Нов бизнес – подгответе се за трудностите

Автор: Сунийра Мадхани, CEO of Fattmerchant

Всички знаят, че започването на бизнес е трудна работа. Аз също го знаех, но ми се ще да бях осъзнала наистина колко трудно ще е всъщност. В началото може да не ви е лесно да свикнете с тази внезапна свобода. Вие сте напуснали настоящата си работа и сте започнали собствен бизнес. Но най-трудното идва след като направите тази първа крачка.

Стартиране на нов бизнес

Като много стартъпи в ранен стадий, Fattmerchant първоначално се състоеше единствено от мен. Работих до късно през нощта, давах всичко от себе си.  В крайна сметка осъзнах, че е време да наема хора, които да ми помагат и да създам екип. И макар това да е нещо, което бихме могли да характеризираме като “хубави проблеми”, които индикират развитието на бизнеса, все пак носят известна трудност.

Прочетете още: 11 съвета как да започнете бизнес, без да напускате работа

Създаването на екипа

В началото се колебаех дали трябва да споделя това, което съм изградила, с някой друг. Но когато разговарях с ментори, разбрах, че единственият начин компанията и да се разрасне, е да делегирам част от задълженията си на някой друг. Сега, малко повече от година след това, екипът на Fattmerchant вече се състои от 17 души. И макар до този момент да не бях осъзнавала колко е трудно да се изгради и управлява екип, сега компанията е по-успешна от всякога.

Бюджетът

Всички знаят, че управлението на бизнес не е евтино. Аз бях наясно с основните разходи, като наем за офиса, заплати и т.н. Има обаче и много други малки неща, като вино за офиса, зареждане на консумативи или осигуряване на пропуски за увеселителния парк на Universal за тиймбилдинга на екипа. Всичко това са допълнителни разходи, които не са малки. Балансирането на бюджета и визията ми за компанията се оказа много по-трудна задача, отколкото някога съм подозирала.

Продължавайте и правете най-доброто

Има толкова много променливи, когато става дума за започване на бизнес. Бързо разбрах колко е трудно да се погрижиш всичко да бъде уредено. Може би най-трудното нещо, свързано с бизнеса ми, с което трябваше да свикна, беше умопомрачителното количество документи, които трябваше да попълня и да внеса в съответните институции. Макар на няколко пъти почти да се бях отказала, имах късмета да попадна на отлични бизнес ментори, които ме преведоха през целия процес и се увериха, че съм направила всичко както трябва.

Ако знаех колко трудно ще е началото за Fattmerchant, определено щях да се опитам да се подготвя по-добре.

Източник: fortune.com

В помощ на предприемачите

CEO Angels Club обединява топ мениджъри и предприемачи и им помагат да се срещнат със основателите на стартъпи, които имат добри и перспективни идеи, но се нуждаят от финансиране.

Ако имате стартираща компания на ранен етап, която имат потенциала да се разрасне много бързо, може да кандидатствате на онлайн платформата на клуба.