Имате добра бизнес идея – не търсете мнение от друг

Автор: Норм Бродски

Преди няколко месеца при мен дойде един умен младеж, който се казваше Чарлс. Той поиска да му дам съвет за бизнеса, който започваше. Бизнесът, обясни ми той, е хедж фонд за криптовалути като Bitcoin. По това време имаше повече от 1500 вида криптовалути. Това число бързо нарастваше, но той ми каза, че търгува само с тези, които са най-добре изградени и които най-вероятно ще се задържат. “Какво мислиш за криптовалутите”, попита ме той.

Чувал съм различни версии на въпроса “Какво мислиш за бизнес идеята ми” през последните 50 години. Начинаещите предприемачи винаги искат да знаят мнението ми. И на Чарлс дадох същия отговор, като на всички останали: “Не е важно какво мисля аз, а какво ти мислиш.”

“Но ти трябва да имаш някакво мнение”, настояваше Чарлс.

“Да, имам мнение”, отвърнах аз. “И какво от това? Може да е грешно.”

Тогава му разказах една история.

Това се случи в началото на 1969, когато бях млад 26-годишен адвокат със собствена практика в Бруклин. Мъж на име Ричард Нейдър дойде да ме види. Той имаше идея за бизнес с рокендрол концерти, в които да участват изпълнители от 50-те. Планираше да организира първия концерт във Фелт Форум в Медисън Скуеър Гардън. Искаше да му дам 25 000 долара, за да може да финансира идеята си. “Какво мислиш?”, попита той.

Казах му, че това е най-глупавата идея, която съм чувал в живота си. Имайте предвид, че по това време “британската инвазия” в САЩ, започната от Бийтълс, продължаваше. Motown също бяха силни. Не можех да си представя, че достатъчно хора биха искали да чуят няколко позабравени рокендрол групи, че да напълнят Фелт Форум. И не бях само аз. Нейдър от години вече се опитваше да ангажира добре известни имена в света на музиката, включително Дик Кларк. И след като опита всички възможности, той в крайна сметка взе парите назаем от магазин за мебели и ги вложи в първите си два концерта “Rock & Roll Revival“ на 18 октомври през 1969. В него взеха участие, освен всички други и Bill Haley and His Comets, Coasters, Shirelles, и Platters.

Билетите и за двата концерта бяха разпродадени.

Както и билетите за почти всички 25 концерта, които той организира в Медисън Скуеър Гардън. Те станаха толкова популярни, че трябваше да бъдат преместени от Фелт Форум, който побираше около 4500 души, на главната арена, която побираше до 20 000 човека.

През следващите 40 години Нейдър започна да прави концерти из цяла Америка и Великобритания. Продуцира и един филм, вдъхновен от концертите. Компания, носеща неговото име, беше започната през 1989 година и все още организира концерти, 9 години след смъртта му.

В ранните дни на бизнеса си, Нейдър често ми пращаше два билета за първите редове. По този начин искаше да ми напомни колко не бях прав, когато определих идеята му като “най-глупавата, която някога съм чувал”. Идеята всъщност спечели милиони и трансформира рокендрол концертите.

Аз разбрах съобщението.

От тогава никога не съм казвал на предприемач какво мисля за негова бизнес идея.

Напротив, насърчавам ги никога да не търсят чуждо мнение за идеите си. Светът е пълен с негативни хора, които само чакат възможност да ти кажат колко си луд да се пробваш в бизнеса.

Мисля, че историята ми убеди Чарлс, че няма смисъл да ме пита за идеята си. Казах му, че ще се радва да му дам някои предложения как може да осъществи идеята и кой е най-добрият начин да събере парите, от които се нуждае. Той ми благодари, а аз го помолих да ме държи в течение.

Източник: www.inc.com