Защо като CEO трябва да наблягате на силните си страни

Често чуваме как трябва да се съсредоточаваме върху слабите си страни, за да ги развием и да станат силни. За съжаление, да се опитваш да превърнеш слабостта в сила, може да не е най-добрият и най-ефикасният начин да изразходвате времето си като CEO. Наскоро ми попадна философия, според която е по-добре да се фокусираме върху силните страни, вместо да губим време за слабите.

За един CEO може да е изкушаващо да се опитва да прави винаги всичко. Или поне да се опитва да стане по-добър в сферите, които ще помогнат на бизнеса му. Истината обаче е, че може да изхаби ценно време и ресурси, за да се превърне в нещо, което не е.

Използвайте силните си страни

Когато се запознах с концепцията за откриване на силните страни StrengthsFinder, бях заинтригуван. Няма нужда да правите теста (за който се плаща), за да се съгласите, че има логика да се съсредоточавате върху това, в което сте силни. Най-вече, ако управлявате бизнес.

Вместо да се опитвате да сте добри в нещо, в което не сте, по-добре да развиете силните си страни, така че да получавате по-високи резултати.

Използвайте Закона на Парето в собствените си бизнес начинания. Това правило гласи, че 20% от вашите усилия дават 80% от резултатите на бизнеса ви. Така че има логика да се съсредоточите върху нещата, които правите добре. Това най-вероятно са нещата, на които се дължат резултатите ви.

Губейки време за това, в което не сте толкова добри, вместо да се фокузирате в нещата, които правите отлично, ще ви даде по-лоши резултати, отколкото сте имали преди. Обмислете как да развиете силите си. Ще видите подобрение в дългосрочен план.

Делегирайте слабостите си

Аз съм голям почитател на делегирането. Открил съм, че като възложа на друг нещата, в които не се справям толкова добре (или за които просто нямам енергия), имам възможност да се фокусирам върху по-важните неща.

Потърсете областите, в които не сте толкова добри, но са важни за бизнеса ви. Могат ли те да бъдат възложени на друг? Може ли някой друг да се справи по-ефективно с тях.

Ако отговорът е да, значи няма смисъл да губите времето си за тях, щом няма да постигнете добри резултати.

Вместо това платете на друг да се погрижи за тези неща. Ако вашият бизнес няма достатъчно пари, за да платите за извършването на всички неща, в които не сте добри, започнете с най-трудоемките и времеемки. Когато някой друг се заеме с тях, фокусирайте енергията си, за да утвърдите силните си страни като CEO и да ги използвате, за да се разраства компанията ви по-бързо.

Другият начин да се съсредоточите върху силите си е да намерите бизнес партньор, който да ви допълва. Правилният бизнес партньор ще има силни страни, които ще неотрализират вашите слаби. Така и двамата ще имате полза от разрастващия се бизнес.

Най-добрият начин да управлявате успешно бизнеса си е да се фокусирате върху силните си страни. Опитайте и ще видите, че дава резултат.

Източник: www.entrepreneur.com