Професии, които ще съществуват след 20 години – първа част

Прочетете това, за да се подготвите за бъдещето.

Роботите идват, роботите идват!

Доклади ни предупреждават редовно, че автоматичният апокалипсис е наблизо. През януари проучване на McKinsey & Company установи, че около 30% от задачите в 60% от професиите могат да бъдат компютризирани. Миналата година главният икономист на Bank of England заяви, че 80 млн. работни места в САЩ и 15 млн. във Великобритания могат да бъдат заети от роботи.

Разбира се, не всички професии са еквивалентни. През 2013 г. престижното академично проучване на Оксфордския университет, “Бъдещето на заетостта”, изследва 702 обикновени професии и установи, че някои работни места като телемаркетолози, специалисти по данъци и спортни съдии са изложени на по-голям риск в сравнение с други като специализирани психолози по рекреация, стоматолози и терапевти.

Имаше доклади от миналото, които предсказваха изчезването на някои професии, но те често бяха преувеличени. Технологията е създала много повече работни места, отколкото е унищожила. Този синдром се нарича “Фалшификация на Лудит” и съществува от XIX в. Възниква от група текстилни работници, които са разбили нова машина за тъкане, заради която са останали без работа. Освен това през последните 60 години автоматизацията елиминира само една професия: асансьорни оператори.

Макар че имаше оптимистични прогнози, че новите технологии биха увеличили просперитета и по-ниските печалби, много малко от нас работят на 15-часова работна седмица. През 1930 г. икономистът Джон Мейнард Кейнс предсказа, че 15-часова работна седмица ще бъде норма за внуци му. Обаче днес ние работим по 15 часа на ден.

Днешната технологична революция е съвсем различна по природа от индустриалната революция. Темпът на промените е експоненциално по-бърз и далеч по-широк. Джери Каплан, академик от Станфордския университет пише в книгата си Human Needs Not Apply: днес автоматизацията е “сляпа за цвета на яката”. Няма значение дали сте фабричен работник, финансов съветник или професионален флейтист: автоматизацията идва при вас.

Професиите, изложени на най-голяма опасност от изчезване.

Преди да навлезем надълбоко в темата, си струва да подчертаем, че автоматизацията не е синоним на загуба на работни места. Говорейки по телефона с Фрей, той бързо заяви, че работата му не прави предсказвания като “47% от американските работни места ще изчезнат”. Просто на тези работни места ще бъде приложена автоматизация.

С други думи, самите работни места няма да изчезнат напълно, те скоро ще бъдат предефинирани. Разбира се, както Фрей признава, “от гледна точка на работника няма разлика” между загубата на работата и радикалното предефиниране. Вероятно на служителите ще им липсват новите умения, необходими за ролята и те ще останат без работа.

H & R Block, един от най-големите доставчици на счетоводни и данъчни услуги в САЩ, сега използва Watson, платформата на IBM, базирана на изкуствен интелект.“

Професор Ричард Сускинд, автор на “Бъдещето на професиите и утрешните адвокати”, отразява това различие. “Това, което ще видите на много работни места, е нещо различно.”, обяснява той. „Един адвокат днес не разработва системи, които предлагат съвети, но адвокатите от 2025 г. все още ще се наричат ​​адвокати, но ще правят различни неща.“

Очаквайте продължение.

Автор: Arwa Mahdawi