Мнението на SaaS експерти за неговото бъдеще – първа част

SaaS или “Софтуерът като услуга” е технически модел за лицензиране и доставка на софтуер. Tова означава предоставяне на достъп до компютърна програма на абонаментен принцип като Salesforce, Office 365 и Dropbox …

Най-важното нещо, което възниква в съзнанието на всеки от нас, когато погледнем към бъдещето на SaaS, е изкуственият интелект (ИИ). През изминалите години ИИ в SaaS  не беше особено впечатляващ и чат ботовете изглеждаха нелепо. Въпреки това, очакваме големи неща в близко бъдеще. Имаме основание за това, защото миналата година Google удвои усилията си за SaaS и направи пробиви с ИИ.

Искайки да научим повече за това как ИИ променя SaaS и какво още се задава на хоризонта, попитахме група от експерти в отрасъла …

Какво е бъдещето на SaaS?

Ето и техните отговори…

Najeeullah Babar, Президент на Upload My Products

“Колкото повече неща се променят, толкова повече се връщат там, от където са започнали. Компютърът започна като един централен мейнфрейм компютър с много глупави терминали. После дойде разпределеното изчисляване с един централен мейнфрейм и няколко прикачени мини компютъра. Това беше последвано от персонални компютри и сега от мобилни компютри. Въпреки това, мейнфреймът никога не умря противно на популярната пропаганда. Той просто еволюира и днес има модерни имена като изчисления в облак (cloud computing) и SaaS. Както изчисленията в облака, така и SaaS са тук, за да останат, тъй като клиентите днес имат по-голям избор и не искат да плащат за функции, от които не се нуждаят или за мега MIPS ((million instructions per second), които не използват. И това прави продуктите на SaaS толкова добри и те ще продължат да подобряват сигурността си, и наред с това ще бъдат формулирани и въведени още международни закони за киберсигурността. Продуктите на SaaS имат намален марж на клиент за разработчиците на софтуер, но те могат да ангажират по-голяма клиентска база, благодарение на лекотата на доставката и на по-големия им обхват. Те печелят малко повече от по-голяма клиентска база, което води до по-големи нетни печалби. ”

David Batchelor , Президент и Съосновател на DialMyCalls

“Сега е страхотно време да стартирате SaaS компания. SaaS е нещо повече от “гореща” дума, това е цялостна промяна в начина, по който хората работят с техните устройства. Ще видите много вертикални ниши със своя уникален софтуер –  неща, които никога не са били достъпни онлайн преди. Може да се твърди, че Uber е един от тези видове хибридни решения на SaaS, свързвайки стария с новия свят чрез опростен и лесен за използване софтуер. ”

Steve Fredette, Президент и Съосновател на Toast

“SaaS ще разшири своя обхват извън традиционния свят на работниците в офиса и мобилната работна сила. Това ще стане чрез много други native приложения и уеб страници с приоритет за мобилни устройства вместо за настолни компютри. SaaS ще поеме и малки бизнес услуги, в които моделите за приходи могат да се преместят от чисто фиксирани софтуерни модели към модели, базирани на транзакции като AWS, Twilio, Zenefits и Gusto. ”

Chris Bryson, Изпълнителен директор и Основател на Unata

“Когато става дума за софтуер за търговия на дребно, темпът на иновациите продължава да се ускорява до такава степен, че традиционната методология за разработване на софтуер waterfall и лицензирането на предприятия не могат да се справят с тях. SaaS и неговата присъща Agile природа са единственото решение, ако искаш да си актуален и да напредваш. Фактът, че големите корпорации приемат SaaS, е доказателство за това. Компаниите променят традициите си от необходимост, а не от любопитство. В края на краищата,  промяната не е лесно нещо! ”

Очаквайте продължение. 

Източник: http://www.futureofeverything.io/

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!