Последната самофинансираща се компания в Силициевата долина – първа част

Автор: Michael Lauth, съосновател и главен изпълнителен директор.Той e началник на всички клонове на iXsystems – от счетоводство до операции до продажби.

Мат Оландър, моят бизнес партньор, и аз бяхме лично запознати с възходите и паденията на технологичната индустрия в Силициевата долина по времето, когато придобихме останките от компютърния бизнес на тогавашния ни работодател- BSDi. Това стана през 2002 г., като по това време заехме ролите на главен изпълнителен директор и главен технически директор. От тогава до днес ние все още работим в същите сгради, в които BSDi стартира през 1996 г., а в момента те изглеждат по доста по-различен начин.

Бизнесът ни нарастна от стартъп до глобален бранд и нашият успех дойде, защото постоянно се уверявахме, че бизнесът ни е на печалба. Макар че това може да звучи очевидно, имайте предвид, че ние сме в сърцето на Силициевата долина, където рисковите капиталисти търсят unicorn компания, чието оценяване ще скочи до милиард долара. Unicorns като Facebook и Twitter безспорно съществуват, но те са изключение.

Живей чрез венчър капилистите, умри от венчър капиталистите

След внимателна преценка с Мат решихме сами да финансираме компанията си, вместо да търсим външно финансиране. Първият балон на .com наскоро избухна и видяхме, че въз основа на съмнителни бизнес планове наши близки приятели загубиха работата си във фирми, които бяха финансирани от венчър капиталисти. Макар че нямахме много налични пари, ние имахме клиентска база и преценихме, че тези клиенти са най-голямото ни предимство. Стигнахме до заключението, че задоволяването на техните потребности е най-сигурният начин да посрещнем нашите нужди. Останалите неща са просто подробности, които бихме могли да разглеждаме индивидуално. Тази стратегия работи толкова добре, че до момента голяма част от клиентите ни са все още същите.

След като решихме да се самофинансираме, взехме решение, коeто изненада нашите конкуренти: поставихме на едно място (в наше съоръжение в Силициевата долина) отделите по Продажби и Поддръжка.

В началото на 2000г. решението на Dell да аутсорсне част от Поддържката си в чужбина беше най-големият подарък, който можехме да получим тогава. Някои от нашите специалисти по Продажби и Поддържка бяха работили със същите клиенти повече от десетилетие и ние заключихме, че никакво финансиране не би могло да закупи тази взаимна лоялност. Докато приеманете на рисков капитал или придобиванетo, е възможност да забогатеете, това не гарантира, че вашите клиенти, служители или дори бизнес ще бъдат добре обгрижени.

Нашето мото е “Отнасяйте се към клиентите си като към приятели, а към служителите си като към семейство.” Това наше отношение води до изключително ниско текучество на служителите.

Благодарение на тези принципи iXsystems остана собственост на служителите си, без заеми и на печалба още от деня, от който я създадохме. Ние сме без финансиране от фонда за рискови инвестиции, поради което наричаме себе си “последната самофинансираща се компания в Силициевата долина”. В резултат на това сега предоставяме корпоративни сървъри на хиляди клиенти, сред които са най-големите компании Fortune 500, изследователски и образователни институции, всички филиали на армията и множество държавни структури.

Очаквайте продължение.
Източник: Forbes.com