Правилото на Пол Алън за щастлив живот

Автор: Минда Зетлин

Пол Алън почин вчера на 65 години след усложнения на тежко заболяване, от което страдаше. Като съосновател на Microsoft, той е помогнал за създаването на модерните компютри. В едно изречение в книгата си “Idea Man”, той ни даде важен урок, който всички трябва да научим.

През лятото на 1982, съоснователят на Microsoft Пол Алън получил ужасен сърбеж зад коляното. В един момент сърбежът изчезнал, но пък започнал да се изпотява нощем. Тогава се появила и малка подутина отдясно на врата му. Алън, който тогава бил само на 29 години, бил развил лимфома.

Всичко това му се случило в една година, изпълнена с предизвикателства за Microsoft. Бил Гейтс, другият съосновател, бил известен с това, че обичал да спори. Обичал да дебатира технологичните проблеми до победата на чистата логика. Стив Балмър, също толкова безпощаден като Гейтс, наскоро се бил присъединил към компанията и притежавал дружествен дял. Работата на Алън била тежка и изпълнена с напрежение.

Известно е, че Гейтс работил извънредно и очаквал и останалите да постъпват по същия начин.

Според Алън, Бил Гейтс веднъж попитал инженер, който бил работил 81 часа в рамките на 4 дни, за да завърши важен проект: “По какво ще работиш утре?”. Алън работил усилено като Гейтс, но когато започнал лъчетерапията, вече не можел да издържа на темпото.

През декември Алън дочул, че Гейтс и Балмър го обсъждат. Те били разочаровани от спада на продуктивността му. Обмисляли начин да намалят собствеността му в Microsoft като емитират стокови опции за себе си и за останалите акционери. Разярен, Алън нахлул при тях и ги обвинил в нелоялност и излязал ядосан от помещението. Балмър и Гейтс се извинили и заявили, че никога не са имали намерение да направят това, което са коментирали. Опитали да убедят Алън да не напуска. Той описва какво си е мислел тогава:

“Ако болестта се беше върнала, щеше да е безсмислено (ако не и опасно) да оставам сред стресиращата атмосфера в Microsoft. Ако пък се бях възстановил, вече щях да знам, че животът е твърде кратък, за да го изживея някъде, където не съм щастлив.”

Животът е твърде кратък, за да го изживееш нещастен.

Това е истина, без значение дали си диагностициран с рак или не. Дори тези от нас, които изглеждат напълно здрави, няма как да знаят колко време им остава на земята. И да пропилееш години на място, което те прави нещастен, е просто грешно. Грижата за семейството, финансовите задъления и ограниченият избор могат да ви принудят известно време да работите нещо, което мразите. Но трябва да продължавате да търсите други варианти и никога да не оставате по-дълго, отколкото ви се налага. Тайната на житейското щастие е изненадващо елементарна, макар и не толкова лесна за изпълнение. Ако е възможно, не губете повече време, отколкото е необходимо, за неща, които ви правят нещастни.

Алън, който останал в борда на директорите на Microsoft до 2000 година, пише в мемоарите си, че Бил Гейтс му предложил 5 долара на акция, за да изкупи неговия дял от Microsoft. Алън отговорил, че няма да приеме по-малко от 10 долара на акция. “Няма начин”, отвърнал Гейтс. Това решение направило Алън милионер, когато акциите на Microsoft започнали да се предлагат публично четири години по-късно. Когато умря, богатството му се изчисляваше на малко повече от 20 милиарда долара.

Верен на решението си да не живее нещастно, Алън прекарал останалото си време и използвал парите си заедно със съпругата си.

Той дарил повече от 2 милиарда за различни каузи – унищожаването на вируса “Ебола”, защита на африканските слонове, построяването на Музея на поп културата в Сиатъл. Част от парите обаче похарчил, за да е щастлив самият той. Построил си е най-големите яхти в света и ги е използвал, за да изследва корабокрушения. Купил е отбора Сиатъл Сийхоук, след като предишният собственик е заплашил да го премести в друг щат.

Въпреки неприятната раздяла с Microsoft и критиките му към Бил Гейтс в “Idea Man”, двамата останали приятели. През 2013 дори пресъздали известна тяхна снимка от 1981 година в Сиатълския музей на компютрите, създаден от Алън. “Персоналните компютри нямаше да съществуват без него”, каза в изявление Гейтс след смъртта на Алън. И още:

“Пол не беше удовлетворен само от създаването на една компания. Той фокусира интелекта и страстта си във второто действие, в което се стремеше да подобрява живота на околните. Целта му беше да заздрави обществото в Сиатъл и по света. Често казваше, че ако нещо има потенциал да бъде добро, трябва да го направим. Ето такъв човек беше той.

Пол обичаше живота и хората около него, затова всички го ценяхме. Той заслужаваше много повече време, но неговият принос за обществото и технологиите ще остане и за следващите поколения. Ще ми липсва ужасно много.”

Това е едно добро напомняне колко хубав може да е животът, ако откажеш да го изживееш нещастно.

Източник: www.inc.com