Мартин Богданов за успешния бизнес – перфекционизъм, упорит труд, себеразнаване и мислене в перспектива

0

Каква е Вашата дефиниция за „Успешен мениджър”?
Това е интересен въпрос, по който има изписани толкова книги, статии и прочие – социалните  мрежи „бъкат“ от съвети как да си успешен мениджър.

Нека ви кажа за друга гледна точка: думата мениджър идва от manage, което означава да си отговорен, да управляваш нещо, в повечето случаи процеси и/или хората в екип/звено/компания. Очевидно е, че на тези хора им трябва добра мотивация, която считам, че следва да се дава с личен пример и поведение от мениджъра им. За да се счита един мениджър за успешен, освен традиционните числови показатели за успех, същия трябва да може да предава своя опит и знания, да делегира права и отговорности на отделния индивид в екипа си, като от един момент нататък нуждата на  мениджъра в дадения процес или проект да стане излишна. Вярвам, че така постигнатото ниво на синхрон прави мениджъра вътрешно удовлетворен и успешен за компанията, което пък му развързва ръцете да мисли, планира и реализира нови проекти, продукти, пазари или ниши.

Вие как мотивирате екипа си? А какво мотивира Вас?
Мотивацията може да има различни проявления: за едни това са постигнатите финансови резултати, за други това е добре свършената работа, за трети – получени ризнание/похвала/бонус и т.н.
Мотивацията на отделен член от екип също се различава от това да мотивираш цял един екип, защото всеки индивид е съвкупност от качества, които могат да са в плюс или минус за екипа. Споделям мнението, че добрия мениджър трябва да успее да мотивира и подсили положителните качества на служителя си в полза на екипа, като същевременно се опита да неутрализира тези, които биха пречели. Личният пример на всеки мениджър пред служителите също допринася за повдигане на мотивацията им.
Мен лично ме мотивира добре свършената работа (аз съм перфекционист и доста взискателен към себе си) и вътрешното удовлетворение, което ме зарежда със сили за следващия връх за покоряване.

Какво е Paysera?
Paysera е литовско дружество за електронни пари – една fintech компания, която предлага изгодни международни преводи за компании и физически лица. Примерно, изходящ превод в евро в ЕС струва само 0,15 евроцента, спрямо 15-250 евро за банков превод. Други фирми ползват услугата ни за получаване на входящи преводи от чужбина без да плащат такси. Освен това преводите стават много бързо, в повечето случаи в рамките на час-два, а не за дни. Стараем се да предлагаме и обмен на валута при изгодни курсове за над 30 валути.

Към кого е адресирана услугата?
Знаете ли, преди седмици четох проучване, че младото поколение предпочита да отиде на зъболекар, отколкото да стъпи в банков клон – любопитно, нали? Ние се опитваме да достигнем именно до тази аудитория.
В крайна сметка всички ще спечелят от появата на подобни услуги, включително тези, които няма да ги ползват, защото услугата ще намали общо таксите по преводите.

Как решихте да се занимавате с това?
Всичко се разви случайно – аз съм финансист, с повече от 20 години опит и стаж в банковата система, като съм заемал различни позиции като Главен изпълнителен директор, директор Корпоративно банкиране, директор Частно банкиране, включително съм отговарял за таксите и комисионните в ритейл сегмента и др. В края на миналата година имах късмета да се срещна с бивш колега, който е по-скоро в ИТ бизнеса и с когото не бях поддържал контакт от няколко години. Разговорихме кой с какво се занимава и така, от приказка на приказка, разбрах че в момента стартира проект на литовско дружество за електронни пари, което не само има желанието да се развива в България, но и амбицията да заеме водеща позиция в тази ниша. Предвид моя опит с бизнес-развитие на нови и иновативни услуги, създаване и изграждане на екипи, управление на продажби, дойде и предложението за по-активно мое участие в проекта и ето ме сега тук.

Кои са основните трудности, които срещате в работата си и какъв е Вашият подход за справяне с тях?
Не бих казал че има кой знае какви трудности, по-скоро бих посочил недоверието към всичко ново или всичко различно от стандартно приетото. Българинът обича и е свикнал с нещата в ежедневието си и понякога няма желание да излезе от своето статукво. Въпреки това интересът към услугата е огромен поради факта, че представлява алтернативен на банковите услуги начин на разплащане, на много по-добра цена, при не по-лошо качество на обслужване. Така че търпеливото обясняване на предимствата, както и даване на конкретни примери спомагат за справяне с първоначалната реакция у някои клиенти.

С какво се занимавате в свободното си време? Имате ли хоби и какво е то?
Както при повечето работещи в частния сектор, работната седмица често е по-дълга от общоприетото, така че свободното ми време е ограничено и затова го приемам като нещо строго лично. Обичам да го прекарвам заедно с моето семейство, на които съм длъжник, като се стремя да отделям внимание на двете си дъщери. Обичам също така да пътувам, да посещавам нови и екзотични дестинации, да спортувам, да се виждам с приятели – всички тези неща ме „зареждат” с енергия и позитивизъм.

Какъв съвет бихте дал на стартиращите нов бизнес в България?
Не считам себе си за еталон, за да налагам своя мироглед или разбиране на други хора и дори изпитвам съжаление към такива хора, които обичат да дават „своята рецепта“ за успех. Всичко е въпрос на вътрешно разбиране и равновесие, но едно следва да е ясно – за да има един нов бизнес шанс за успех и то в България, то трябва да отговаря на различни фактори: да си в подходящото време и място, с подходящите хора и идеи, като не без значение е целенасочеността, упорито вложения труд и себераздаването, мисленето в перспектива. И не на последно място – късмет и вяра в собствените сили!

Сега ни разкажете за „непознатия” Мартин, за човека извън бизнеса.
Може да прозвучи като клише, но аз съм най-обикновен човек, който се стреми да съчетае отговорността към семейството и работата си.  Имам позитивно мислене, трудно се отчайвам и съм инат – не се отказвам лесно. Вярвам че проблемите и/или трудностите в ежедневието са естествен етап от всяко развитие, които се преодоляват с полагане на повече усилия и себераздаване. Считам, че негативното мислене не е продуктивно и ако нямаш вяра в себе и в успеха, трудно ще постигнеш целите си.

Мартин Богданов – CEO, Paysera Bulgaria