Трябва ли основателят на стартъп да е млад, за да успее

Автори: Пиер Азулай, Бенджамин Джоунс, Дж. Даниел Ким и Хавиер Миранда

Широкоразпространено е убеждението, че повечето успешни основатели на стартъп са млади. Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Зукърбърг са започнали компаниите си, променили света, докато са били на малко повече от 20 години. Важи ли това и за общия случай? Изглежда така смятат рисковите инвеститори и медиите. Ако погледнем кои са основателите, печелили наградата TechCrunch през последното десетилетие, ще видим, че повечето от тях са създали компаниите си на средна възраст от 31 години. Хората, които списание Inc. посочи за основатели на най-бързо разрастващите се стартъпи на 2015 година, са на средна възраст едва 29 години. В съответствие с тези наблюдения, Пол Греъм, съосновател на Y Combinator, заключи, че за инвеститорите пределната възраст е 32…След 32 започват да стават скептични.” Но правилна ли е тази гледна точка?

Развенчаване на мита за младия предприемач

Нашият екип анализира възрастта на всички основатели на бизнес в САЩ през последните години. Използвахме информация, предоставена ни от Бюрото за преброяване на населението на САЩ (U.S. Census Bureau). Открихме, че средната възраст на предприемачите, когато са започнали бизнеса си, е била 42 години. Повечето от тези компании са малък бизнес, който има намерение да се разраства (като ателиета за химическо чистене или ресторанти). За да се фокусираме върху бизнеси, които са по-близки до типичния високотехнологичен стартъп, потърсихме редица индикатори. Дали фирмата е регистрирала патент, дали е получила инвестиция от рисков капиталист, дали е част от индустрия, която наема служители от областта на STEM (наука, технологии, инженерство, математика). Обръщаме внимание и на местонахождението на фирмата – дали се намира в предприемачески център като Силициевата долина. В крайна сметка тази пресята информация не промени главното заключение – средната възраст на основател на високотехнологичен стартъп е в ранните му 40.

Тази средна възраст обаче варира в различните индустрии. При софтуерните стартъпи средната възраст е 40, но има и по-млади основатели. Младите обаче не са толкова често срещани в други индустрии, като добив на петрол и газ, както и биохимията. В тези индустрии средната възраст е по-скоро 47 години. Водещото място, което общественото мнение определя на младите основатели, може би се дължи на непропорционалното открояване на няколко насочени към потребителите IT индустрии, като социалните медии. Не се обръща толкова внимание на не по-маловажни бизнес начинания, например в областта на тежката индустрия и B2B сектора.

Но какво да кажем за най-успешните стартъпи?

Възможно ли е да заключим, че компании, стартирани от млади предприемачи, са по-успешни от останалите? Като погледнем стартъпите с най-голям успех през първите им 5 години, ще видим, че основателите им са започнали компаниите си, когато са били на средна възраст от 45 години. Тези най-бързо разрастващи се фирми могат да бъдат открити по нарастването на броя работни места, които отварят. Резултатите във възрастта са същите, когато разглеждаме компаниите с най-бързо нарастване на продажбите. Толкова е висока и възрастта за основателите на стартъпи, които биват успешно продадени или публично предлагани. С други думи, когато погледнеш най-успешните фирми, средната възраст на основателите отива нагоре, а не надолу. Емпиричните доказателства сочат, че успешните предприемачи по-скоро са на средна възраст, отколкото млади.

Отчасти доминацията на основатели на средна възраст сред създателите на най-успешните бизнеси отразява склонността им да поемат рискове. Хората не средна възраст изяждат ябълката на много повече хапки. Ако погледнем степента на успех на стартиращите компании, доказателствата срещу теориите за по-големия успех на младите предприемачи стават дори още по-ясни. Сред хората, които са започнали фирма, по-възрастните имат значително по-голяма степен на успех. Доказателствата сочат, че шансовете за добро представяне на предприемачите се увеличават с възрастта, докато достигнат пика си в късните им 50 години. Ако трябва да избирате между двама предприемачи и не знаете нищо за тях, освен възрастта им, шансовете ви са по-големи ако заложите на по-възрастния.

Защо е така?

Макар да има много фактори, които обясняват превъзходството на по-възрастните предприемачи, опитът е най-важен от тях. В сравнение с основатели без подходящ опит, тези, които са работили поне три години в подобна сфера, имат 85% по-голям шанс да основат успешен стартъп.

А какво ще кажете за Стив Джобс?

Разгледахме изключително успешни фирми. Най-бързо разрастващите се и с най-успешни придобивания и първоначални публични предлагания. Някой може да се зачуди дали най-успешните от най-успешните не са създадени от по-млади хора. Интересно е обаче, че ако разгледаме известните изключения, като Бил Гейтс, Стив Джобс, Джеф Безос, както и Сергей Брин и Лари Пейдж, ще видим, че успехът на техния бизнес е достигнал своя пик, когато са били на средна възраст. Стив Джобс и Apple представиха своята най-печеливша иновация – iPhone, когато Джобс беше на 52. Amazon достигна своя най-голям успех, когато Джеф Безос беше на 45.

Тези известни основатели не са постигнали пълния потенциал на успеха си, когато са били съвсем млади.

Някои талантливи предприемачи може да демонстрират необичайна проницателност, която да им позволи да успеят, когато са млади. И все пак истинският успех тепърва ги очаква. Така че съществуването на страхотни млади предприемачи не противоречи на общата тенденция предприемачите да постигат по-голям успех по-късно в живота си.

Защо рисковите инвеститори предпочитат да залагат на млади основатели?

В светлината на тези доказателства, защо някои рискови инвеститори продължават да възлагат надежди предимно на младите основатели? Не можем да дадем категоричен отговор на този въпрос, но вярваме, че в случая може би има два важни фактора. На първо място предприемачите може да вярват в твърденията, че младостта е еликсир за успешни бизнес начинания. Или казано по друг начин – инвеститорите грешат. И макар да е изкушаващо да посочим предразсъдъците като основна причина за несъответствието между нашите открития и поведението на инвеститорите, има и друго обяснение. Инвеститорите не просто търсят фирмата с най-голям потенцал, но и инвестициите с най-голяма възвръщаемост. И тъй като младите основатели са по-ограничени финансово, са и по-склонни да приемат условията на инвеститорите на по-ниска цена. Или с други думи – младите са “по-изгодната сделка” за инвеститорите, отколкото по-опитните основатели.

Следващата стъпка на изследователите е да открият каква е причината за предимството на основателите на средна възраст. Дали е заради достъпа до повече финансови ресурси, по-добра бизнес мрежа или заради опита им. Засега е ясно само, че възрастта е предимство, а не недостатък при стартирането на успешна фирма.

Източник: hbr.org

Групи като CEO Angels Club обединяват топ мениджъри и предприемачи и им помагат да се срещнат със основателите на стартъпи, които имат добри и перспективни идеи, но се нуждаят от финансиране.

Ако имате стартираща компания на ранен етап, която имат потенциала да се разрасне много бързо, може да кандидатствате на онлайн платформата на клуба.