7 признака, че през 2019 ще сте по-добър CEO

Автор: Джон Ийдс, CEO of LearnLoft

Всеки иска незабавни резултати, но те са рядкост, без значение дали се опитвате да изгубите тегло, да повишите приходите или да се развиете като лидер. Това е така, защото резултатите, особено тези с най-голямо значение, са продукт на всекидневно старание да правите най-добрите неща.

Ако ръководите компания, но не виждате незабавни резултати, това не означава, че всичко е загубено. Има седем знака, че най-добрата година за вас току що е настъпила.

1. Четете книга или слушате подкаст ежедневно

Навикът всеки ден да четете книга или да слушате подкаст не е лесен за придобиване. Животът днес ни предлага толкова много достъпни начини да се забавляваме. Но вие трябва да спрете да гледате Netflix всяка вечер или да слушате музика, защото знаете, че добрите лидери обикновено са читатели. Те редовно четат или слушат аудиокниги. Новите книги за бизнес ще увеличат знанията ви и ще ангажират ума ви. Ако започнете да правите това веднага, ще видите резултати още преди 2019 да е свършила.

2. Оформяте активно културата на вашата фирма

За вас фирмената култура не е даденост. Всъщност точно вие винаги я движите в положителна посока, защото осъзнавате, че в крайна сметка като CEO тя е ваша отговорност. Моят дефиниция за фирмената култура е следната: споделена ценностна система и вярвания, които ръководят мисленето и поведението. Културата е всичко за един екип. И макар всеки в екипа да играе някаква роля в развитието на тази култура, именно лидерът има отговорност да я насочва в правилната посока.

3. Обичате хората си

Ако искате да успеете през 2019, това трябва да е вашата цел, когато мислите за служителите си. Прекарах известно време миналата седмица с един от най-добрите мениджъри, които можах да намеря. И когато го попитах каква е тайната му, неговият отговор ме изненада. Каза ми: “Всичко, което правя, е да обичам хората си”. Това значи да правите всичко по силите си, за да помогнете в дългосрочен план на успеха и щастието на служителите си.

4. Нямате любимци

Естествено е да ни привличат хора, които изглеждат и се държат като нас. Лесно е да поставим тези хора на пиедестал и да се отнасяме към тях различно, отколкото към всички други. Трябва да забравите израза “толкова много ми напомня за мен самия”. Връзката ви трябва да е еднакво силна с всеки член на екипа. Всеки един от тях трябва да отговаря на същите стандарти и всеки един от тях трябва да бъде еднакво отговорен.

5. Вече не се оценявате според това, което печелите

Най-лесният начин някой да се самооценява е чрез парите. Бенджамин Франклин е казал: “Парите не са направили никого щастлив, няма и да го направят. Колкото повече има един човек, толкова повече иска. Вместо да запълни празнината, парите я създават.”

Вас трябва да ви е грижа колко пари изкарвате, но не и да позволявате това да ви дефинира. В края на годината, вместо да пресмятате заплатата си, оценявайте това как сте помогнали на другите да бъдат възможно най-добрата си версия.

6. Започвате деня си с цел

Тим Кук, CEO на Apple, се събужда в 3:45, за да започне деня си както трябва. Други големи лидери правят същото. Бившият CEO и председател на Vanguard Group Бил Макнаб казва: “Тихите часове между 6:00 и 7:30 сутринта са времето, когато върша най-добра работа. Това е времето ми за четене, за мислене и за подготовка за предстоящия ден. Работя усилено, за да оползотворя това време.”

Трябва също така да осъзнавате колко е важно да започнете деня си с цел. Направете така, че да имате поне 30 минути за молитва, медитация, четене или писане. Като правите това, позволявате на деня ви да започне позитивно и да направи и остатъка от него по-добър.

7. Поискайте обратна връзка от хората си

Едно изследване, проведено сред 30 000 лидери, показва, че най-важното нещо, което трябва да правят те, е да търсят обратна връзка от екипа си. Не бива, като много други, да предполагате, че вършите добра работа. Трябва да попитате служителите си следните два въпроса:

  1. Какво мислите, че трябва да започна да правя?
  2. Какво мислите, че трябва да спра да правя.

Ако отговаряте на тези седем показателя, това означава, че ще станете по-добър лидер през 2019. Ако не отговаряте и на седемте, не се плашете. Лидерството е пътуване, а не дестинация. Започнете от днес.

Източник: www.inc.com