Какво трябва да знаете, когато започвате бизнес у дома

Автор: Баптист Дебивър

Не е необходимо да сте част от голям предприемачески център, за да стартирате бизнес. И това е чудесно!

Знаете ли колко бизнеси само в Обединеното кралство за започнали у дома? Числото на домашните бизнес начинания се е увеличило с 40% от 2000 година насам. Вече е 2.7 милиона и продължава да расте.

В малките страни има невероятна възможност за онлайн бизнес. Точно затова тези страни са наричани “благоприятни за стартъпи”. Случващото се в Източна Европа демонстрира точно това – например преуспяващи компании като TransferWise и Skype.

Кой и какво може да задвижи тези отдалечени стартъпи? Каква е тайната рецепта на тези, които са станали успешни? Какви са плюсовете и минусите на това да започнеш бизнес у дома, далеч от прехвалените предприемачески центрове?

Ето какво научих, докато създавах онлайн продукта Feedier.

Учете се от най-добрите

Има един разпространен мит сред предприемачите, че ако не си минал през инкубатор, където да си заобиколен от “вярващи” и хора, които те вдъхновяват, само се излагаш. Затова искам да спрете и да си помислите дали това би ви спряло да започнете бизнеса си.

Не ме разбирайте погрешно, инкубаторите без съмнение помагат. Но бихте могли да успеете и без тях. Идеята ми е, че вашият стартъп няма нужда да е инкубиран в Station F, за да срещнете вдъхновяващи хора, които развиват бизнеса си в Station F. Можете да се свържете със същите вдъхновяващи основатели и CEO-та, като им се представите в LinkedIn.

Дръжте се естествено, бъдете приятелски настроени и представете продукта си, без обаче да бъдете прекалено настоятелни. Разберете по-добре нещата, които те правят. Подгответе се, разберете как може да сте им полезни и тогава се обърнете към тях.

Сега не знаете всичко, няма да го знаете и по-късно. Трябва да приемете това. Смирението е най-важното качество. Имате още много да учите и по тази причина още много възможности да растете.

Има много добри онлайн общности, към които да се присъедините – като IndieHackers – използвайте ги като канали за обратна връзка. Докато се държите добре и не прекалявате със спама, ще напреднете много.

Отделете работата и личния си живот

Това важи за всички, но най-вече за начинаещи предприемачи. Много лесно можем да попаднем в капана на работата от спалнята или друга неподходяща среда. Имайте предвид, че трябва да разделите и да балансирате времето си между приятели, работа и почивка, за да сте сигурни, че тези съвсем различни неща са ясно определени, доставят ви удоволствие и са ефективни.

Ето защо определянето на подходящо работно място извън мястото, на което живеете, е много важно. Също така, въпреки че е добре да сте заети и да имате работа, не прекалявайте. Винаги помнете трите неща, които посочихме по-горе и балансирайте времето си.

Правете същото по отношение на служителите си

Да си осигурите най-добрата среда за работа е важно, но се отнася и за служителите ви. Искате партньорите ви да са толкова заинтересовани и отдадени на успеха на бизнеса ви, колкото сте и вие, но това няма как да се случи без позитивна и ефективна работна култура. В конкретния случай, за който говорим, това означава служителите ви да работят в подходяща среда.

Поинтересувайте се каква е средата, в която работят и в която живеят. Ако не необходимо помогнете им да я подобрят.

Създайте си рутина

Успехът няма да дойде без подходяща организация и планиране. Успешните хора имат своя рутина и обичат да дават съвети. Проучете ги и се поучете от тях.

Но това не е достатъчно. Няма да успеете да подобрите продуктивността си изведнъж, без да се подготвите и да се научите да се фокусирате. Това са двете най-важни неща, когато работите дистанционно. Свободата да работите където пожелаете може да се окаже най-големият ви враг. Трябва да сте дисциплинирани и да имате добри навици.

Чрез смирение, упоритост и страст може да преуспеете като предприемач. Разбира се, че пред вас по пътя ще се изпречат препятствия. Но не бива да им позволявате да ви спрат и да намалят шанса ви за успех.

Източник: www.entrepreneur.com