резултат на това, много институции се състезават да съчетават нови технологии, включително изчислителни облаци, изкуствен интелект и разпознаване на глас, за да подпомогнат предоставянето на финансови услуги. “Поради сегашната налична изчислителна мощ, можем да имаме много по-полезни прогнози за процентите на неизпълнение, отколкото сега. Това ще ни позволи да направим предварителна оценка на клиентите и да вземем незабавни решения за кредитиране както за съществуващите, така и за тези, все още не са известни “, казва г-н Хамерс.

Очаквайте продължение.
Източник: https://www.ft.com/

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!